Vecsésnél 2 kilométert kell menni az olajért, lefele

Örülhetnek a részvényesek, olajat talált a MOL Vecsésnél

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Júliusban kezdett kutatófúrásokba a MOL Vecsés mellett, most közzétették: eddig ismeretlen, jelentős tartalékot adó olajmezőt találtak.

Nemzetgazdasági szempontból is fontos a MOL új, Vecsés mellett felfedezett, Vecsés-2 névvel illetett olajkútja. Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 700-1000 hordós termelése mintegy 10 százalékkal növeli a MOL Magyarország cégcsoport és 5 százalékkal az ország kőolajkitermelését. Az új kút rögtön a MOL harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében az olajtársaság.
Hirdetés
Felidézik, hogy a MOL 2015-ben nyerte el a kutatási koncessziót a Vecsés körüli területre. Az előzetes geológiai vizsgálatok elvégzése után Vecsés határában jelölték ki a kutatófúrás helyét. A júliusban elkezdett fúrás 31 napig tartott és 2100 méteres mélységet ért el. Az ilyenkor szükséges kúttesztelések során bebizonyosodott, hogy gazdasági hasznosításra alkalmas a kőolajtalálat, ezért a kutat november 11-én termelésbe állították, a kitermelt olajat közvetlenül a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják.   Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte: minden csepp Magyarországon kitermelt kőolaj hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen az ország energiafüggősége, ezért is öröm ez a kutatási siker. A jelenleg termelés alatt álló készletek folyamatosan kimerülnek, ez egy természetes folyamat része. Hatalmas erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a termelést szinten tartsák. A MOL az elmúlt 5 évben 133 milliárd forintot költött erre, ha ezt nem tenné, évi 15-20 százalékkal csökkenne a termelésük. Ezekben az években jelentős sikereket értek el a hazai kutatásban, például több sekély mélységű gázmezőt találtak és állítottak termelésbe - sorolta. A vecsési találat viszont egy nagyobb mélységű olajmező feltárását hozta, amelynek alapján a MOL további fúrásokat tervez a környéken a mező kiaknázására és a termelés fokozására - mondta Hernádi Zsolt.
Hirdetés

A MOL a legnagyobb szénhidrogén-termelő Magyarországon. Tavaly a hazai termelésből (figyelem, nem az eladásból) a kőolaj közel felét (3,5 millió hordó) és a földgáz mintegy 90 százalékát (1,4 milliárd köbméter) a MOL biztosította. A MOL-csoport kőolaj-és földgázkitermelési portfóliójában szintén Magyarország a legnagyobb, jelenleg a teljes termelés harmadát adja.
Hirdetés

Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?