B, mint dízel – új jelölések a kutakon!

Megváltoznak az üzemanyagok jelzései a kutakon!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Néhány nap múlva érdemes lesz mindenkinek jobban odafigyelnie a tankoláskor, ugyanis megváltoznak a jelölések a kutakon.


Október 12. napját jelölje meg mindenki a naptárában és vésse fel magának, hogy tankoláskor jól nézze meg a töltőpisztoly feletti jelölést. Egy egységes európai szabályozás folyományaként ugyanis megváltoznak a jól megszokott feliratok. Az egységesítés célja egyébként pont az, hogy könnyebb legyen kiválasztani a megfelelő üzemanyagot tankoláskor, ám eleinte még okozhatnak meglepetést az új jelek.
Hirdetés

A színek eltüntetésével leginkább a színtévesztőknek próbálnak kedvezni. A sárga és a zöld helyét uniformizált fekete és fehér címkék veszik át, egyúttal a betűk és számok kombinációja is változik. A benzint minden esetben egy kör belsejében elhelyezett E-betű és egy szám jelöli. Magyar szempontból viszont a dízel üzemanyag az érdekesebb, ugyanis a gázolajat egy B-betűvel jelölik, amelyet négyzet határol. Szóval még csak véletlenül se gondolja senki, hogy B, mint benzin!
Az alternatív üzemanyagokat pedig egy rombuszban lévő szám jelöli majd. Tehát a kör, a négyzet és a rombusz jelölésekről a legkönnyebb megkülönböztetni az üzemanyagfajtákat. A töltőállomások egyébként a kötelezően előírt jelölések mellett a korábbiakat is megtarthatják, ami eleinte segíthet az átállásban (vagy a nagyobb káoszban).
És akkor a jelölések még egyszer:
 1. E5 - 95-ös és 98-as oktánszám
 2. E10 - 95-ös és 98-as oktánszám 10 százalék etanollal
 3. E85 - 85 százalék etanol
 4. B7 - 7 százalék biodízel komponens
 5. B10 - 10 százalék biodízel komponens
 6. XTL - szintetikus gázolaj
 7. H2, CNG, LPG és LNG – hidrogén és a földgáz-üzemanyagok

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2018.10.10. at 10:31
  Permalink

  A kutasok nem fognak örülni, most fokozott nagyüzem vár majd rájuk egy darabig, ami tanácstalan autósok tömegének képében fog jelentkezni 😀

 • 2018.10.10. at 15:07
  Permalink

  Szóval vannak olyan okos európéer politikusok ott Brüsszelben, akik zokszó nélkül rábólintottak, hogy a dieselt a biodiesel (miért nem r mint repce/raps/rapeseed/stb.) miatt jelöljük “B”-vel, annak ellenére, hogy Európa 80%-a b mint benzinként hivatkozik a mellette lévő töltőpisztoly tartalmára, amit nem szabadna beletölteni a tankba? Ügyes…
  Ha kicsit rosszmájú lennék még azt is feltételezhetném, hogy a benzinre pedig nem az etanol miatt fogadtál el az “E” betűt, hanem mert a frankofón országoknak nagyon kényelmes az essence szót rövidíteni vele. Tőlem a szénhidrogén ipar azt használ házon belüli jelölésre amit akar, de ha van egy kis esze a kút üzemeltetőknek most gigászi méretű feliratokat gyártanak a kútoszlopokra, amik elterelik a vásárlók figyelmét a kötelező helyre kötelező méretben kihelyezendő EU-s plakettekről.

 • 2018.10.10. at 21:01
  Permalink

  Az E5 és E10 jelölésben a szám nem feltétlen bio-etanolt jelent, lehet abból gyártott éter is, vagy a kettő keveréke, a szám a bio részarányra utal. Nem “bio” etanol (~ vegyipari) nem számít bele.
  Nem “B7” lesz csak a pisztoly feletti kiírás, hanem “B7 Dízel”, illetve a dízel pisztoly továbbra sem fér a benzines betöltő nyílásába.

Vélemény, hozzászólás?