Ez is drágább lett az autósok számára!

Még mindig a Suzukikra lehet a legolcsóbban biztosítást kötni, de már ez sem olcsó

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idén is tovább drágult az autók éves kötelező felelősség-biztosítási díja, de még mindig vannak olyan márkák, melyekre jóval az átlagos ár alatt lehet biztosítást kötni.

Kilenc százalékkal emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások átlagos díja az idei első félévben - derül ki a Netrisk kgfb-indexéből. 2023 első felében átlagosan több mint 51 ezer forintra rúgott a járművek biztosítási díja, mely részben az inflációnak tudható be.
Hirdetés
A magyarországi autóállományon belül legnagyobb részesedéssel rendelkező márkák biztosítási díjai szintén megérezték a drágulást, de a legtöbbjük még mindig az átlagos érték alatt mozog. A Suzukik kgfb díja nyolc százalékkal drágult, így már több mint 38 ezer forintba kerül egy ilyen márkájú autóra biztosítást kötni. Szintén jóval az átlag alatt mozognak a Daciák is, hiszen 42 ezer forinttal zárták az első félévet, ez pedig a Suzukihoz hasonlóan szintén nyolc százalékos drágulást jelent. Az Opelek és Toyoták biztosítási díja egyformán 47 ezer forint környékén alakul, de utóbbinál nagyobb drágulás történt, valamivel több mint 11 százalékos, míg az Opel esetében csak öt százalékos drágulás történt. A Volkswagenek átlagos biztosítási összege ugyancsak öt százalékkal nőtt, ezek díja pedig már átlépi az ötvenezres határt, hiszen a Netrisk 53 ezer forintra teszi a német márka átlagos biztosítási díját. Hasonló áron lehet kötni kgfb-t a Ford és Renault modellekre is, itt 6-6 százalékos drágulás történt. A Casco biztosítások tekintetében továbbra sem brillírozik a hazai piac, hiszen mindössze egy százalékkal nőtt az Cascók száma, összesen 15 ezerre. A Netrisk szerint ennek elsősorban a magyarországi elöregedett autópark az oka, ugyanis a személyautók átlagos életkora meghaladja a 15 évet, így sok esetben egyáltalán nem, vagy csak nagyon magas összegben lehet rájuk Cascót kötni. A biztosítások átlagos összege itt tizenöt százalékot emelkedett az elmúlt félévben, így közel 139 ezer forintba kerül jelenleg egy Casco átlagosan. Ebben a kategóriában is a Suzuki és Dacia modellekre lehet a legolcsóbban biztosítást kötni, előbbire 90 ezer, míg utóbbira 75 ezer forintba kerül egy Casco biztosítás.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?