Toyota Yaris (XP210)

Toyota Yaris (XP210)

(2020 - )

Pozitív


Kisautókhoz képest magas felszereltség, alapáron adott biztonsági rendszerek és vezetéstámogatók, érdekes anyagok és remek kidolgozás az utastérben, hatékony hibrid hajtás.

Negatív


Parkolóradar felárért sem kapható, 17 colos kerekekkel kissé kemény, de leginkább jelentős gördülési zajú a futómű.

Méret, kényelem, kidolgozás

Kis városi autóhoz képest kényelmes helykínálat, a hátsó lábtér a kimélyített padló miatt felnőttként is elégnek mondható, csomagterét ügyesen alakították ki, a padló alatt pótkeréknek is van helye. Jó tartású és kényelmes ülései vannak, anyagaiban nem másabb egy Corollánál, helyenként még jobb is, a karosszéria merevsége miatt a kárpitelemek nem zörögnek az összeszerelés precíz.

Különleges felszereltség

Csupa olyan felszereltséget lehet felsorolni, amik magasabb kategóriákban jellemzőek. A Yaris lehet akr teljesen LED fényszórós, de már a legalacsonyabb szinten is ad okostelefon integrációs multimédiát, adaptív tempomatot, sávkövetőt, sávelhagyásra figyelmeztetőt, vészfékasszisztenst, de a magasabb felszereltségű változatokban már 10"-os head-up display is lehet.

Ajánlott motor

Sima szívó motorral, kézi, vagy fokozatmentes CVT automata váltójával is ajánlható, a leginkább érdemes választás viszont az új hibrid rendszerrel szerelt, 1,5-ös motorú 115 lóerős Yaris. Ezzl fogyasztásban és közlekedésben is kellemes társ, valamint a Toyota kiforrott hibrid rendszerével kiszámíthatóan alacsony fenntartású lehet.

Fenntartási költség

Mind sima szívómotoros kivitele, mind a hibrid verzió hosszú és magas költségektől mentes életet vetít előre. A hibrid fogyasztása könnyen tartható 5 liter alatt is akár, a drága alkatrészektől mentes rendszerben az egyetlen gyenge pont az akkumulátor lehet, de az első 10 évben jelentős kiadásra ezzel kapcsolatban sem kell számítani.

Biztonság

Alapáron adott vezetéstámogató és biztonsági felszerelései miatt mindenképp ígéretesnek mondható, sávtartó és távolságtartós tempomat, de még az első ülések közötti légzsák is jár mindenképp. Az Euro NCAP töréstesztjék öt csillagot ért el, felnőtt utasvédelmét 86, gyermek utasvédelmét 81, gyalogosvédelmét 78, vezetéstámogató biztonsági rendszereit 85%-ra értékelték.

Típustörténet

2020. Debütál az új Yaris
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre