Hivatalos: jövőre érkezhet a teljesen újragondolt KRESZ

Alapjaiban módosulhat a KRESZ, legalábbis ez derül ki egy határozatból

Jövőre már 50 éves lesz a jelenleg is hatályban lévő KRESZ, a szakértők pedig évek óta változást sürgetnek. Úgy tűnik, hogy végre belátható közelségbe került a modern közlekedési szabályozás, amelyről már most sejteni lehet néhány érdekes részletet.

Felsorolni is nehéz, hány helyen kellene modernizálni a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozását, vagy közismertebb nevén a KRESZ-t. Elég csak az elektromos rollerekre gondolni, amelyekről a mai napig nincs pontos információ az eredetileg 1975-ben megjelent rendeletben, hogy pontosan milyen közlekedési eszköznek számítanak. Nos, úgy tűnik, hogy belátható közelségbe került az átfogó reform, hiszen az április 3-án, este közzétett Magyar Közlönyben a kormány 5 pontba szedve közölte, mely területeken kívánnak változtatni, a határidőt pedig minden esetben 2025 március 31-ében rögzítették.
Hirdetés
Minden vonatkozásban közös, hogy elsődleges felelősként a kormány Lázár János építési és közlekedési minisztert jelölte meg, bár ebben önmagában semmi meglepő nincs, hiszen már korábban is szóba hozta a KRESZ revizionálását. A dokumentum több területre is konkrétan kitér, ám az egyes pont, mely szerint a teljes 1975-ös rendeletet a kiegészítésével együtt kell felül vizsgálni, arra enged következtetni, hogy egy alapjaitól újragondolt szabályozás jöhet. Emellett konkrétabban is kitér a Magyar Közlönyben megjelent határozat arra, hogy a humán tényezőt is újra kell gondolni, de ezt ennél részletesebben nem fejtik ki, viszont könnyen lehet, hogy ebben az esetben a jogosítványszerzést takarhatja az emberi tényező. Szintén ide sorolható a harmadik kitétel is, amely a szankciórendszer és a közúti ellenőrzések átgondolását emeli ki, amely nagy eséllyel szintén a járművezetőket érinti, és a büntetések újragondolását vetítheti előre.
Hirdetés
Mind közül mégis talán az ötödik pont a legérdekesebb, amely a járművel szemben támasztott műszaki elvárások felülvizsgálatát kéri a megjelölt miniszterektől, de szóba hozzák az önvezető technológiát is, amely a rollerekhez hasonlóan ma is ismeretlen a fogalom a KRESZ-ben. Egyelőre csak annyi biztos, 2025 március 31-ig adott határidőt a kormány a munkára, de azt nem derült ki, hogy pontosan mikor léphet életbe az újragondolt KRESZ.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?