Több mint 60 milliárdot költhet a kormány a villanyautókra

Töltők és a villanyautók beszerzése is szerepel egy megjelent kormányhatározatban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Következő év március elsejéig több mint 60 milliárd forint értékben új elektromos autó töltőket és villanyautókat szerezne be az állam egy frissen megjelent kormányhatározat szerint.

Egy augusztus végén megjelent kormányhatározat alapján úgy tűnik, az állam is segítené a villanyautósokat, ugyanis a dokumentumban megjelent információk szerint a kormány 60,35 milliárd forintot különít el a villanyautós infrastruktúra fejlesztésére. Az összeg feléből a magyarországi töltők számát gyarapítaná az állam, míg a fennmaradó pénzből a gazdasági társaságoknak (taxisoknak, carsharing üzemeltetőknek, flottaszolgáltatóknak) segítene az elektromos autók beszerzésében - szúrta ki a Világgazdaság.
Hirdetés
A határozatban azt is részletezik, hogy a kormány mindezt uniós forrásból kívánja megvalósítani, de felkészülnek arra az eshetőségre is, ha nem érkezik meg időben a pénz. Ez esetben a pénzügyminiszter feladata elkülöníteni a fent említett összeget, hiszen a határidőt 2024 március elsejében határozták meg. 2023 első negyedévének végén összesen 2279 engedélyköteles töltő működött itthon a MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) adatai szerint, míg három évvel korábban csupán 930. Nem meglepő módon Budapesten található a legtöbb töltő (766), a legkevesebb pedig Nógrád vármegyében, mindössze 17. Egyértelmű, hogy jóval több ilyen oszlopra lenne szükség, hiszen csak az idei év első negyedében 70 ezer autó rendelkezett zöld rendszámmal, ennek több mint a fele, 38 ezer tisztán villanyhajtású.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2023.09.13. at 06:27
    Permalink

    “a kormány mindezt uniós forrásból kívánja megvalósítani”
    Isten ments!
    Úgyis csak ellopnák nagy részét, a maradékból meg százszoros áron tennének le párat!

Vélemény, hozzászólás?