Dánia belsőégésű motoroktól mentes Európát akar

Egy merész ötlet Dániából, a szén-dioxid kibocsátás visszaszorítására

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Harminc helyett tíz év alatt szeretné Dánia kivezetni a piacról a belsőégésű motorral felszerelt autókat.

Utópisztikus gondolattal rukkolt elő Dánia klíma- és energiaügyi minisztere, Dan Jorgensen, bár tény, hogy 10 másik EU tagállam is felsorakozott a kérés mögé. Ami nem más, mint a benzin és dízelmotorral felszerelt autók forgalmazásának megszüntetése 2030-ig bezáróan.
Hirdetés
Bár az Európai Unió is hasonló célkitűzéseket fogalmazott meg a jövőre nézve, a jelenlegi tervek szerint 2030-ig 40 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, majd 2050-re szeretnék elérni, hogy az öreg kontinens szén-dioxid semleges legyen.
A fentebb említett dán miniszter szerint azonban ezeknek a céloknak az eléréshez az szükséges, hogy már jóval hamarabb, 2030-ra megszüntessék a belsőégésű motorokkal felszerelt autók forgalmazását. Az ötlet egyébként nem teljesen új, hiszen Dánia már tavaly is bejelentette, hogy 2030-ig meglépi ezt, ám az Európai Unió törvényeivel szembement a kezdeményezés. Jorgensen ezért most azért „lobbizik”, hogy a tiltásról az egyes országuk saját hatáskörben dönthessenek, hiszen annak kevesebb a realitása, hogy az EU szegényebb országai is elengedjék bő 10 év múlva az olcsóbban megkapható belső égésű motoros autókat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?