TOYOTA AVENSIS

(1997 - 2003)

Pozitív


Egész olcsón fenntartható Carina utód, közel hasonló elpusztíthatatlansági mutatókkal, tágasabb beltérrel, óriási csomagtartóval

Negatív


Unalmas, semmi különös vezetni, pontatlan, túlkönnyű kormány és gumis érzetű váltó

Méret, kényelem, kidolgozás

A Carinához képest öt centit gyarapodó tengelytáv megtette a hatását. Hosszában igen méretes, csak még a kilencvenes évek közepi fejlesztés, így viszonylag keskeny, és hátul 190 cm felett már szűkös a fejtér. Jól összerakott, egyszerű, átlátható. Faceliftig a szürke műszerfal zavaróan tükröződött. Toyotásan tartós, egyedüli hátrány, hogy a négyajtós csomagtérnyílása szűk, de közel a segítség az ötajtós Liftback vagy a méretes kombi formájában.

Különleges felszereltség

Nagy jóindulattal három csillag, mert bő 15 évvel ezelőtti helyzetről beszélünk, és akkor már a klíma, négy villanyablak, bőrkormány, távnyitós központi zár és ködlámpa szint fullextrának számított. De ezt csak a csúcs Sol szint tudta,a Terra elég fapados volt, amúgy külön rendelni sem nagyon lehetett sok mindent.

Ajánlott motor

Viszonylag csendes, nyugis erőforrások. z alap 1.6 is elég, az 1.8 szokásos arany középút, a 2.0 automatával kényelmes. A korai dízel még örvénykamrás, gyengécske, de igen kulturált. 2000-es facelift: jönnek a remek VVT-i benzinesek (1.6/1.8) és a direkt fecskendező kétliteres benzines és dízel (D4 és D4-D). Nem lehet hibázni.

Fenntartási költség

A korai benzinesek vezérműszíj csereintervalluma 105 ezer km. Van még kérdés? Ekkora méretben és tudásban ez az egyik legolcsóbban fenntartható gépjármű, lényegében típushiba mentes, kötelező, tervezhető szeretgetés, és kész.

Biztonság

1998-ban az Euro NCAP háromcsillagos törésteszt eredményt adományozott az Avensisnek. Négy légzsák, överőhatárolók és övfeszítők, ABS és elektromos fékerőelosztó. Ezekből és a tervezetten gyűrődő kaszniból ennyi tellett.

Típustörténet

Carina-E bevezetése

Modellváltás: Avensis bevezetése. Ferde- és lépcsőshátú négyajtós, valamint kombi karosszéria. Motorok: 1.6/110 LE, 1.8/110 LE, 2.0/128 LE, 2.0 TD/90 LE

1.8-as motor teljesítménye 129 LE. Közös-nyomócsöves dízel: 2.0 D-4D/110 LE

Direkt-befecskendezéses benzinmotor: 2.0/150 LE.

Egyterű változat bevezetése: Avensis Verso

Modellfrissítés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre