BKV busz, ami semennyit sem füstöl? Lehetséges!

Elektromos autóbusz Budapesten - Hogy szolgált?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Július második felében Budapesten tesztszolgálatot teljesített egy kínai, elektromos autóbusz. Vajon miként?

Miként arról két hete mi is beszámoltunk a BKV a Törökbálinti Önkormányzat támogatásával és a Levegő Munkacsoport közbenjárásával tesztüzembe állított egy kínai gyártású, elektromos, teljesen emissziómentes autóbuszt. Bár a hazai buszgyártás szerelmeseinek már az is kellően érdekes és talán kevéssé elfogadható lehet, hogy kínai autóbusz rója a hazai utakat, a füstölő BKV-busz helyett az emissziómentes, teljesen környezetbarát busz is felettébb elgondolkoztató és sokunk számára utópisztikusnak tűnő lehetőség. Pedig létezhetne ilyen, sőt létezett is, kéthetes tesztperiódusát hibamentesen szolgálta végig a BYD K9B, alacsonypadlós, légrugójával ráadásul térdeplőfunkciós autóbusz.
A teszt utolsó előtti napján készíthettünk riportot a villanybusznak átmeneti otthont adó BKV Kelenföld Autóbusz forgalmi telephelyen, ahol szolgálatvezetőtől sofőrig mindenki tökéletesen elégedett volt a kínai termékkel, melyet valóban alaposan leteszteltek. A tapasztalatok előtt azonban nézzük, miként is áll össze a 12 méteres, 13,6 tonna saját tömegű autóbusz. Mint azt Mezei Gyula tesztmenedzsertől megtudtuk, hajtásláncában kínainak lényegében csupán összeszerelése, illetve lítium-vas foszfát, irídiumot is tartalmazó akkumulátorai tekinthetők. A busz, a tesztpéldány esetében alumínium vázát a magyar érdekeltséggel is rendelkező Alcoa amerikai gyárától vásárolja a BYD, a licenc, illetve a knowhow pedig a Daimlertől, azaz a Mercedes-Benztől származik. Mellső futóműve és kormányműve a német ZF terméke, s a hátsóhoz is van köze a német gyártónak. Ott azonban számos egyéb márka termékei is megtalálhatók, a két darab, egyenként 122 lóerő teljesítményű, 450 Newtonméter forgatónyomatékú (szoftveresen 350 Nm-re fojtott, de emelkedőn, teljes terheléssel akár teljes nyomatékát leadó) villanymotor az amerikai Teslától származik, az elektromos rendszerekhez pedig a General Electric is adott egy-két alkatrészt.
Hirdetés

A főbb alkatrészek tehát komoly gyártóktól származnak, a kiegészítők egy része szintén, az ülések például spanyolok, de egyes műanyagok természetesen kínaiak, jellegzetes, de már a kéthetes teszt alatt is enyhülő műanyagszaggal, amit azonban könnyű feledni az egyéb jellemzők figyelembevételével. Utasként legfőbb előny, hogy a tesztbuszok minden esetben ingyen vehetők igénybe, van légkondicionáló, ülőhely mondjuk nincs túl sok, mindössze 16+2 fő számára kínálkozik, a kerekesszék számára kialakított területen két ülőlap hajtható le. A busz motorja viszont csendes, pontosabban szinte néma, s két hét alatt a hazai utazóközönség sem tett benne kárt; úgy látszik, tud viselkedni a magyar, ha jó utazókörülményekkel találkozik. Miként azt Zsigmond Miklóstól, a BYD-et hajtó egyik autóbuszvezetőtől megtudtuk, a vezetés közben tapasztalható előnyök még jelentősebbek, mint amiket az utasok éreznek. A csendes, rezonanciamentes üzem a sofőr számára még fontosabb és nagyobb ajándék, hiszen így sokkal kevésbé fárasztó egy műszak ledolgozása. A motorok emelkedőn és sík úton egyaránt azonnal, egységesen gyorsan reagálnak, s viszik a kereken 20 tonna megengedett össztömegű autóbuszt.

A tömeg kapcsán Mezei meg is jegyzi, hogy bár igen tetemes, mintegy 2,5 tonnányi akkumulátor került a buszba, mivel a motorok csupán 70 kilogrammosak, a BYD K9B terhelhetősége a belső égésű motoros hajtáslánc elhagyásával alig szerényebb, mint egy hagyományos autóbuszé. Hatótávja természetesen kisebb, de a 250-300 kilométer megtételét engedő gyorstöltővel akár kevesebb mint egy óra alatt közel tele tölthető, de hagyományos töltővel, annak kapacitásától függően 3,5-5,5 óra alatt telíthető akkuk gyakorlatilag nem korlátozzák a használhatóságát. Érdekes, de még a hegymenetek sem rontják a hatótávot, lefelé annyit termel az akkor generátorként dolgozó villanymotor, hogy az bőven fedezi az emelkedős többletfogyasztást, s így a teszten a sík nyomvonalakon adódott a nagyobb összfogyasztás. Költségekben pedig mai, normál díjazású árammal is mintegy ötödét adja csupán egy dízelmotoros Ikarusénak az elektromos busz futása. Ára természetesen nem csak a csereérett BKV buszokéhoz képest húzós, hanem a modern dízelmotorosokénak is mintegy duplája. Megtérülési idejét azonban apaszthatja az éjszakai töltés. Mint azt a projekt atyjának számító Törökbálinti Önkormányzat közlekedési csoportjának vezetőjétől és egyben a város alpolgármesterétől, Elek Sándortól megtudtuk, a Paksi Atomerőműtől jelképes áron kaphatnának a hajnali 1-4 óra közötti időszakban áramot, ilyenkor ugyanis a drasztikus lakossági és ipari visszaesés miatt a Dunát kénytelenek fűteni a fölös árammal.

Költségcsökkentést ráadásul nem csak az üzemeltetés, akár már a vásárlás is hozhat, ugyanis Elek Sándor információi szerint hamarosan olyan pályázatot fog kiírni önkormányzatok számára az EU, mellyel az elővárosi, városi tömegközlekedést elektromos autóbuszok vásárlásához nyújtott 85 százalékos vissza nem térítendő támogatással segítené. Ráadásul a 85 százalékos EU támogatás mellé 15 százalékos állami is társulna, így Törökbálint például (optimális esetben) ingyenesen vásárolhatna buszokat, mellyel nem csak saját városuk, hanem a környező, Budakeszi, Diósd, Budaörs települések elővárosi közlekedését is modern, környezetbarát és olcsó üzemű autóbuszokkal oldhatnák meg, s még a budapesti peremkerületek közlekedésébe is besegíthetnének.

Támogatás esetén Törökbálint vásárlási céljai egyértelműek, s bár számunkra a BKV, illetve a BKK villanybusz-vásárlási terveiről senki sem nyilatkozott, az autoeletter.hu szerzője, Bíró Csaba cikke szerint a BKK is talált lehetőséget egy „nagyobbacska” flotta vásárlására, így pedig akár az is lehetséges lenne, hogy a BYD a tulajdonában álló esztergomi üzemét buszgyártáshoz alakítva magyar munkaerő is részt vegyen a kínai cég Magyarországra vagy akár Európa más részeibe szállítandó villanybuszok előállításában. Miként azonban Bíró is írja, ez csupán feltételezés. Mindenesetre villanybuszt gyártani és használni egyaránt jó lenne, ugyanis miként az az autóknál is megfigyelhető, jelenleg az áram tűnik a legolcsóbb hajtóanyagnak. Miként arra tanulmányában a törökbálinti közlekedési csoport is kitért, ez az egyetlen, ami az elmúlt években csupán az inflációval arányosan drágult – a benzinről, illetve a gázolajról, de még az autógázról sem mondható ugyanez el. Ráadásul a tömegközlekedésben az olcsó, koncentrált töltés jobban megvalósítható, mint egy-egy különálló háztartás esetén. A villanybusz tehát nagyon is életképes, nem csak jegy nélkül, még azt vásárolva is kellemes utazóeszköznek tűnik, így aztán terjedésének, illetve hazai forgalomba helyezésének csak drukkolni tudunk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Városban teljesen jó megoldás a villamos autó, még télen is meg lehet vele tenni a napi minkábajáró kilométert. De azért 3 napra nem mennék el vele vadászni Bakonyba 🙂

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  A kommunizmusban a Ikarus buszok rohangáltak külföldön is! Már lassan itthon se! Nem értem, a magyarok mindent feltalálnak, és mindent megtudnak csinálni , akkor miért nem maradhat minden itthon és miért kell tönkre tenni ezt az országot???? Jó kis Magyar Ikarus villanybuszaink lennének… de lehet , hogy a politika nagy úr, kilopják az országot és ahogy Gyurcsány mondta.. ellehet menni!!!! Demszky már szót fogadott! Kína meg eltapos mindenkit!

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Orrfacsaró bűz…… Senki ne akarja megtudni, hogy ténylegesen milyen anyagokból állították össze ezt a járgányt. Katona úr nagyon bátor. Majd 15-20 év múlva, mikor az orvosok nem tudják megállapítani, hogy milyen halálos kórban szenved, emlékezzen majd vissza a teszt útra! Kínában semmilyen előírás nincs a felhasználható anyagokat illetően! Ami esetleg mégis van, azt simán kijátsszák a korrupció és a várható profit miatt. Ráadásul, mint előttem említették, Debrecen képes magyaroknak magyar villamos buszt gyártani……. Gusztustalan ez a Kínai seggnyalás a politikusok részéről….

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Miért jobb a kínai mint a [url=”http://www.dehir.hu/debrecen/elektromos-autobuszt-fejlesztettek-ki-debrecenben/2012/02/21/”]magyar?[/url]

  A napközbeni töltést akár napelemekkel is meglehetne oldani és már ki van találva a csere akkumulátoros rendszer is.
  A nap ingyen süt. Egyelőre.

  Nem szorosan ide tartozó kérdés, de ennek kapcsán merült fel bennem:
  Azért kell nekünk még újabb atomerőmű, hogy pár év múlva a Dunában is megéljenek a trópusi halak?

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Régóta keresek ebben a témában, négy feltaláló, vagy inkább kutató is eredményeket ért el.
  Különbözőek a módszerek és anyagok, de lényegében ugyanarról a fúziós megoldásról lehet szó.
  -Jó hír talán, hogy a négyből kettő Magyar és hogy az egyiket (persze csak kicsiben) otthon a mikróban rekonstruálhatjátok. De inkább nézzétek meg a videót, többet mond, mintha oldalakat írnék róla: http://vimeo.com/43296246

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Bocs, nem tőlem kérdezted, de nyilván valami titokzatos nullponti energia, vagy féreglyuk, vagy MZ/X küldi fénypostával. Sajnos én csak olyasmiben hiszek, amit már láttam, vagy érthetően meg lehet magyarázni.

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Szerintem jó az irány, annál is inkább, mivel hamarosan mindenki saját maga állíthatja elő a villamos energia szükségletét, nagyon olcsón, egy kb. hűtőszekrénnyi berendezéssel. Környezetbarát módon!

  Így már az aksikat “ki lehetne dobni” és a hatótáv is drasztikusan megnőne.
  -Furcsa mód ez sokaknak nem lenne jó, így jórészt titokban marad a lehetőség és egyenlőre nem finanszírozzák a dolgot, de ennek változnia kell!

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  15-20 ezer forintért lehet eladni egy rozzant katalizátort , sőt hallottam olyat, h többet adtak egy rosz katalizátorért, mint amenyibe egy új került , így ebbe volt jó lóvé, amugy meg igen a mi hőerőműveink egy kalap szart sem érnek, de az ikarus csodák se többet, (bár le a kalappal elöttük, csak már lejárt az idejük, 20 éve) ideje változtatni, söt ha volna dellám a saját autómat átalakítanám villamos üzemre , mert elég roszul érint ha kimegyek a kutra

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Sajnos a mi hőerőműveink azért igencsak rossz hatásfokkal működnek, a mátrai pl. a 20%-ot sem éri el. Viszont azt az ócska lignitet, amit elégetnek benne, semmi másra nem lehet használni. Az atomerőművek hatásfoka még rosszabb, de azoknak legalább nagyon olcsó a fűtőanyaga, és sok is van belőle. Úgyhogy tényleg legjobb (lenne) az elektromos közlekedés. De mivel ez ilyen logikus, politikusaink nem fogják támogatni.

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Ezek az akkumulátorok azért olyan drágák, mert drága fémek vannak bennük. Használat közben idővel valóban tönkremennek, de a drága fémek nem párolognak el belőlük, hanem újra fogják őket hasznosítani. Emiatt senki nem fogja kidobni, hanem majd kapkodnak értük az újrahasznosító cégek. Tudjátok pl. azt, hogy a bontott, elhasznált, tönkrement katalizátoroknak milyen jó áruk van? Senki sem aggódik a környezetszennyezésük miatt.

