A só, amit nem szeretünk, pedig fontos síkosság-mentesítő

Jégmentesítésre továbbra is a só a megoldás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kevés kiábrándítóbb látvány van a sólepte autók és utak szürkésfehérségénél, viszont a sóra szükség van, s az sem mindegy persze, hogy jóval olcsóbb az egyéb anyagoknál.


Büdösben még nem fagyott meg senki - egy a nagy aranyigazságaink közül, mely témánkkal kapcsolatban is tökéletesen helytálló, hiszen lehet "büdös", azaz ronda, maró és környezetkárosító a síkosság-mentesítésre használt só, de felolvasztja a jeget, amin nem csúszik meg az autó, annak nem sérülnek meg utasai, anyagi kár sem keletkezik, nyugalom van és biztonság.Amikor a héten ezt a témát újra "felfedeztük", még rettenet hideg volt, nappal is röpködtek a mínuszok, a hirtelen nagy havazásból az utakon randa latyak, a szépséges és békés hófehérből talpunk alatt recsegő sófehér lett minden. Adta magát a kérdés: jó nekünk a só, biztos, hogy a só a megoldás a síkosság-mentesítésre? Választ a Magyar Közút Nonprofit Zrt-től vártunk, s mint azt Horváth József vezérigazgatói titkárságvezetőtől megtudtuk, irreális szándék a környezetvédelemre való hivatkozással száműzni a sózási technológiát a téli útüzemeltetésből.
"Ma már széles körben elfogadott, hogy irreális szándék a környezetvédelemre való hivatkozással száműzni a sózási technológiát a téli útüzemeltetésből. A tapasztalatok azt igazolják, hogy a téli útüzemeltetésben az érdesítőanyagok kizárólagos használata költséghatékonysági és környezetvédelmi szempontból nem alternatívája a sózásnak. A sózás nélkülözhetetlen a forgalombiztonság fokozott érvényesítésében. A környező országok gyakorlata a magyarországihoz hasonló területeken szintén a hagyományos sózási technológiát követi.
Az egyéb alternatív síkosság-mentesítő anyagok amellett, hogy jelentősen drágábbak a sónál (egy tonna útszóró só ára kb. 18 ezer Ft, egyéb síkosság-mentesítő anyag ára átlagosan 70 ezer Ft/t), nem minden esetben kínálnak mérési eredményekkel alátámasztott környezetbarát megoldást. A közúton közlekedők védelme, a balesetek elkerülése érdekében és a megfelelő közlekedési feltételek folyamatos biztosításához továbbra is elengedhetetlen a havas, jeges szakaszok sózása. Az országos közutak kezelésének szabályozásáról szóló 6/1998. (III. 11.) KHVM rendelet előírásainak megfelelően kell elvégezni a téli síkosság elleni védekezési munkákat."

A havas, jeges utakat ugye azért sózzák, mert a sós víz alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg? "A Magyar Közútnál leggyakrabban alkalmazott téli síkosság-mentesítő szer a kősó (NaCl), amely mínusz 8 Celsius fokig fejti ki olvasztó hatását, s amely egyúttal természetesen vízben oldódó vegyület. A téli sózás nagy része a hóolvadással és a tavaszi esőkkel eltűnik az utak környezetéből. Az út menti területeken a kaszálási feladatok nem csökkennek a sózás esetleges környezetkárosító hatása miatt."
Horváth József válaszlevelében azt is kiemelte, hogy a sózásnak a növényekre gyakorolt negatív hatására szintén van orvosság: "A sófelhasználás nagymértékben időjárásfüggő, tehát a lehullott csapadék mennyisége és a fagyos napok száma befolyásolja a kiszórt só mennyiségét. Természetesen a növények sótűrő képessége is meghatározó a sózás okozta károk mértékét tekintve. Az előbbiekre tekintettel az út menti növényzettelepítéseknél a környezeti hatásoknak ellenálló fajok ültetését szorgalmazzuk."
Ami drágább a sónál
Míg a só mellett vagy azzal együtt használt homok, zúzalék, murva vagy fűrészpor legfeljebb csak csúszásgátlónak, érdesítőnek számít, jégolvasztó hatása nincs, a kálcium-magnézium-acetát az a síkosságmentesítő vegyület, ami nem tartalmaz kloridot, s duplán környezetkímélő: nem bántja a növényeket, illetve negyedével csökkenti a levegő szennyezettségéért felelős szállóport is.
A környezetbarát síkosság-mentesítésre többet áldozni képes/hajlandó "jobb helyeken" a szilárd CMA vagy CMP-A készítményt ideális esetben folyékony jégolvasztóval nedvesítve juttatják a jégtől és hótól részben megtisztított felületre.

Mit csinál a só növényekkel? A nátrium-klorid a gyökéren keresztül felszívódik, lelassíthatja a fák növekedését, a fiatalabbakat akár el is pusztíthatja. Nem véletlen, hogy a 346/2008.(XII.30.) Korm.rendelet /5.§(2)/ az egyéb helyeken tiltja a sózást: "Belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság-mentesítésére csak olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti."
Hirdetés
A só az autók kipufogógázaiból származó nitrogén-oxidokkal reagálva maró anyagokat alkot, amelyek korrodálhatják többek között a hidak, felüljárók fémszerkezetét, de magukat a gépkocsikat is. Kedvenceinket nyilván érdemes hát mihamarábbi mosással megtisztítani (alváztól a gumiszőnyegekig), ahogy a zord mínuszok elszálltával a közútkezelőnek is feladata az utak és környezetü(n)knek a töménytelen mennyiségű sótól való megtisztítása.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 03:53
  Permalink

  Na meg a másik amit már leírtak többen is, hogy ha letolnák a havat akkor még a zúzalékot is el lehetne felejteni. Nagyjából 2-3 hét volt amikor volt hó ebből kb. 4-5 napon keresztül kellett volna havat tolni. Kicsiny hazánk nem a messzi észak, az utakat és a környezetet nem szétcseszni kell, hanem takarítani!

