Gombnyomásra színváltós autót mutatott a BMW

Izgalmas újdonsággal készült a BMW az idei CES-re

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Szórakoztató Elektronikai Kiállítás nyitónapján debütált a BMW színváltós autója.

BMW ix Flow névre keresztelték a színváltós modellt, amely az E Ink technológiát, tehát az e-könyv olvasókban is használt elektroforetikus megoldást használja a színváltáshoz. A BMW iX Flow karosszériáját borító fólia több millió, hajszálnyi vastagságú mikrokapszulából áll. Mindegyik mikrokapszula negatív töltésű fehér és pozitív töltésű fekete pigmenteket tartalmaz. Elektromos hatásra az egyes kapszulák felületét a fehér vagy a fekete pigmentek töltik ki, így képes az iX Flow megváltoztatni a karosszéria színét a vezető utasítására. Ráadásul a hatékonyságra is képes jótékony hatást gyakorolni a színváltós módszer. Ugyanis a karosszéria színének megváltoztatása hozzájárulhat a légkondicionáló berendezés terhelésének csökkentéséhez, így az autó üzemanyag- és energiafogyasztását is mérsékli. A fehér felület sokkal több napfényt ver vissza, így az autó és az utastér erős napsütésben és magas külső hőmérsékleti viszonyok közepette jelentkező felmelegedése a karosszéria színének halványításával mérsékelhető. Hűvösebb időben pedig a karosszéria sötétítése segíthet abban, hogy az autó érezhetően több meleget nyerjen ki a napfényből.
Hirdetés
Az E Ink technológia rendkívül energiahatékony is. A kijelzőkkel és kivetítőkkel ellentétben az elektroforetikus technológiának egyáltalán nincs szüksége energiára ahhoz, hogy a kiválasztott színt megtartsa. Energiát csupán a színváltoztatás rövid folyamata igényel. A színváltós BMW nem csak "bazári látványosság", a BMW szakemberei gőzerővel dolgoznak a forradalmi technológia finomhangolásán és továbbfejlesztésén, hogy sorozatgyártásban is megjelenhessenek a színváltós modellek, amelyeknek akár az utasterében is alkalmazható lesz ugyanez a megoldás.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?