2015 után jön csak a Focus RS

Késik a Ford Focus RS bemutatója

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hot hatch rajongók egyelőre be kell érjék a Focus 250 lóerős ST változatával, mert a 300 lóerőnél erősebb RS bemutatója egy évet késik.


Az újkori RS sztori 2002-ben kezdődött. A Focus első generációjában egy 2,0 literes, négyhengeres, turbós motor dolgozott 212 lóerővel és limitált szériaként nem kicsit buktak a gyártásán. A 170 lóerős ST továbbfejlesztet változata volt egyedi orral és a WRC-ben használthoz nagyon közeli motorral. Csak metálkékben gyártották és háromajtós ferdehátúként lehetett megrendelni, érthetően nem kicsi felhajtást okozott, mára gyűjtői darab.
Hirdetés


A második Focus RS (Rallye Sport) verziója rá kellett tegyen az elsőre. Annak pozitív fogadtatása és az RS márkanév felértékelődése miatt nem hibázhattak a tervezők. Az RS 2009-ben mutatkozott be, és végül nem lett összkerekes, ahogy korábban pletykálták róla. 305 lóerejét és 440 Nm nyomatékát a Volvo Borg Warner turbóval töltött sorötös motorjából kapta.

A harmadik generációs RS-nél is felmerült az összkerékhajtás, de a súly miatt maradnak a fronthajtásánál, ezt már korábban megerősítették hivatalosan is. Így megmarad a RevoKnuckle első futómű és az első differenciálzár is, hiszen ezek nélkül bajos lenne az erő átadása. Bár már rég tesztelik, most úgy néz ki, hogy mégsem mutatkozhat be jövőre. Nem lesz öthengeres, csak négy, de lökettérfogata nagyobb lesz a 2,0 literes ST-énél. Az a legvalószínűbb, hogy az új, 2,3 literes négyhengeres fogja hajtani, az a blokk ami a kisebb Mustangot is. Biztos erősebb lesz a korábbinál, valahol 330 lóerő körüli teljesítménnyel. Stephen Odell a Ford európai vezére arra utalt egy interjúban, hogy az Európában is hivatalosan bemutatkozó Mustangra koncentrálnak, és csak az után jöhet ki az RS. Mindezektől függetlenül már idén láthatjuk az éveket csúszó új Mondeót, amiből ígérnek egy Vignale luxuskivitelt is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 10:38
    Permalink

    Máshol azt olvastam, valószínűleg nem is lesz RS, pontosan a Mustang miatt. Állítólag a célcsoportok nagyon hasonlóak, bár ezt nehezen tudom elképzelni.

Vélemény, hozzászólás?