Ezt kell tenned, ha kigyullad az autód!

Gyorsan kell cselekedni, ha lángra lobban alattad az autó!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az ORFK Balesetmegelőzési oldala nyújt egy kis segítséget abban, hogyan fékezheted meg gyorsan a lángok terjedését, ha kigyullad az autód.

Mivel idén már körülbelül 250 gépjárműtűzhöz vonultak ki a tűzoltók, amelyekben összesen 9 ember sérült meg, a kresztvaltozas.hu megjelentetett egy kis útmutatót, hogyan lehet megmenteni a kigyulladó autót.
Hirdetés
Az oldalon a Tűzoltóság tanácsait sorolták fel, ezek alapján,

amint füstöt érzékel a sofőr, azonnal félre kell húzódnia az autóval! Utána oldalról(!) óvatosan kell felnyitni résnyire a motorháztetőt. Nem szemből, egy nagy mozdulattal, mert akkor hirtelen oxigént kapva a tűz fellángol! A résen kell befújni a tűzoltókészülék oltóanyagát, így van esély a lángok megfékezésére.

A tűz továbbterjedését csak akkor van esély megakadályozni, ha a keletkezést követően nagyon gyors az oltás, hiszen az úgynevezett teljes lángba borulás akár egy-két perc alatt is megtörténhet, mivel a járművek nagy mennyiségű éghető anyagot tartalmaznak. Rendkívül fontos, hogy tűz, vagy tűzre utaló jelek észlelésekor a megállás után mindenki azonnal hagyja el a járművet, kiterjedt tűz esetén pedig távolodjon el biztonságos távolságra az autótól, emellett hívják a 112-es segélyvonalat.
Hirdetés

Sokat segíthet, ha van tűzoltókészülék az autóban.

A legjobb megoldás egy 2 kilogrammos ABC porral oltó, vagy egy 2 literes ABF habbal oltó tűzoltókészülék. Ezekkel a hatékony beavatkozás két lépcsőben történhet. Az első szakaszban a porral oltóval kell elfojtani a lángot, a hűtőrácson vagy a motorháztető felpattintásával a résen át. Második lépcsőben a habbal oltóval le lehet hűteni a felforrósodott alkatrészeket.
Forrás: Kreszváltozás.hu
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?