Nem EU-konform a hazai mopedautó-szabályzás

Ki mivel vezethet mopedautót?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokak számára reményt jelentettek a mopedautók, hiszen 2009-ig a robogókkal egy kalap alá estek, majd változás következett, azóta B-kategóriás jogosítvány és regisztrációs adó fizetése is szükséges hozzájuk.

Időseknek, fiataloknak és fogyatékkal élőknek egyaránt nem csak a legolcsóbb, sokszor az egyedüli elérhető négykerekű esernyőt jelentette a mopedautó, mely az európai uniós és a hazai szabályzás szerint egyaránt legfeljebb 4 kW teljesítményű, maximum 45 km/óra végsebességű, segédmotoros motorkerékpár – jelen esetben két pár kerékkel. Míg azonban Európa több országában 14-16 évtől vezethetők ezek az egyszerű, zömében acél vázra, műanyag karosszériaelemekkel felépített szerkezetek, s vezethetőségükhöz nem kell más, mint a robogókhoz is kötelező (itthon M-kategóriás) jogosítvány, hazánkban 2009. április 1-től csakis B-kategóriás, azaz normál, 17 éves kortól megszerezhető személyautó jogosítvánnyal vezethetők ezen járművek, s bizony rendszám is kell rájuk, valamint regisztrációs adót is szükséges fizetni utánuk. Utóbbi mértéke 135 ezer forint 125-500 ccm között, azaz a leggyakoribb mopedautó-motorméretnél. Az új szabályzás 2009. július 1-ig írta elő az addig rendszám és nyilvántartás nélkül közlekedett mopedautók regisztrálást – a rendszámosítás minden költségével, például az eredetvizsgálattal együtt összességében az amúgy fél millió forint alatt elérhető járművek értékének felét vagy akár még nagyobb részét kellett kicsengetni. Az autójukat nem megfelelő szerződéssel vásárlók pedig a tulajdonjog igazolásakor is visszás helyzetbe kerülhettek. Ezzel az olcsó minimál-autókhoz viszonyított árelőnyüket is elveszítették, valamint az a kör, aki személyautót nem vezethet, azóta mopedautót sem. Innentől kezdve sokan a városi, lassú tempójú autózástól is megfosztottakká váltak, a mopedjárgányok forgalmazói pedig gyakorlatilag lehúzhatták a rolót.
A 2009. áprilisában napvilágot látott hazai korlátozás óriási port kavart megjelenésekor és a felháborodás azóta sem ülepedett az érintettek körében. Amellett, hogy a mopedautó itthon életképtelenné vált, hiszen innentől kezdve legtöbb előnyét elvesztette, a korábban ilyen járművet vásárlókat is lehetetlen helyzetbe hozta: sokuk vághatott neki a költséges B-kategóriás jogosítvány-tanfolyamnak, rosszabb esetben szembesülhetett azzal, hogy miként korábban személyautót sem vezethetett, a jövőben mopedautót sem irányíthat.

Az NKH által hozott, de felsőbb szervek által is jóváhagyott szabályzás ellen mopedautójának Törökszentmiklósról Budapestre húzásával tüntetett Bander Ferenc, a Mopedautósok Érdekvédelmi Egyesületének vezetője, miután leveleire nem reagáltak érdemben az illetékesek. Budapesten aztán sokan csatlakoztak hozzá. Céljuk és követelésük egyértelmű és nem eltúlzott: az Európai Unióban megszokott mopedautó-szabályzást szeretnék itthon is, magyarán ne kelljen B-kategóriás jogosítvány a mopedautókhoz és regisztrációs adót se kelljen fizetni utánuk. Követeléseik egyelőre annak ellenére nem eredményeztek változásokat, hogy az előírások ellen Dr. Szabó Máté Ombudsman is felszólalt, ő a korábbi tulajdonosokat próbálta védeni azzal, hogy számukra ne jelentsen autójuk további birtoklása komoly pluszterheket, ám a kérések nem találtak meghallgatásra, mopedautót egyelőre ugyanúgy rendszámmal, B-kategóriás jogosítvánnyal vezethetünk csak, mint törpeautót, vagy normál személyautót - így aztán nem meglepő, hogy Európa több országával szemben nincs belőlük sok itthon.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 12:48
  Permalink

  szép napot mindenkinek a ki a kérésemet olvassa ha van 1moped autóm és 50 köpcentinél nagyobb akkor a kis motor jogósitvány nem elég hogy vezesem vagy mi a jogszabály ha eszt valaki tudná írja meg köszönöm

 • 2017.10.31. at 12:48
  Permalink

  Ez hihetetlen 250 lóerős Rába Steigert vezethetek kresz vizsgával ha az munkagépre van vizsgztatva …..egy ilyen moped szappan tartót meg nem…..egyébként is lakotterületen 50 a max……kivül meg olyan kátyús hogy a 30 is sok……az állambácsi csak pénzt akar……attól meg hogy fizetünk még mopedautó marad….de biztonságosabb se lesz……..UNIÓ-nak jó csak nekünk nem érdekes

 • 2017.10.31. at 12:48
  Permalink

  A cikkíró elég rég olvasta a KRESZ-t, pedig 2010 nem most volt:
  [b] R. 54. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki:
  „(9) A három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárral személyt szállítani akkor szabad, ha a jármű vezetője a 17. életévét betöltötte. [/b]

  Az R. 1. számú függelék II. fejezet j) és k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
  [A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak]
  „j) Motorkerékpár: a külön jogszabályban L3e járműkategóriába sorolt kétkerekű oldalkocsi nélküli, L4e járműkategóriába sorolt oldalkocsival rendelkező jármű, továbbá a motoros tricikli.
  k) Motoros tricikli: a külön jogszabályban L5e járműkategóriába sorolt háromkerekű és L7e járműkategóriába sorolt négykerekű motorkerékpár.”

  Az R. 1. számú függelék II. fejezet r) és r/1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
  [A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak]
  „r) Segédmotoros kerékpár: a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű, L2e járműkategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e járműkategóriába sorolt quad és mopedautó.

  Az R. 1. számú függelék II. fejezete a következő r/2. és r/3. ponttal egészül ki:
  [A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak]
  „r/2. Quad: a külön jogszabályban
  – L6e járműkategóriába sorolt könnyű négykerekű segédmotoros kerékpár vagy
  – L7e járműkategóriába sorolt négykerekű motorkerékpár,
  amely nyitott utasterű, kormányműve nem áttételes és a motorkerékpárok esetében szokásos kezelőszervekkel van felszerelve.
  [b]r/3. Mopedautó: a külön jogszabályban L6e járműkategóriába sorolt könnyű négykerekű segédmotoros kerékpár, amely zárt utasterű, több személy szállítására kialakított, kormánykerékkel és a gépkocsikban szokásos kezelőszervekkel van felszerelve.[/b]”

 • 2017.10.31. at 12:48
  Permalink

  a “kormánymű- megkötés” csak az áttételes kormányművet foglalja magában. A kerékpárnak és a motorkerékpárnak nem áttételes a kormányszerkezete, de a mopedautóé az. Egyébként érdemes belegondolni, hogy aki tud segédmotoros kerékpárt vezetni, az hogyan tud ettől áttételes kormányzású járművet is irányítani?

 • 2017.10.31. at 12:48
  Permalink

  Ezzel, tökéletesen egyetértek. Viszont, időnként azt tapasztalom, hogy sok autós, aki átül a kerékpárjára, úgy közlekedik, mint aki soha nem is hallott volna olyanról, hogy KRESZ.

