Ha valódi autós üldözés kell, a Ronin a te filmed!

Nem az autóké a főszerep, de mégis - 20 éves a Ronin!

Befutott színészek, magas költségvetés, profi pilóták. A Ronin nem is autós filmnek indul, mégis minden idők legkomolyabb üldözéseit láthatjuk benne, és idén 20. évfordulóját ünnepelhetjük.

Klasszikus modellek, ismert színészek, feszült hangulat és nyers látványvilág, ez a Ronin

A ’90-es évek vége nem csak remek autókat adott a nagyvilágnak, de az autós filmek is jó idejüket élték ekkor. A scripteket még nem úgy vázolták fel, hogy mi az, amit a számítógép mögött ülve meg tudnak rajzolni, és kínosan érezte magát a rendező, ha valamin utólag kellett kicsit alakítani.

A Ronin is tipikusan olyan, mint a Taxi; színtiszta autós élmény egy csöppet több realitással.

Annak ellenére, hogy a filmet Franciaországban forgatták, amerikai produkció, és John Frankenheimer mozija sem lett kevésbé izgalmas, mint Luc Besson Taxija. Ellenben egészen más hangulatú, és a humor helyett itt valódi akciójelenetek, izgalmak láthatók, esetenként pedig 18-as karikát igénylő mennyiségű vér is előbukkan.

A csapat a film kezdetekor még Sean Beammel együtt, aki elég hamar kikerül a filmből, és bár azt hisszük, visszatér, ez nem történik meg, itt még nem is sejteni, hogy köztük ül az áruló

A sztori maga talán nem is annyira lényeges, mint a film egyes jelenetei, a történetet nem is lehetett volna folytatni, vélhetően ezért is nem készült újabb epizód.

A szereplőket nem ismerjük meg túlzottan - még a teljes nevüket sem tudjuk - ellenben pontosan látjuk, kinek mi lesz a szerepe.

Jean Reno (akit egyébként tegnap a Genfi Autószalonon is láttunk bóklászni a Renault standján) és Robert De Niro lesz a két vérprofi gyilkológép a csapatban. A mesteri páros rezzenéstelen arccal készíti el a tervet, melyben megszerzik megrendelőjüknek a táskát. A szerepek folyamatosan változnak, nem mindig tiszta, ki kivel van, az meg végképp ki sem derül, mi van a táskában, amit kergetnek, és amiért az oroszok képesek vagyonokat fizetni. Persze mindig van, aki többet adna, vagy aki kinyírja a másikat, hogy osztozkodni véletlenül se kelljen, de maga a táska sorsa nem is igazán lényeg.

Az autós jelenetek valódisága garantált, számítógépes grafika csak pár pillanatra jelenik meg, ám a 6,9-es Mercedes fordulása így elég bénára sikerült

Onnantól lesz egyértelmű, hogy mi is a célja a filmnek, amikor először hozzák szóba az Audi S8-at. Pontosan jól tudja az összesodort banda pilótája, hogy mi is kell a társaságnak, hisz a V8-as Audival hamar képesek elhagyni a helyszínt, nem mellesleg pedig pont elég agilis ahhoz, hogy a városban is boldoguljanak vele. Nem csak úgy érkezik egy autó, bár a többi megjelenő modell nem kap ekkora hangsúlyt a film során. Az első autós üldözéstől kezdve, ami Nizzában és környékén játszódik, azt várjuk, mikor jön még autós üldözés, mert ami előtte és utána van, az nem épp izgalmas. Nem a monológok miatt érdekes a Ronin, hanem attól, hogy minden jelenet egész hiteles. A rendező nem alkalmazott utólagos technikát, vagy CGI-t, egy-két jelenetnél vehető észre apró csalás.

Ezekért egy utólagos kommentárral ellátott kiadásban John Frankenheimer még elnézést is kért.

Ilyen például, amikor a két főszereplőt belső kamerás felvételen láthatjuk, ez az egyetlen olyan jelenet a filmben, amit green boxban vettek fel.

Jean Reno garantálja a pontos lövéseket, bár az első nagy üldözéskor éppenn sofőrként van jelen

Hirdetés

A városi hosszú jeleneteknél 300 kaszkadőr dolgozott egyszerre, a főszereplők sokszor maguk vezették az autókat, ám nagyobb tempónál a 406-os egy Mercedes 500E mögé volt kötve

Minden autós üldözés valódi, a nizzai ráadásul több mint hét perc tömény benzinégetés, autózúzás és küzdelem a forgalommal, meg a szűk utcákkal.

Az autók között itt kap először és utoljára nagy jelenetet az S8, egy vélhetően V6-os XM-et kell levadásznia a hegyi szerpentinen, majd le a domboldalon az erdőn keresztül. Eközben Jean Reno és Robert De Niro egy 6,9-es Mercedes-Benz 450 SEL-lel kergeti a Peugeot 605-ösöket. Itt láthatunk egy furcsa utólagos megoldást, amire értelmes magyarázatot nem találni, de a farolásos kiállás műfüstje elég idegenül hat az egész filmre való tekintettel. Az üldözések azért is lehettek ennyire tempósak, mert fahrtautóknak is hasonlóakat választottak, azokat gondosan átalakították.

