ALFA ROMEO 159

(2005 - 2013)

Pozitív


Gyönyörű, szexis, igazi olaszos formaterv, betonmerev karosszéria, pontos vezethetőség, kiváló összkerékhajtás, élménydús vezethetőség, egész jó minőség.

Negatív


Prémium germán riválisait azért egy fokkal jobb vezetni, és azok bizony az újraeladhatóságban is jobbak, sajnos még mindig be-becsúszhat megbízhatósági probléma.

Méret, kényelem, kidolgozás

Komoly előrelépést jelent a 159-es az elődjéhez képest. Négy felnőttnek kényelmes és már-már bőséges helyet biztosít. Rabul ejtő a legszebb Alfás hagyományok alapján a vezetőre koncentrált, letisztult rajzolatú műszerfal a csőműszerekkel, a négy irányban állítható kormány mozoghatna nagyobbat, de azért megtalálható a jó üléshelyzet. Praktikusságban nem veszi fel a versenyt a legjobbakkal, de azért olasz autóhoz képest jól teljesít. Nincs ugyan túl sok rakodó-pakolóhely, de cserébe igen átgondolt a beltér kialakítása. Sem a limuzin, sem a kombi Sportwagon csomagtere nem valami óriási, a rakodónyílás is szűk, és a viszonylag nagy önsúly miatt a hasznos terhelhetőség is átlagon aluli.

Különleges felszereltség

Még a belépő szint is gyárilag ellátott a fontosabb kényelmi tételekkel, ami pedig a biztonsági részleget illeti, az már lényegében teljesnek mondható. Érdemes azért egy lépcsőfokot feljebb lépni, mert a riválisoknál valamivel olcsóbban kapni többletértéket.

Ajánlott motor

Furcsamód 2009-ig azt kellett mondani, hogy a 159-es dízellel az igazi. A már ismert 1.9-es és a 2.4-es öthengeres kellő nyomatékkal bír, hogy a kissé túlsúlyos kasznit megmozgassa, vállalható gazdaságosság mellet. A vérszegény sornégyes szívó benzineseket (1.8, 1.9, 2.2) kínozni kellett a haladásért, az ausztrál V6-osból Alfásított V6-os egy benzintemető. De a 200 lóerős 1750 TBi formájában megfelelő, turbós benzines érkezett.

Fenntartási költség

Bár a 159-est már nem lehet, vagy csak nem illik egy lapon említeni megbízhatóság szempontjából a 156-ossal, de azért még van mit behozni, kapriciózus makacskodásra a 159-es is képes. A gyáriak pedig mindent megtettek, egy olcsóbb extra áráért 3 évig vagy 120 ezer km-ig átvállalják a kötelező szervizek anyagdíját és munkaköltségét, tehát bíznak modelljük minőségében.

Biztonság

Makulátlan kiállás biztonsági szempontból. Segítő elektronikák, a kötelező légzsákok (első, oldalsó, függöny) mellett térdlégzsák és aktív fejtámlák is óvnak. És persze egy kiváló csavarószilárdságú és kimagasló merevségű karosszéria. nem véletlen az Euro NCAP töréstesztjén elért öt csillag.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre