SKODA ROOMSTER

(2006 - 2015)

Pozitív


Kellemes megjelenés, harapós fékek, jó variálhatóság, tágas kabin és csomagtér, ötcsillagos törésteszt, megbízhatóság.

Negatív


Vérszegény és magas fogyasztású 1,2-es és 1,4-es benzinmotorok, zajos kabin - rossz hangszigetelés, dülöngélő, instabil karosszéria, rövid áttételezésű váltó, hiányzó hatodik fokozat, gyenge autópálya-teljesítmény.

Méret, kényelem, kidolgozás

Könnyű megtalálni az ideális vezetőpozíciót, mert a kormányoszlop sugár- és tengelyirányban is állítható, illetve az ülésmagasság is változtatható. Elöl a helykínálatot nem érheti panasz, de a hátsó sorban középen senki nem akar majd ülni. VarioFlex ülésrendszer: a három hátsó ülés előre-hátra tologatható, külön kivehető, a középső ülés eltávolítása után a két szélső befelé is eltolható, így a Roomster hatalmas négyülésessé is alakítható. A csomagtér mérete alaphelyzetben 450 liter. A kisebb tárgyak rendelkezésére áll a zárható és hűthető kesztyűtartó, szemüvegtok, és az első ülések alatti tárolórekesz.

Különleges felszereltség

Fantáziátlan és unalmas a berendezés, elsősorban a célszerűségre törekedtek a kivitelezésnél. Olcsók és rossz minőségűek az anyagok, de a műszerek és a kezelőszervek legalább jól áttekinthetők. Már a belépő "Style" csomagnak is része a klíma, az első elektromos ablakok, a fedélzeti számítógép, az elektromos és fűthető külső tükrök.

Ajánlott motor

A motorkínálatban 1,2-es (70 LE), 1,4-es (86 LE) és 1,6-os (105 LE) szívó benzinesek, valamint 1,4-es (80 LE), 1,9 literes (105 LE) PD TDI dízelek szerepelnek. Az 1,6-os benzinmotor Tiptronic váltóval is rendelhető. Az 1,2-es és 1,4-es benzinmotorok vérszegények, étvágyuk pedig nagy.

Fenntartási költség

A vevőelégedettségi vizsgálatok alapján a Roomster megbízhatóságával nincsen probléma, ráadásul biztosítási költésgük és gépjárműadójuk is kedvező. A benzinmotorok fogyasztása jócskán meghaladja a gyári értékeket, de még így sem kell utána benzinkutat kötni.

Biztonság

A Roomster az Euro NCAP töréstesztjén a maximális, öt csillagot szerezte meg. Rossz pont, hogy a belépő, Style felszereltségből kispórolták az ESP-t, van viszont itt is ABS, ISOFIX-gyermekülés rögzítési pont (2db hátul) és 4 légzsák.

Típustörténet

A Genfi Autószalonon mutatkozik be a Škoda ötajtós, mini egyterűje, a Roomster, és még ebben az évben elindul a típus forgalmazása.

A motorkínálatban 1,2-es (70 LE), 1,4-es (86 LE) és 1,6-os (105 LE) szívó benzinesek, valamint 1,4-es (80 LE), 1,9 literes (105 LE) PD TDI dízelek szerepelnek. Az erőátvitelt ötfokozatú manuális szerkezet biztosítja.

Az 1,6-os benzinmotor Tiptronic váltóval is rendelhető

Megjelenik a Roomster szabadidő-autósított változata, a Scout, illetve a Roomster kétüléses kivitele, a Praktik.

Modellfrissítés: átalakult külső, megújult motorkínálat.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre