Rekordot döntött az abroncspiac

Egyre többen választanak négyévszakos gumiabroncsot

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tavaly a személyautókra való abroncsokból 4,2 százalékkal fogyott több, mint egy évvel korában, ám a négyévszakosok forgalma közel ötödével nőtt.


Érdekes átalakulást mutat az abroncspiac. A hazai autóeladások immár legjelentősebb részét kitevő SUV szegmensben az abroncspiac általános (4,2 százalékos) növekedése ellenére csökkent a nyári abroncsok eladása. A piac egészén is a nyári gumik forgalma nőtt legkevésbé, 1,5 százalékkal, míg téliből 6,1, négyévszakosból 19,6 százalékkal több fogyott, mint a megelőző évben. Ugyanakkor "az abroncspiac 10 éve nem tapasztalt rekordeladást hozott az Európai Gumiabroncs és Gumigyártók (ETRMA) adatai szerint" – mondta el Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója.
Hirdetés
A nyári abroncsoknál leginkább a kisteherautók esetén nőttek az eladások (4,3 százalékkal), míg személyautókra csupán 2,2 százalékkal adtak el több nyári gumit, a SUV-oknál pedig nem is szerény mértékben, 13,2 százalékkal fogyott kevesebb nyári gumi - tudtuk meg a Continental piacelemzéséből.

Téli gumiból személyautóra 6,9 százalékkal adtak el többet, SUV-ra 13,7 százalékkal, míg a kisteherautók esetén 4 százalékkal csökkent a téli abroncsok kereslete. Négyévszakos gumiból a személyautóknál történt robbanás, esetükben 32,3 százalékkal nőttek az eladások. Érdekesség, hogy a SUV-ok esetén nem csak a nyári, a négyévszakos abroncsok eladása is csökkent (12,6 százalékkal). Talán azért, mert mind többen vettek új modellt, amire téli gumi még csak-csak kellett, de nyárit vagy négyévszakosat még nem kellett rájuk venni? Aligha csupán ez áll a háttérbem, ugyanakkor nyárigumi-kommandónk azt mutatta, hogy sajnos sok autós hagyja fent nyáron is a téli abroncsait, amelyeket ezzel rögtön tönkre is tesznek. Hiába egyre drágább az abroncscsere, nem ajánlott azon spórolni, télen ugyanis extrém rizikót jelent a nyári gumi, nyáron is rosszabbul teljesít a téli, de még jelentősen amortizálódik is a hőségben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?