 • 2017.10.31. at 12:48
  Permalink

  Igen is, aki a közúti forgalomban részt akar venni minimum egy kresz vizsga. Ezért nem értem, hogyan engethetik a bicikliseket is a közúti forgalomban tekerni. Aztán csodálkoznak, hogy sorban ütik el őket, mivel azt sem tudják mit kell csinálni. Csak tekernek meg kovályognak az autok között mindeféle jelzés nélkül. A kerékpárosoknak és mindenféle közlekedési eszköznek ami a forgalomban részt akar venni, minimum egy kresz vizsgát le kellene, hogy rakjon. Nem a teljesítmény vagy a méret számít, hanem az elv ahogy közlekednek…ha össze vissza kanyarodnak fogalmuk sincs az alapvető szabályokról, akkor hogyan akarnak a forgalomban közlekedni? !!!

 • 2017.10.31. at 12:48
  Permalink

  Ha tisztába lennél a KRESZ előírásaival akkor tudnád, hogy az 50ccm csak “külső szikra gyújtású” (gyengébbek kedvéért benzin motor) motorra vonatkozik. Ezek a járgányok pedig 275,400 505ccm-es Diesel motorosok, amire max 4kW teljesítmény vonatkozik ccm megkötés nélkül. Ami pedig a kormányművet illeti az egy egyszerü rollernek is van. Tehát szerinted B-s jogsi nélkül csak gyalog! Sőt A gyalogosra is tegyünk rendszámot meg bukósisakot és évente küldjük műszaki vizsgára, ha nem megy át akkor akár meg is dögölhet

 • 2017.10.31. at 12:48
  Permalink

  Én nem tudok csodálkozni már semmin, vagyis azon csodálkoznék ha valamiből ez a kormány nem akarna 200%-os hasznot lehúzni.Eggyet jegyezzetek meg a Blikk írt egyik cikkében egy drága miniszterünkről aki azon panaszkodott, hogy milyen kevés a fizetése csupán csak 1.7 millió minimum, na ezért kell mindenben lehúzni a 80-100 ezer forintból élőket, hogy őkegyelméknek lehessen több fizetésük mert így nem biztos, hogy meg tudnak élni !!! Én nem sajnálom őket csak azt aki a hátát verte, hogy politikus legyen és ilyen csekély fizetésből kelljen élnie. Annak örülök nagyon, hogy mi akik ennek töredékéből éldegélünk mi legalább, őszerintük jól keresünk és vidáman élünk !

 • 2017.10.31. at 12:48
  Permalink

  Nem szeretnék senkit megsérteni de moped autót csak Rokantaknak engedéjeznék. Sajnos környezetembe látok középkoru orvosházaspárt 2-dik autóként Moped autóval közlekedni. Jó magyar szokás a ló másik oldala de mi lessz az országuton ha még a nem rászorultak is elkezdenek ijen jármüvekel közlekedni. Keskeny utjainkon más se hiányzik mint a 45- guruló moped autózó fiatalok mer nállunk mindenkinek mindenhez joga van és biztos sokkal többen járnának vele ha még jogositvány se kellene hozzá és olcsóbban lehetne hozzá jutni.Álitólag az új Auszriába 1.2 millió ft.

 • 2017.10.31. at 12:48
  Permalink

  Valóban érdekes…rokkantaknak /mozgáskorlátozotaknak ideális lenne
  de ha rokkant hogyan kap B jogosítványt?????

  Idióta és túlbozgók a törvényhozok itt.

 • 2017.10.31. at 12:48
  Permalink

  Megint okosabbak akarunk lenni az egész világnál. Ami megfelel egész Európának, az nekünk, nehogy már jó legyen!

  A másik oldala a dolognak, hogy nem mindenki arra használja a mopedautót, amire való. Nem is egyszer láttam már ilyen járművet, országúton. Szerintem, balesetveszélyes.

 • 2017.10.31. at 12:48
  Permalink

  Egy nagyon nagy hibát észre vettem a cikkben. Méghozzá a képek közt egy Piaggio Ape 50-es szerepel,ami még mindig robogónak számít,mert 50ccm-es és motorkormányos.

Vélemény, hozzászólás?