Videón a biciklisek, akik az autópályát nézték kerékpárútnak!

Az M1-es és az M3-as autópályán is biciklizett valaki, egymástól függetlenül

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha esetleg valaki nem tudná: az autópályán kerékpározni tilos és életveszélyes! Hogy mindezt miért kell nyomatékosítani? Mert a Magyar Közút legfrissebb videójából kiderült, hogy egyes biciklisek gond nélkül tekernek a 130-cal elhaladó autók mellett.

Korábban a piroson áthajtó biciklisekkel kellett foglalkozni, most viszont egy még ennél is veszélyesebb szituáció történt, ráadásul pár napon belül kétszer is, különböző helyen. Egy férfi ugyanis csütörtökön az M1-es autópályán, egy másik pedig vasárnap kora reggel az M3-as leállósávján tekerte a kétkerekűjét, néhány hete pedig rollerrel próbálták meg ugyanezt. Még mielőtt trend lenne belőle, elmondjuk: a KRESZ ezt tiltja, mert életveszélyes. Arról nincs információ, hogy a videón látható kerékpárosok nem ismerték a rájuk vonatkozó szabályokat, vagy ismerték, de nem foglalkoztak velük, az viszont biztos, hogy csak a szerencsén múlt a túlélésük. Az autópályán ugyanis a kerékpárosnál jóval nagyobb súlyú járművek haladnak el nagy sebességgel alig pár méterre, amelyeknek már a menetszele elég lehet ahhoz, hogy kis balszerencsével kibillentse az egyensúlyából a biciklist. Az autópályán további veszélyfaktor, hogy egy esetleges baleset, vagy annak elkerülése további, nagy sebességű ütközéseket eredményezhet, így nem csak a saját életével játszik, aki oda kerékpárral felhajt.
Hirdetés
A Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy soha, semmilyen körülmények között ne kövessék ezeket a rossz példákat, amelyeket a KRESZ is egyértelműen tilt. A szabályozás szerint a gyorsforgalmi utakon ugyanis csak olyan járművekkel szabad közlekedni, amelyek legalább 60 km/órás sebességgel képesek folyamatosan, tartósan haladni. Más járművekkel az autópályára felhajtani szigorúan tilos. Ráadásul a videóra vett biciklisek a leállósávon közlekedtek, amelyet csak meghatározott járművek használhatnak folyamatos haladásra. Az M1-es és M3-as autópályán kerékpározó személyek tehát több szabálytalanságot is elkövettek, amivel rendkívül nagy veszélybe is sodorták magukat és másokat egyaránt. Szerencsére egyik esetnél sem történt baleset, illetve személyi sérülés.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2021.07.24. at 17:30
    Permalink

    Persze tilos, meg hülyeség csinálni, de valójában semmivel nem veszélyeseb, mint sima országúton menni, ahol egy csomó autós fél méteres oldaltávolsággal húz el a bringás mellett 90-110-zel, mert épp jönnek szemben a másik sávban, vagy csak simán jónak ítéli meg így is. Azokról nem is beszélve, akik szemben érkezve pont a bringással egy vonalban előznek, és így megint csak max 1 méteres oldaltávolsággal szemben húznak el. A pályán legalább van elég oldaltávolság.

Vélemény, hozzászólás?