 • 2017.10.31. at 03:53
  Permalink

  Azért még van hova fejlődnie az Autónavigátornak. Ha már gyorsan kell valamit írni a semmiből legalább ne írjatok hülyeséget és pártoljatok a nyilvánvalóan környezetkárosító síkosságmentesítést. Tényleg csak szét kell nézni olyan országokban ahol egész télen van hó és nem 20 cm hó miatt keltenek világvége hangulatot a médiában. A só a Navigátor videókba és a cikkekbe kellene, hogy ne legyenek ennyire “sótlanok”, síkosság mentesíteni zúzalékkal kell.

 • 2017.10.31. at 03:53
  Permalink

  Ágyú elé kötni minden barmot aki sót mer szórni az útra.
  A sok idióta gondnok házmesterekről nem is beszélve. Még a kutyámat sem tudom kivinni mert az istentől elrugaszkodott vad barmai két kézzel szórják a sót a járdára.
  Aki meg nem képes az úton maradni egy kis hótól az maradjon otthon vagy szálljon villamosra!!

 • 2017.10.31. at 03:53
  Permalink

  A legnagyobb gond, hogy agyament módon használják a sót is. Külvárosi dombos részen lakom, a hókotró le sem engedi a tolólapot (úgy többet fogyaszt) és rászórja a sót a 10 cm vastag letaposott hóra. A letaposott havon előtte, téli gumival remekül lehetett közlekedni, azután hogy rászórta a barom a sót, lett belőle egy tejbegrízhez hasonló fos, és mindennemű gumi használhatatlan volt. Na ennyit a nagyokosokról……

 • 2017.10.31. at 03:53
  Permalink

  Teljesen igazad van, de nálunk, az “előtte jól letolni a havat” című történettel szoktak, súlyos problémák lenni. Élő példa erre, az elmúlt két hét.

 • 2017.10.31. at 03:53
  Permalink

  Sokan nem is gondolnák, de a sós víz egy hihetetlen brutális anyag!
  Ezt csak onnan tudom, hogy vegyészmérnök vagyok és ahol dolgozom ott nagyüzemben elektrolizálunk sós vizet. Egyszerűen mindent megesz, az erősen ötvözött saválló készülékeket is megeszi, csak a titán az egyetlen anyag, ami ellenáll neki(illetve a műanyagok közül a teflon).
  Szóval a természet védelme mellett ez is nagyon fontos szempont lenne!
  Számtalan helyen csak érdesítő anyaggal szórják fel az utat. A megoldás egyszerű lenne véleményem szerint. csak érdesítő anyagot kellene használni és előtte jól letolni a havat az útról. A maradékot majd szépen feltörik az autók az érdesítő anyagnak köszönhetően és szépen lekerül az útról. Legfeljebb 1 nappal tovább van hó az utakon. A másik: ha azt akarjuk, hogy kevesebb baleset lengyen, ideje lenne megtanulni az embereknek vezetni !

 • 2017.10.31. at 03:53
  Permalink

  a kocsit minden héten mosni kell fel is kell emelni és alvázát is magasnyomással lecsapatni különben elrohad alólunk. tényleg szinte csak magyarisztánban sóznak.jobb lenne valami autó kímélőkörnyezetvédő olcsó sikosságmentesíto anyag

 • 2017.10.31. at 03:53
  Permalink

  Minden, eddigi hozzászólással egyet tudok érteni. Egy dolgot még hozzáfűznék. Iszonyú pénzeket szednek be tőlünk, autósoktól, többek között gépjármű-adó formájában és még sok egyéb, ilyen-olyan indokkal. Mi vagyunk a fejőstehén, akiről mindig le lehet húzni még egy bőrt. Innentől kezdve, magasról teszek arra, hogy a másik, környezet -és autókímélő anyag, mennyivel kerül többe. Használják igenis, a drágábbat!

 • 2017.10.31. at 03:53
  Permalink

  Svédországban láttam, hogy ott valamilyen barnás színű gránitőrleményt szórtak ki a városban az útra. Miután elolvadt és kicsit megszáradt az úttest jött egy seprűskocsi és összeszedte szinte mindet. És újrafelhasználták. Bár az is igaz, hogy sokan szögesgumival járnak és nem nagyon izgatja őket a jeges út…

 • 2017.10.31. at 03:53
  Permalink

  Náluk valószínű nincs 400 képviselő 1-2millió /hó ft-os fizetéssel, és jobban oda figyelnek az országukra, nem csak saját magukra.Másrészről, ezt a sok majmot nem értem, kiveszik az adóforintból az 1-2 millás fizetést, az nem zavarja őket, hogy szegénység van körülöttük?Ennyire igénytelenek saját környezetükre?bár a magyar emberből ki indulva, igen.

 • 2017.10.31. at 03:53
  Permalink

  Szerintem teljesen be kellene tiltani a sót, tönkreteszi a cipőket, autókat, az sztfaltot, növényeket, meg kellene a hóval s a jéggel együttélni, ennyi. A skandinávok nem sóznak, igaz ott több hó van s több ideig de akkor sem teszik, vajon miért?

Vélemény, hozzászólás?