Nézd meg, miként készülnek a közutasok a csütörtöki ónos esőre!

Te készülsz a hóra és az ónos esőre? A Magyar Közút már mindent megtett!

Az OMSZ előrejelzései szerint csütörtökön és pénteken több megyébe is ónos eső érkezik, amit havazás követ. A közutasok éppen ezért már szórnak és készítik a hókotrókat is, videón mutatjuk, mire számíthatunk tőlük, ha lehull a fehér takaró.

A Magyar Közút már novemberben átállt a téli üzemmódra, azóta 915 korszerű munkagéppel várja a 3700 munkavállaló, hogy igény esetén folyamatosan, ütemezetten végezhesse a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton Az elmúlt egy hónapban összesen közel 18 ezer tonna útszóró sót és 1,7 millió liter kálcium-klorid oldatot vetettek be, de ez még csak a kezdet,

az előrejelzések alapján ugyanis csütörtök hajnaltól a Dunántúlon ónos eső várható, ami több helyen is havazásba fog átcsapni.

Erre elsősorban az észak-dunántúli és észak-magyarországi megyékben, valamint a hegyvidéki területeken kell számítani: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében akár 10 centiméternél is több hó várható, az Alpokalján pedig akár a 20 centimétert is meghaladhatja a lehullott friss hó vastagsága.Érdemes tehát az időjárási helyzettel előre számolni, és ha mindenképp menni kell a várhatóan ónos esővel és havazással érintett területeken, akkor még utazás előtt célszerű tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról az Útinformnál (meg persze minden egyéb felületen). A közutasok idén is először az országos közúthálózat ütőereinek számító gyorsforgalmi hálózatot, majd a főutakat, ezt követően a településeket összekötő mellékutakat és a bekötőutakon takarítják el a havat, amíg az indokolt, vagy amíg a havazás el nem áll. Ezzel kapcsolatban egy tájékoztató videót is közzétettek, amely azt mutatja be, hogy miként dolgoznak az országos közúthálózaton a szakemberek a téli időszakban. Érdemes megnézni!
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?