Még több pénzt fektet be, még többet termel itthon az Opel

Most indult a sorozatgyártás, de már bővül a szentgotthárdi gyár

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy hete sem kezdte az új benzinmotorok gyártását a szentgotthárdi Flex motorgyár, máris az üzem bővítését jelentette be az Opel alelnöke.


Nem egész egy hete, február 8-án indult el az Opel szentgotthárdi, új Flex motorgyárában a sorozatgyártás, máris bővül a tavaly ősszel felavatott üzem, ahol elsőként 1,6 literes, közvetlen befecskendezéses turbós benzinesek készülnek. Az új motorcsalád első tagja két változatban készül. Az első, az „Eco Turbo” teljesítménye 125 kW/170 LE, nyomatéka pedig 280 Nm. A második, az Opelnél csak „Performance Turbo“-ként emlegetett 147 kW/200 lóerős, 300 Nm nyomatékú 1.6-os motor gyártása később kezdődik, addig pedig palettára kerül az új, 135 lóerős 1.6-os dízel is, melyet nem titkoltan február 18-tól gyártanak sorozatban Szentgotthárdon.
Hirdetés

A termelési volumen az évi 100 000 motoros kapacitást is el fogja érni, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök társaságában a motorgyár bővítését jelentette be tegnap a Parlamentben Joachim Koschnicke, a rüsselsheimi cég alelnöke. Eszerint az Opel további 130 millió eurót invesztál magyarországi gyárába.
Joachim Koschnicke, az Opel alelnöke kiemelte: „Ma az Opel történetének legizgalmasabb modellpalettáját kínálja. 2016-ig 23 új modellel és 13 új motorral jelentkezik, és ezek közül a motorok közül sok itt, Magyarországon fog készülni. Különösen nagy keresletre számítunk a kisméretű benzinmotorok tekintetében, ezért döntött úgy az Opel, hogy már most, az új gyár indításakor megnöveli annak kapacitását.
Ezzel a beruházással az új gyárépület 1600 négyzetméterrel bővül, további 80 gépet, berendezést telepítenek az eddigiek mellé, mintegy 100 új munkahely létesül, és 100 ezerrel nő az egy évben gyártható motorok száma. A bővítéssel együtt az Opel összberuházása Szentgotthárdon eléri az 1,4 milliárd eurót, az új motorgyár teljes kapacitása évi 600 000 darab lesz, és ott a teljes felfutás idejére 900 új munkahely létesül.
Az Opel új szentgotthárdi Flex motorgyárában egy gyártósoron készül három különböző motorcsalád. A kis, 1,4 literesnél nem nagyobb benzinmotorok, a közepes, 1.6-os benzinmotorok és a közepes, szintén 1.6-os dízelmotorok közös vonása a hatékonyság (kis űrméretből is nagy teljesítmény), a gazdaságosság és az alacsony károsanyag-kibocsátás. Az új motorgeneráció valamennyi tagja már megfelel az Euro 6-os normának is. A rugalmas gyártástechnológiának köszönhetően naprakészen lehet a piaci igényekhez igazítani a termelést.
Az idén az új 1.6-os benzin és dízelmotorok készülnek Gotthárdon, a jövő évben jönnek a kisebb, három- és négyhengeres benzinesek is. A sokféle szentgotthárdi motor fokozatosan megjelenik az Opel teljes modellpalettájában – az 1.6-os 170 lóerős benzines például Magyarországon a tavasszal bemutatkozó új kabrióban, a Cascada-ban debütál.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?