Kormányinfó: vége az üzemanyagok hatósági árának

Az üzemanyaghiány elhozta az ársapka végét - lesz benzin, ám drágán

A szokatlan időpontban, kedden 22:30-kor tartott Kormányinfón jelentették be, hogy az üzemanyagok tavaly november 15-én bevezetett hatósági árát eltörlik.

Kész vége, december 6-án 23 órától megszűnik az üzemanyagok hatósági ára - tudtuk meg a Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt MOL elnök által szokatlan időpontban, kedden este 22:30-tól tartott rendkívüli kormányinfón. Hernádi Zsolt kifejtette, hogy a MOL mindent megtett az ellátás biztosításáért, ám az az ársapka mellett már nem volt fenntartható. Az ársapka eltörlésével az import újraindulásával és így a kereslet/kínálat egyenlet helyreállásával számolhatunk. Ha az üzemanyagok mostantól egységesen drágábbak lesznek, legalább elérhetők lesznek a töltőállomásokon.
Hirdetés
Míg az ársapka 13 hónapja alatt az üzemanyagárak piaci szintje 800 forint felett is járt, jelenleg 617 forint a 95-ös normál benzin, 681 forint a gázolaj literenkénti átlagára. Az ársapka eltörlésével remélhetőleg mihamarabb lesz is belőlük a töltőállomásokon.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2022.12.06. at 23:12
  Permalink

  Hogy baszódnának meg, de tényleg! És ehhez ez kellett?! A benzinkáosz?! (Ilyen szó különben nincsen, ahogyan hókáosz se.)
  Miért nem lehetett ezt időzíteni valahogy? Mondjuk hogy 2022. december 15. 0.00 órától ér véget az ársapka! De ne így, egyik percről a másikra!!!

  • 2022.12.07. at 07:22
   Permalink

   Szépen ki volt ez találva. Itt Budapesten már egy ideje káosz van. Tegnap III. kerületben kis területen 6 kútból csak kettőben volt benzin és ott is sorok voltak. Ha most 2-3 nap határidőt adtak volna, akkor BP elhalt volna, plusz a vidéki kutakat is megrohanják és még szebb lett volna a vége.

   Mi történt most? 22:00 körül mondták, hogy kormányinfó. Majd 22:30-kor bejelentik, hogy 23:00-kor vége a hatósági áras üzemanyagnak. Tehát esélye sem volt az embernek autóba ülni és elmenni gyorsan tankolni (ugye a kutak 0-24-ben vannak nyitva). Igazi win-win szituáció nekik…

  • 2022.12.07. at 22:54
   Permalink

   2010 óta szinte mindig elmegy a falig, aztán visszalép kettőt. Várható volt, hogy ész nélkül, az utolsó csepp előtti literig kitartanak rögzített árak mellett. Aztán most januárig még lesz sorban állás. Az nem úgy megy, hogy holnap itt lesznek a tömött import vasúti kocsik, meg a tankerek és csurig töltik az összes kutat.

   A februári orosz áru import stopp nagyot fog szólni a dízel piacon (csak úgy szólok), 10%-kal kevesebb mennyiség az amúgy is importra szoruló európai finomítói piacon.

 • 2022.12.07. at 22:06
  Permalink

  Kellett valami orbitálisat szóló mutatvány, hogy eltereljenek a legutóbbi hasonló léptékű elqrásról (az Ukrajnának szánt segélycsomag megvétózásáról).

Vélemény, hozzászólás?