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  hát, véleményem szerint elég jól körüljártam már a témát, igenis van jövője ezeknek a villamos üzemű gépjárműveknek, ugyanis a villamos áram előállítása atomerőműben nem a legjobb, hőerőműben sem (bár egy hőerőmű 98 % hatásfokkal működik, ellenben egy diesel max 30 % , igen jöhetsz azzal hogy a transzformátorokban meg a villamos vezetésen milyen sok veszteség van, igen kb. mire a konnektorodban van az áram 50% a hatásfok, de egy jelenlegi belső égésű motornak külömböző elektronikus mecshaikus áthajtóművei vannak, melyek legalább 20% ot elvisznek, tehát a keréken ébredő hatásfokod már csak 20-25 % körül van, így a villamos hajtáas nyert mert az közvetlen, majdnem közvetlen, akkor még nem beszéltünk a megújoló energiákról és az energia viszatápláló fékezésről, ja és az akkumlátor vszélyes hulladék, igen, de újrahasznosítható és akkor arról a szabadalmakról nem beszélünk amelyek most az OPEC fiokjában hevernek. Ugyhogy a villamos hajtás sem olyan tökéletes mint ahogy beharangozzák, de tuti h jobb mint a jelenlegi, ugyis megadóztatják ezt is, erről már pedig sajnos nem a technológia tehet, hanem ganéság végzett gépész technikus, jelenleg gépészmérnök halgató, ja és fogalmazásból nem voltam soha 5 ös 😀

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Kiváncsi lennénk hogy hány mérnök ellenőrizte le a nagy szakmai tudású kínaiakat. Már alapból úgy kötöttem volna velük szerződést, hogy az elhasználódott aksikat vegyék vissza. Megértem, hogy a Kínaiak gyártják le a mérgező anyagokból összeálított buszokat de legalább az elektronikát hagyták volna a mi szakembereinkre….Alig várom, hogy lássam a nagy felsülést…Kínába hol járnak ezek a buszok_ melyik városban? Etetik a sok nagytudású vezetőket…Egy ember végett vagy 2 ment tönkre a Buszgyárunk és akik tönkretették lobbiznak ezekért a mérgezett hulladékokból összeállított buszokért_? Sok sikert

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Az azért árnyalja a képet, hogy a (nem kicsi) akkumulátorokat pár év után ki kell majd cserélni, és a régiek hasonló problémát okoznak, mint most az atomhulladék. Ez igaz az egyéb villamos autókra is. A városi szmogot egyébként jobbára a robogók okozzák, olvastam egyszer erről valamilyen kimutatást.

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Senki ne örüljön az olcsó villamos energiával töltött járműveknek ha tényleg elterjedne rögtön jönne pokoli adó rá hogy a benzin -gázolaj adót behozza az állam. Így tett a gázos autóknál is. Az ilyen országokban mint Magyarország szép lehetsz de okos nem! A jog államokat a Lajtán túl keresd!

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Érdekes irányt vett a világ! A technika lehetővé tette az elektromos járművek életre keltését!

  Mit szól ehhez a MOL? Biztos, nagy erőkkel próbál keresztbe tenni minden ésszerű próbálkozásnak, a politikusok a MOL részvényeiket elkezdik eladni!?!?

  Van még kőolaj, nem lesz itt elektromos forradalom!!

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Kíváncsi lennék, mennyivel javulna a főváros levegője, ha a koromokádó, elavult dízel buszokat lecserélnék ilyenekre. Van egy olyan gyanúm, hogy a szmoghoz erősen hozzájárulnak a BKV elavult, lelakott buszai.

 • 2017.10.30. at 19:35
  Permalink

  Milyen szép is lenne, ha ilyen buszok készülhetnének Magyarországon – még akkor is, ha már nem Ikarus lenne a nevük. Hát még milyen szép lenne, ha a BKV ilyenekre cserélhetné a szétesés határán álló kocsikat, persze a 85%-os EU támogatással. Hogy éjjel szinte ingyen lehetne tölteni ezeket, az már tényleg csak a hab lenne a tortán…

  Nem lenne többé szükség a 400 Ft feletti gázolajra, nem kellene motorolajat, illetve váltóolajat cserélni, nem mennének tönkre drága turbófeltöltők és automata váltók, nincs hosszas téli motormelegítés, nincs rángatózva kapcsoló, utasokat tépázó automata váltó. Ja és gondoljunk még a budai hegyi járatokra – az elektromos busz egyenletesen gyorsítva gond és füst nélkül megy felfelé, majd lefelé jövet, ésszerű lassításokkal visszatermeli az áramot az akkumulátorokba.

  Szerintem gyorsan meg kellene egyezni a kínaiakkal a helyi gyártásról…

Vélemény, hozzászólás?