TOYOTA YARIS

TOYOTA YARIS

(1999 - 2006)

Pozitív


Súlyos hibáktól mentes, divatos, praktikus kisautó. Pörgős, de takarékos benzinmotorokkal, a sportos TS a sorozat non plusz ultrája. Sok a műanyag, de általánosan jó a kidolgozás.

Negatív


Apróságokkal kell számolni, mint nehezen mozgatható ablak, eltömődő szellőző a tankban, itt-ott zörgések, és olykor megbolonduló elektromos hálózat.

Méret, kényelem, kidolgozás

Korának egyik magasan legjobb kisautója volt, és még ma sincs miért szégyenkeznie. Persze, belterének néhány anyagát kopogósnak mondanánk, de tény, hogy összerakottságban nem nagyon volt párja akkoriban a kisautók közt. Nem véletlen, hogy még mindig nagyobb a kereslet, mint a kínálat az első Yaris frontján. Elöl kiváló, hátul elegendő helykínálat, okosan kihasznált térrel. Azért az első ülések felülete lehetne nagyobb. A megszokást igénylő, középre helyezett 3D-s digitális (a TS csúcsváltozatban hagyományos mutatós) műszeregység alatt hatalmas tárolórekeszekkel ellátott középkonzol található, oldalt méretes ajtózsebek, hátul tologatható üléspad, a kategóriában óriásinak számító csomagtér (305-950 l). Ám az igazi kisügyes az oldalra nyíló hátsó ajtajú, emelt tetős Yaris Verso mini egyterű féleség, amelynek raktere 390-tól 1390 literig terjeszthető.

Különleges felszereltség

Hiába számított viszonylag jól felszereltnek a Yaris, azért két légzsákkal és egy ABS-el ma már senkinek nem szúrják ki a szemét. Akad klíma nélküli példány is ám. Amúgy már a belépő szintről elmozdulva egész tisztességes felszereltség jön össze, de az még mindig csak a manapság elvárható/legszükségesebb.

Ajánlott motor

A 68 lóerős egyliteres benzines, bár ebből van a legtöbb, igazából kihagyható, az első években volt vele gond, meg kevésnek érezni a stabil futóműhöz. A 86 lóerős 1.3-as már sokkal harmonikusabb. Még jobb a kis D-4D 1.4-es dízel, a 170 Nm nyomaték szépen repíti az 1,1 tonnát. Apropó repítés, a TS sportváltozat 1,5 literes benzinese 105 lóerőt hozott, vele 9-es a sprint, és a 200 is majdnem megvan. Egész dögös.

Fenntartási költség

Olcsó alkatrészek, jól szerelhető, egyszerű szerkezet, jó hosszú szervizintervallumokkal, könnyedén 5-6 liter környékén tartható fogyasztással, megbízható japán stílusban. Költségkímélő nagyfiús városi teljes értékű (kis)autóként a Yaris párját ritkítja. Nem véletlen hogy a japánok így odatették, hiszen a fillérekből futtatható, legendás Starletet kellett helyettesíteni.

Biztonság

A négycsillagos NCAP eredmény 2000-ben született, és itt fontos megjegyezni, hogy az oldallégzsák 1999 végétől számított szériafelszerelésnek. Mivel az első Yarist 2006-ig gyártották, nem szükséges a legfiatalabb példányok közt kutatnunk, ha rámennénk a biztonságra.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre