Mattul a fényszóród? Mutatjuk, mit tehetsz ellene!

Fizetett hirdetés

Polírozzunk vagy políroztassunk, netán csiszoltassunk? Mindent elmondunk a fényszórójavítás kapcsán

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A 14 éves átlagéletkorú hazai autópark mellett csaknem mindenki összefut a fényszórók mattulásával. Mutatjuk mit lehet, mit érdemes tenni ellene.


A műanyag fényszóróburák kapcsán a kilencvenes évekbe kell visszamenjünk, akkor kezdték el széleskörűen alkalmazni. Az ezredfordulóra már-már általános lett, ahogyan a 10-15 éves autókön a bemattult fényszóró is. A "polírozásra" rengeteg vállalkozó és csináld magad készlet is létezik. Ugyanakkor tisztába kell tenni a fogalmakat - hívta fel a figyelmünket Barsy Henrik, aki a javításaira élettartam garanciát vállaló Szélvédőklinika.hu után létrehozta a Fényszóróklinikát is.
Hirdetés

Míg a szélvédőjavítás a fogtöméshez hasonlítható, a fényszórójavítás kapcsán nekem a klasszikus parketta és annak felújíthatósága ugrott be. Mindkettőt lakkozzák ugyanis, s ahogyan a parkettán, úgy a fényszórón is a lakkozás mattul és sárgul be. Ennek javítására létezik ugyebár a polírozás, ami rövid ideig hat, de egészen jó eredményt, új fényt tud mutatni, ugyanakkor hátrány a már említett nem túl hosszú hatás, s a mélyebb karcolásokat sem tünteti el. Viszont megvan az az előnye is, hogy elrontani sem lehet. Ennek megfelelően kapható számos polírozókészlet, akár korongokkal, akár gyors segítségként kendővel. Sőt, nem kell sokat keresgélni, hogy megtudjuk: az olajos rongy és a mindenre jó, a kóboráramot megszüntető és az elektromos érintkezéseket javító WD-40 is tökéletes orvosság. Utóbbiak hatása persze napokban, sokszor csak órákban mérhető. Még rosszabb, ha fogkrémet használunk, ami szintén rendelkezik polírozó hatással, ám igen kis mértékben, maga a krém pedig bele tud száradni a repedésekbe.
Túlzottan azon sem voltam meglepődve, hogy a 14 éves Priusom részint saját magam, részint polírozással "javított" fényszórója is visszamattult. Hiába próbáltam orvosolni tavaly, idén a műszaki vizsgán ismét megkaptam, hogy a következő szemlére tegyek vele valamit. Pedig, pontosan úgy mattult, ahogyan a nagy méretű fényszórók szoktak: elsősorban a felsőbb, vízszintesebb, több UV-t kapó rész veszített átláthatóságából, nem pedig a valóban fontos, tompított fény előtti, függőleges rész. Bár hivatalosan nem megfelelő fényáteresztés esetén lehetne csak a fényszórót javítandónak ítélni, mint azt Henrik elmondta, nekik rengeteg munkát adnak a vizsgabiztosok. Aminek ráadásul nem is túlzottan örülnek, később elárulom, miért!
Olcsóbb és tartósabb megoldás is létezik!
A javításra a legtöbb esetben kétféle megoldás választható a Fényszóróklinikánál is. Az olcsóbb a polírozás, amihez pasztát és polírozókorongot/gépet használnak. Ez az olcsóbb megoldás, lámpatestenként 1500-3000 forint között megúszható. A hatása azonban a gyári lakk minőségétől függő. Itt ugyanis azt nem távolítják el, csak polírozzák. Igen, vissza fog mattulni. Extrém esetben akár már fél, jó esetben 3 év múlva. Henrik azt mondja, hogy pont az amúgy napos vidékről származó, olasz és francia autók lakkjai a leginkább gyengék, a japánoké pedig a legjobbak. Olyannyira, hogy esetükben nem is jellemző, vagy csak nagyon sok év után, hogy a lakk pikkelyesedik, ami szerencsés, mert amennyiben már odáig jut a lakk, az már nem polírozható, csak lecsiszolható.
A polírozás mellett másik és egyben a jobb, de persze drágább lehetőség a fényszóró csiszolása és szigorúan nem lakkozása, hanem UV álló bevonattal való ellátása. Henrik nem lakkozza a fényszórókat, pontosan azért nem, mert a lakk bemattul. A gyári lakk lecsiszolása már melósabb, meglehetősen sok lépésből álló és szakértelmet igénylő folyamat, s persze nem mindegy, hogy utána milyen védelem, miként kerül a fényszóróra. Védelemből létezik még a fóliázás, ami ellen pedig azzal érvel, hogy az jellemzően drágább, illetve a púpos fényszórók (például a mattulásra amúgy is erősen hajlamos "béka" Nissan Micra) esetén kérdőjeles, hogy mennyire vihető fel. Ha már csiszolásra kerül sor, az lámpánként 5-8 ezer forintos tétel a Szélvédőklinikánál. Vannak persze speciális esetek, például az én Priusom nagy felületű fényszórói - úgy, hogy alsó felük még nem is matt. Ilyen esetben a csiszolás drágább, hiszen még ép felületű lakkot kell eltávolítani. Köztes megoldásként akár az is választható, hogy az egyik fényszórót políroztatjuk, a másikat csiszoltatjuk. Már csak a kíváncsiság kedvéért (na meg persze az olcsójánoskodás okán) is így csináltattam most meg az "állatorvosi" Prius fényszóróit. A bal egészen jó volt még, a jobb pedig erősebben mattult.
Szemre még megmondtam a különbséget, hogy hajszálnyit sárgább a továbbra is gyári, de polírozott lakkot hordó bal, átlátszóbb, újszerűbb a csiszolt, UV álló bevonattal kezelt jobb. Kíváncsi vagyok, hány év után kell ismét felkeressem Henriket, de egy biztos, legfeljebb egy fényszórónyit kell majd legközelebb fizetnem, mert a saját csiszolására és lakkozására élettartam garanciát ad. Utóbbi fontosságát ő is hangsúlyozza, hogy az alapján válasszunk szakembert, aki nem vállal semmit, az csak nagyon olcsón érheti meg, s persze a többi ajánlatot is érdemes összevetni. Különösképp a felújítószetteket mérlegelni, amivel sok idő is elmehet, s a végeredmény is kétséges lesz. A fényszórók utángyártottra cseréjét a munkaigény és a gyengébb, gyorsabban mattuló lakk miatt ugyancsak nem ajánlja. A kendőkre pedig csak legyint az azoktól tapasztalt tartósság kapcsán. Inkább óvva int tőlük: a visszajelzések szerint a lakkot megmaró anyaguk miatt sokszor akár két héttel a kezelés után az eredetinél rosszabb végeredményt adnak. És még egy tévhitet eloszlat, amit pont egy kendő hirdetésében láthattunk: a polírozás nem gyengíti a fényszóró plasztikját, csak a lakkot. Henrik több mint 10 éve javít (políroz és csiszol, nem ritkán mások által már orvosolni próbált) fényszórókat, s még nem találkozott olyannal, hogy egy bura javítás közben átszakadt volna. Nem csak őt, hálózatát is érdemes lehet felkeresni, ha az ismertetett árakért, akár élettartam garanciával szeretnénk fényszóróinkat újszerűvé varázsoltatni. Azzal persze tisztában kell lenni, hogy a fényszórókhoz belülről nem nyúlnak, a búra alatti színeződéseken, elváltozásokon ők sem fognak tudni segíteni. Hogy utóbbiból van-e egyáltalán, az az autó összeszerelési minőségén múlik, ahogyan a mattulás - gyártástól számított - megjelenése is a gyári lakkon, meg persze az UV sugárzáson és a szemből érkező porszemcséken.
Ezeken a helyeken találhatod meg a Szélvédőklinika.hu és a Fényszóróklinka.hu csapatát:
 1. Budapest - Érd, Tesco parkoló - Budafoki út 2. Telefon: +36 20 430 7117
 2. Keszthely, Tesco-tól 150m - Martinovics utca 57. Telefon: +36 30 387 5360
 3. Mosonmagyaróvár, Tesco parkoló - Királyhidai út 42. Telefon: +36 20 452 0995
 4. Sopron, Tesco parkoló - Ipar körút 30. Telefon: +36 20 281 7905
 5. Székesfehérvár, Praktiker parkoló - Balatoni út 42-44. Telefon: +36 20 357 0448
 6. Veszprém, Tesco parkoló - Külső-Kádártai út 1. Telefon: +36 20 540 6545

Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2018.10.21. at 11:54
  Permalink

  Két dolgot lehet azért tenni, hogy a mattulás elkerülhető legyen ha nincs garázsunk. Mindig árnyékos helyre parkolunk és a műanyag búrát is rendesen waxoljuk.
  Bár ha azt nézem, hogy olcsóbb és kényelmesebb 6-8 évente felpoliroztatni az egész autóval együtt a búrákat is mint folyamatosan vesződni a gondos takarításnak, akkor van értelme hirdetni ezt a szolgáltatást 😉

 • 2018.10.22. at 09:33
  Permalink

  Csak annyit a lakkozásról hogy érdekes én vagy 5 éve átlakkoztam normális 2K-s lakkal és nem mattult be, azóta is tökéletes….. Gagyi 1K-s lakktól nyilván nem lesz jó, de aki normális lakkot használ hozzá az teljesen megfelelő. Ha valaki felpolírozza majd átkenegeti valamilyen UV állónak kikiáltott csodaszerrel az sokkal hamarabb vissza fog mattulni, szerintem sokkal több kárt okoz vele. Az az UV álló bevonat ideig óráig lesz UV álló rajta, utána meg semmi nem védi a plexit ami fokozottabban ki lesz téve az UV-nak, így hamarabb tönkre is fog menni.

 • 2018.11.07. at 20:51
  Permalink

  Lehet szórakozni ezzel a polírozással, meg csiszolással, de nem vagyok benn biztos, hogy mindig megéri. Azt írja a cikk, hogy 5-8 ezer Ft/lámpa. És ez ideig-óráig jó, aztán vihetjük újra. Közeli családtagnak kopott volt a lámpája, mondtam neki a polírozást, de nem variált vett új lámpákat. Skoda Fabia I-re 15 ezer Ft/db az első lámpa, és azért egy új, meg egy polírozott, vagy csiszolt ég és föld. És szerintem amíg egy új kitart, addig több, mint kétszer kell polírozni a régit. Egy Focus II esetében is 15 ezer körül van az új darabja, egy G Astranál 12,5 ezer Ft. Nyilván egy újabb kocsira drága, de 10 év alatti autónál nem is nagyon kell ilyen beavatkozás. Nekem is lassan kezdenem kell valamit a lámpákkal, de inkább az újra szavazok.

Vélemény, hozzászólás?