Péntek 13-án több a baleset?

Hiedelemvilág: van okunk félni a péntek 13-ától?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A babona az életünk része, de van, aki egész életét alárendeli a hiedelmeknek: már attól is kétségbe esik, hogy az úton keresztben átmegy előtte egy fekete macska...

Mindig a jobb cipőt húzzuk fel először a lábunkra, kéményseprőt látunk, átmegy előttünk az úton egy fekete macska, vagy éppen a hétvégi, fűben heverészős piknikezés közben négylevelű lóhere akad a kezünkbe. Sokan az életük, a sorsuk jobbra vagy rosszabbra fordulását látják az ilyen és ehhez hasonló babonákban, és vannak "nemzetközileg elterjedt" hiedelmek is, például az a 13-a, amely a naptárban péntekre esik. Ilyenkor csak úgy záporoznak az intelmek mindenhonnan, hogy vigyázzunk, mert szerencsétlenség érhet minket. Azonban a babonákhoz is lehet tudományosan közelíteni, és ezt tette a német autóklub, az ADAC is, ahol az eme baljós dátumhoz kötődő baleseti statisztikákat vetették elemzés alá.
2009-ben azokon a napokon, amelyek péntek 13-ára estek, lényegesen kevesebb baleset történt, mint egyéb pénteki napokon - erre az eredményre jutottak az év közlekedési baleseti számadatainak kiértékelésekor. Az idei esztendő valamennyi péntekét figyelembe véve, átlagosan 975 balesetről tudunk, amelyek személyi sérüléssel jártak, míg azon a három pénteken, amely 13-ára esett, csak 894 baleset van nyilvántartva. A viszonylag alacsony értékek azzal magyarázhatóak, hogy közülük kettő februárra és márciusra, azaz az évnek a közlekedési balesetekben szegényebb időszakára esett. Mindez azt látszik igazolni, hogy a baljós pénteki napokat övező hiedelem tévhit, teljességgel alaptalan. A hét valamennyi napját vizsgálva a péntek számít a balesetektől leginkább érintett, baleseti szempontból leginkább domináns napnak, amikor is átlagosan 123 balesettel több fordul elő, mint a hét egyéb napjain. A vizsgálati időszakban a legtöbb baleset május 29-én, pénteken következett be: az említett napon mintegy 1332 közlekedési baleset végződött személyi sérüléssel.
A 13-as megítélése egyébként változó. Amíg a világ több pontján szerencsétlen számnak számít, addig más országokban, például Kínában vagy Olaszországban kifejezetten szerencsés, áldásos számként tekintenek rá. Ugyancsak nem mindenütt általános a péntek összekapcsolása a 13-assal, így az olaszok inkább a péntek 17-étől félnek, továbbá Spanyolországban, Görögországban és Latin-Amerikában pedig az éppen 13-ára eső keddekről tartják azt az ott élő emberek, hogy balszerencsés, vészjósló nap. A tanulság egyértelmű, péntek 13-án is vezessünk ugyanolyan körültekintően, szabályosan, mint bármelyik napon, és ne beszéljünk be magunknak hiedelmeken alapuló dolgokat. Hogy stílusosan fogalmazzunk, ne fessük az ördögöt a falra...
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?