SKODA YETI

SKODA YETI

(2009 - 2016)

Pozitív


Családi autónak is kiváló crossover, egyedi dizájn, tágas, csendes, praktikus, remekül variálható kabin, a 4x4-es verziók enyhe terepen is ügyesek, ötcsillagos törésteszt.

Negatív


Nem túl élvezetes vezethetőség, kanyarban kissé dől a felépítmény, körülményes a kivehető hátsó ülések ki- és beszerelése.

Méret, kényelem, kidolgozás

Elöl-hátul kényelmesen el lehet férni a Yeti tágas kabinjában, még a hátsó sorban is elfogadható méretű a láb- és fejtér. A nagy üvegfelületeken keresztül minden irányban jó a kilátás, az üléspozíció pedig crossoveresen magas, bár ez nem mindenkinek nyeri el a tetszését. Célszerűségére a legjobb példa a Roomsterből ismert, VarioFlex ülésrendszer: a három hátsó ülés előre-hátra tologatható, külön kivehető, a középső ülés eltávolítása után a két szélső 8 centit befelé is eltolható, a Yeti így hatalmas négyülésessé is alakítható. A csomagtér mérete a tologatással 405-510 liter között variálható, az ülések kihajításával bő 1,7 köbméteres raktér várja a pakkokat.

Különleges felszereltség

Az utastérben a Škodánál és a VW-konszern más gyártmányainál megszokott dizájn és minőségérzet fogad, és a szintén megszokott komoly-komor feketeség uralkodik. Már az Active felszereltségű alapváltozat formájában is élhető autót kínálnak.

Ajánlott motor

A motorkínálatban 1,2-es TSI (105 LE) és 1,8-as TSI (160 LE) turbófeltöltős benzinesek, és háromféle 2.0 CR TDI dízel erőforrás (110, 140, ill. 170 LE) szerepel. A kisebb benzines hétfokozatú DSG váltóval is kapható, a 110 lovas dízelt öt-, a többi motort hatfokozatú manuális váltóval szerelik. Összkerékhajtás az 1,8 TSI motorhoz, valamint a dízelekhez jár, de a leggyengébb dízelmotor akár elsőkerekesként is rendelhető.

Fenntartási költség

A Yeti alkatrészei más Škoda modelleknél már bizonyítottak, így vélhetően a crossoverben sem lesz velük különösebb gond. Mellesleg 2 év kilométer korlátozás nélküli garancia jár a gyártótól a megszokott módon, +1 év Garanciamax nevű extra garanciaszolgáltatás a 3. évben, egészen 150.000 km futásteljesítményig. Bár az 1,8 TSI és a 170 lóerős dízel kifejezetten fürgévé teszi a kocsit, ám előbbinek fogyasztása jelentős, utóbbinál pedig vagyonadót is kell fizetni.

Biztonság

Valamennyi felszereltséghez jár többek között ESP, ABS, elektronikus fékerőelosztó, elektronikus differenciálzár, kipörgésgátló, hidraulikus fékrásegítő aktív kormányrásegítés, valamint állítható magasságú WOKS első fejtámlák, amelyek a nyakcsigolyákat hátulról érő erőhatástól védenek; illetve az Euro NCAP ötcsillagos minősítése.

Típustörténet

A Genfi Autószalonon mutatkozik be a Škoda ötajtós, és -üléses kompakt szabadidő-autója, a Yeti.

A modell ötcsillagos Euro NCAP törészteszt-eredményt ér el. Még ebben az évben elindul a típus piaci bevezetése. Három felszereltségi szint: Active, Ambition, Experience. A motorkínálatban 1,2-es TSI (105 LE) és 1,8-as TSI (160 LE) turbófeltöltős benzinesek, és háromféle 2.0 CR TDI dízel erőforrás (110, 140, ill. 170 LE) szerepel. A kisebb benzines 7 fokozatú DSG váltóval is kapható, a 110 lovas dízelt öt-, a többi motort hatfokozatú manuális váltóval szerelik. Összkerékhajtás az 1,8 TSI motorhoz, valamint a dízelekhez jár, de a leggyengébb dízelmotor elsőkerekesként is rendelhető.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre