10 hazai hely, ami mindig vár egy élményautózásra

Fizetett hirdetés

Autós túraötletek Budapest közelében - a vezetés élményéért

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha autós túra, akkor ma a Transzfogarasi út, meg persze az Alpok jut a legtöbbek eszébe, pedig Budapest környékén is vannak ám remek helyek és utak.


Nem kell feltétlenül több napos szabadságra gondolni, ha egy kellemes, élménydús kikapcsolódásra vágyunk. Autós embernek nyilván legalább olyan fontos a helyszínre vezető út, mint a célállomás. Ezért aztán összegyűjtöttünk néhány olyan helyet, amire akár egyetlen hétvégi napon, netán a munkaidő végéből egy kicsit lecsípve is van mód.
Hirdetés

1. Dobogókő, bónuszként tovább Esztergom felé
Ha egy jót autóznánk, pláne télen, alap a dobogókői út. Nyáron kellemes hűvös levegőt élvezhetünk, de télen, pláne hóban még izgalmasabb a helyszín. Étterem, szálloda dobogókőn is akad, de a vezetés élményéből és az étterem-lehetőségekből is még többet kapunk, ha tovább megyünk Esztergom felé, ahol akár a Bazilika előtt is megejthetünk egy szelfit, netán egy fotót autónkról, ha azt szívesebben nézegetjük. Visszafelé kellően izgalmas ismét Dobogókő érintése, de a túrába akár a második tuti tippet is bevehetjük.
2. Lepence és Visegrád
Bár Lepencén is van egy termálhotel, a strandjáról híres település azért az autósok kedvence, mert közte és Pilisszentlászló között talán még a dobogókőinél is jobb élményút húzódik az erdőn keresztül. Még szerényebb forgalommal, izgalmas kanyarokkal és egy bónusszal: a természetvédelmi területen fekvő utat télen nem sózzák. Amint leesik a hő, ellepik az élményautózás szerelmesei, de az év többi részében is bármikor jó arra, Pilisszentlászlón keresztül menni Szentendrére, nem pedig a Duna partján cammogni. Igaz, az sem egy rossz választás, ha Esztergom után Visegrádnál teszünk egy kitérőt a Fellegvárhoz, ahonnan mesés kilátást kapunk a Dunakanyarra. Tökéletes a kör, ha felfelé a Mátyás Király úton, lefelé a Panorámán jövünk, onnan már Visegrád Dunabogdányhoz közelebbi végéhez érkezünk. Dunabogdány és Tahitótfalu között egy kicsit megereszthetjük a lovakat, utána azonban tényleg lassú menet következik Szentendre túlvégéig.
3. Üvegtigris Lali nélkül, utána akár golfozással
Míg Dobogókő és Esztergom felé inkább a 11-es utat és még inkább a hegyi átvágások ajánlottak, a 10-es út is rejt izgalmakat, főként, ha Piliscsabánál Tinnye felé vesszük az irányt. A Garancs-tó partjánál ott áll az Üvegtigris büfé, ami az azonos című film második része óta a helyszínen üzemel. Tulajdonosa a névhasználattal együtt vette meg, s a rajongók azóta is járnak oda, már aki ismeri a helyet, s nem fut túl rajta. Nem rossz a Tinnye-Perbál-Tök-Zsámbék útvonal, ami után Herceghalom is egy jó cél, de ha még egy kanyart mennénk, érdemes a 811-es út felé kanyarodni, akár Mányon keresztül, majd Bicskétől délre. Felcsúton látható a híres Pancho Aréna, a világhíres kisvasút, Alcsútdobozon igen exkluzív Golf Klub várja a látogatókat. Vagy mehetünk simán tovább a 811-esen, akár Székesfehérvárig, netán Lovasberénynél a Velencei tó felé kanyarodva, út közben Nadap kilátóval és két darab, a tengerszint feletti magasság meghatározásában mérvadó ősalapponttal szintén érdekes.
4. Ha a helyszín a lényeg, a Balaton is simán elérhető
Kilométerben az előzőeknél egy hajszálnyit több, időben nem a Balaton elérése. Igaz, az M7-esen végiggurulás vezetési élményből nem ad túl sokat. A kilátás, a tó hangulata azonban igen. Akár már Balatonvilágoson, a Budapesthez legközelebbi településen ott a Panoráma Kilátó, ahol elég jó háttérrel fotózhatjuk magunkat, illetve autónkat. Persze legyünk tisztában a tájolással, délután már legfeljebb szembefénnyel fogjuk tudni fotózni az autót, akarom mondani a Balatont.
5. Ha van legalább egy teljes napunk: Káli medence
