Amerika elektromos rendőrautókkal újít!

Az elektromos Chevrolet Bolt már rendőrcsomaggal is készül

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mint a mesében a rendőrnyuszi, kissé olyan a koncepció, még akkor is, ha nem az elfogóautókat villanyosítják. A közlekedési járőrök és parkolóőrök kapják majd az első teljesen elektromos járőrautókat.

A Chevrolet Bolt egyik korábbi generációját itthon is ismerhetjük, méghozzá Opel Ampera néven, abból a korszakból, amikor a "német" gyártó még nem francia, hanem amerikai volt. Komoly különbség viszont, hogy ma már egy teljesen elektromos modellt jelöl a megnevezés, ráadásul mostantól az USA rendőreinek elektromobilitásra történő átállásának zászlóshajója is ez lesz - ötajtós és SUV változatban egyaránt.
Hirdetés
Elkezdték ugyanis a kimondottan rendőrautónak készülő változat gyártását, méghozzá a 2022-es, legújabb generációból. A tengeren túl ráadásul ez úgy működik, hogy a gyártó kimondottan erre a célra készíti az autókat a gyárban, azokon utólagos módosításokat már nem kell végrehajtani, hogy megkezdhessék a rendőri szolgálatot. Ehhez a kis villanyost át sem kellett igazán alakítani a GM állítása szerint, két extra áramkört kapott a rendőrségi rádió, valamint a különböző fény- és hangjelzések üzemeltetéséhez, illetve megfigyelésekhez és lopakodáshoz a beltérvilágítást és külső menetfényeket egyaránt teljesen elsötétítő üzemmód is kerül bele. Kimarad viszont egy rakás kényelmi és biztonsági extra, mint például a holttérfigyelő, vagy a sávtartó rendszer, és a felnik is acélból lesznek rajta. Ez a lényegen természetesen nem változtat, ami leginkább a 400 kilométer feletti hatótáv és a tiszta üzem, ezeket az autókat ugyanis főként járőrözni vetik be, valamint a nyomozók és a parkolóőrök is ezt kapják. Ennek ellenére a végsebessége 150 km/h, így városon belül még a rosszfiúkat sem fogják elveszíteni vele, míg meg nem érkeznek a benzines kollégák.
Hirdetés
Érdekes lehet belegondolni, mennyire volna működőképes mondjuk itthon, ha a városi rendőrautók egy része olcsó villanyautókra, mondjuk Dacia Springekre és VW e-up!-okra cserélődne. Pedig a legtöbb, a járőrautók által ellátott feladathoz bőven elegendőek ezek a modellek is, ha pedig valaki nagyon menekülne, a rádió úgyis gyorsabb lesz. Ti mit gondoltok, jó irány a szolgálati járművek nagy számú villanyosítása, vagy itthon egy ilyen lépés csak a rendőrség tekintélyének rombolása lenne? Mielőtt leírnátok véleményeteket, nézzetek meg az első elektromos, hazai rendőrautókat - itt és itt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?