Ford BMW-vel mutat példát

Fél Európán keresztül egy tankolással

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Húsz éve szinte kizárólag a sportos eleganciájára volt büszke a BMW, ma pedig ott tartunk, hogy a müncheni autókkal már spórolni is lehet.


A legtöbb nemzetközi felmérés szerint, az autós tévéműsorok között a Clarkson-Hammond-May trió vezette Top Gear jelenti az etalont, de szorosan a nyomában van a Fifth Gear, amelyben a női vonalat képviselő Vicki Butler-Henderson mellett a volánművész Tiff Needell, a brit túraautó bajnok Jason Plato, illetve a minden ökörségre kapható Tom Ford alkotja a csapat magját. Kollégáival ellentétben Ford nem hivatásos autóversenyző, a házi versenyeken sokszor alulmarad profi műsorvezető társaival szemben, így aztán inkább rá várnak azok a tesztfeladatok, ahol nem a gyorsaság, a stopper való küzdelem a perdöntő.

Hihetetlen, de a számok nyelvén igaz: ilyen fogyasztással elegendő lehet akár 10-12 tankolás évente!


A próba rendkívül egyszerűnek tűnik, és mint a gyakorlat igazolta, az is volt. Tom Ford egy teljesen hétköznapi, tehát nem preparált BMW 320d EfficientDynamics volánja mögé ülve, a szigetországból indulva vágott neki Európának, hogy addig autózzon, amíg a csurig tankolt tartályból kifogy a gázolaj. Elmondása szerint takarékos stílusban, de nem végletekig kicentizve hajtott, ennek ellenére a német limuzin 1630 kilométer megtétele után mondta be az unalmast, azaz Ford eljutott vele Münchenbe, majd onnan vissza Angliába. A tesztúton mért átlagfogyasztás nem érte el a 3,5 litert 100 kilométerenként, ami egy 165 lóerős, 360 Nm forgatónyomatékkal rendelkező motor esetében igazán figyelemreméltó képesség. Az újságíró szerint, ha ő képes volt erre a mutatványra, akkor nem túlzás kijelenteni, hogy 1200 km körüli távolságot szinte bárki meg tud tenni a 320d-vel; így átlagos, évi 10-12 ezer kilométeres futásteljesítménnyel kalkulálva elegendő lehet évente 10-12 tankolás.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?