Bár Balatonvilágoson is akad étterem, Veszprémben komolyabb a kínálat, továbbá ott a hamisítatlan hangulatú, remek sétaterepnek számító vár, gyerekekkel érkezve pedig az állatkert is. De ha már Veszprém, nagyon adja, hogy onnan tovább guruljunk a Káli medence felé, a Nagvázsony-Pula-Vígántpetend-Kapolcs-Monostorapáti útvonal a Művészetek Völgyén kívül is élvezetes, illetve autóval főként akkor. Gyulakeszinél nem csak az út menti fogadó velős pirítósáért, a Salföldi tavak eléréséért is érdemes lehet lekanyarodni. De Tapolca után is tuti úti cél Szigliget az ottani várral, vagy Tapolca után északra Sümeg, szintén egy várral. A lehetőségek száma végtelen, de ha eddig eljöttünk, érdemes lehet egyet aludni, s egy a Balaton-felvidéki kiruccanásra legalább egy hétvégét szánni. Persze ha kell, azért innen is simán vissza lehet jutni a fővárosba még a tárgynapon.
6. Verőce, Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob - inkább nézelődős, andalgós
Észak-Pestről kézenfekvő, hogy a 2-es gyorsforgalmi úton hagyjuk el a várost, vigyázat, ahogyan az autópályákra, ide is szükséges matrica, de ide legalább elég a Pest megyei is. A kevéssé izgalmas, de tempós 2-es út után a Dunakanyar kellemes andalgás, szinte bárhol letérhetünk róla egy kis nézelődésre, akár a Duna partjára, akár a domboldal felé, Gyerekekkel autózva Kismaroson ajánlott a királyréti kisvasút célba vevése, netán még a 2-es útról a Gyadai tanösvény.
7. Gödöllő - nem csak a Grassalkovich-kastély miatt
Pestről - akár az M3-on, de főként a 3-as úton - kijutva döbbenetes felüdülés Gödöllő, pontosabban annak belső része. Az ország egyik legnagyobb barokk kastélyának számító Grassalkovich kastélyhoz illő a belváros, még a vasútállomás is felújítottan patinás. Nem mellesleg, ezen a vonalon elég jó, korszerű vonatok járnak, gyerekekkel tehát az is egy remek opció, hogy a családi séta, ebéd, cukrászda kör után ők anyával vonatoznak egy kicsit, apa pedig - végre egy kicsit egyedül autózva - megpróbálhatja utolérni a vonatot.
8. A Mátra és Parádsasvár még a Pilisnél és Visegrádnál is jobb
Míg egy gödöllői kiruccanás kevéssé lesz igazán autózós, ha eljutunk a 24-es útig, akkor miénk a Kánaán, Mátrafüred sem rossz hely (nem mellesleg a Gyöngyös-Mátrafüred kisvasút szeptember 30-ig még épp jár), de még jobb, ha legalább Mátraházáig, netán onnan a Kékes felé, vagy tovább Parádsasvárig megyünk. Szálló, étterem van bőven, akár Gyöngyösön is, bár ott igazából csak visszafelé ajánlott enni - főként az utas számára.
9. Csapatás Kakucson, romantikus ebéd Inárcson
Az M5-ös autópályán elég gyorsan elérhető Inárcs, illetve Kakucs. Utóbbi a Kakucsring miatt érdekes, ahol létezik autós élménynap is. Biztonságos körülmények között próbálhatjuk ki autónkat és persze magunkat. Ha pedig utána ennénk is egy jót, a pálya büféjénél „csöppet” hangulatosabb hely az inárcsi Bodrogi kúria, ami hazafelé amúgy is útba esik.
10. Az M6 is vihet jó helyre
A leggyérebb forgalmú autópályánknak számító M6 pont azért lehet érdekes és jó útvonal egy kiruccanáshoz, mert ott tényleg nem jellemző, hogy agybajt kapnánk a forgalomtól. Nem mintha Szekszárd vagy Pécs rossz hely lenne, de ha csak közelebbre gurulnánk, ajánlható Martonvásár, a Brunszvik kastély, s az abban található óvodamúzeum, de a vele szemben lévő kávéház is.
Akármelyik felsorolt helyet is vesszük célba, biztosak lehetünk abban, hogy jót autózunk, jó helyre jutunk. A lista persze messze nem teljes, temérdek jó hely létezik még hazánkban, akár a főváros vonzáskörzetében is.
Cikkünk a BMW Group Magyarország támogatásával és fotóinak felhasználásával készült.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 14:39
    Permalink

    És pont ilyen szarokkal kellett fotózni? A táj szép tényleg de én ezeknek az árából inkább saját hajót veszek és azzal megyek mint most is. Azért jó a cikk. 🙂

Vélemény, hozzászólás?