Az E34-esből többfélét is felhasználtak, volt 535i és M5 is, valamint kétféle felnit is látunk a jelenetekben, itt nem voltak elég alaposak, ám a párizsi üldözés vége látványosra sikerült

A második nagy üldözésnél, a párizsi jelenetnél például használtak Porsche 911-et, de volt egy átalakított Mercedes 500E-is, melyre utánfutóként kötötték a Peugeot 406-ost. A párizsi jelenet szintén több mint 7 perc, és több részlete is rendkívül érdekes, hisz egészen idáig nem gondoljuk, hogy a csapat vezérének, Natascha McElhone-nak több is jut az autózásból. Egy elég véres jelenet után kerül először egy Safrane volánja mögé, majd a záró üldözésben az M5 pilótája lesz. Már csak azért is érdekes, hogy egy ilyen nagyágyút, és egy Peugeot 406-ot eresztenek össze, ám a jelenet annak ellenére, hogy hosszú, borzalmasan izgalmas. Az is tökéletesen kiderül belőle, hogy De Niro fa arca tökéletes mondjuk egy pisztoly mögött, de volán mögé nem igazán való.

Az egyik legkomolyabb fahrtautó a film forgatásán egy Porsche 911-es volt, még a léghűtéses szériából, kellett bátorság beülni a kamera mögé

A forgatáshoz vagy ötféle E34-es ötöst használtak, miközben olyan bakikat követtek el, amit egy autóőrült azonnal kiszúr.

Ilyen, amikor a félig kész felüljárón Jean Reno kilövi a kerekét, és a közeli felvételen nem az egyébként az autón lévő, rendkívül látványos és ritka Style 20-as felnit látjuk, hanem egy hagyományosabb, persze modellhű pókhálós Style 5-öt. Ennek ellenére is megunhatatlan maga a jelenet, hisz mindkét autót profi pilóták terelgették, igazán látványosan. A forgatáson 300 kaszkadőr dolgozott, a száguldozás sokszor hosszú snittekből állt, a rengeteg kikerült autó mindegyikében profi pilóták ültek.

A film második felében kap igazán szerepet a film női szereplője, Deirdre, vagyis, Natascha McElhone

Először egy Safrane-t, majd több mint 7 percen keresztül egy E34-est vezet, ami végül lezuhan a felüljáróról. Az biztos, hogy neki jobban áll a volán, mint De Nirónak

A Ronin rendkívül izgalmas, ám a film címe mindaddig értelmetlen, amíg De Niro sérülését el nem látják, majd a kis makettfigurákat gyártó Jean-Pierre el nem meséli a 47 Ronin történetét. A szereplők mind profi bérgyilkosok, testőrök, akiket a szolgálat után összesodort az élet. A figurás rész önmagában is érdekes, a rendező, John Frankenheimer maga is űzi a hobbit, így egy csöppet magát is sikerült belevonni a filmbe. A Ronin így 20 év után is rendkívül izgalmas, ám nem épp egy könnyed esti mozi.

A hosszú monológokat, párbeszédeket nélkülöző akciófilm leginkább azoknak ajánlott, akik a színtiszta autós filmekben szeretik csemegézni az érdekességeket.

A főszereplőpáros hibátlan alakítást nyújt, ám De Nirónak nem való a vezetés, sokkal inkább a fegyverek és a fenyítés, a Ronin viszont így sem csak róluk szól, az akciók és a színészek remek egyensúlyban vannak

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2018.03.08. at 08:14
  Permalink

  Mindig jókat nevetek, amikor amerikai színész francia autó volánja mögé kényszerül egy Franciaországban forgatott filmben. De Niro (és Tommy Lee Jones) a Vérmesékben is “franciáznak” egy kicsit, biztos gondolták magukban, hogy “Mik ezek a vackok? Oh my goodness!” 🙂

  • 2018.03.11. at 09:07
   Permalink

   Jah mert az amerikai kocsik annyira jók, és annyira etalonnak tekinthetők mind megbízhatóságra, mind minőségre, hogy attól feljebb már maximum csak a németeket lehet említeni… Oh my goodness, megint kár volt megszólalnod.

   • 2018.03.11. at 10:25
    Permalink

    Gondolom, a kínai kocsikról is ilyen feltűnő magabiztossággal tudsz ugatni előítéletekre támaszkodva, mint ahogy a zömében német és olasz dízelekkel szerelt, Európában forgalmazott amerikaiakról, amik ráadásul viszonylag ritkák is. Ebből aztán marhára kiderül, mennyire jó vagy nem jó egy USA-autó 🙂 Teljesen agyadra ment a hülyeség – de nem baj, engem az vigasztal, hogy Milán haverod már észhez tért. Követned kéne a példáját, eszetlenke 🙂

     • 2018.03.11. at 16:15
      Permalink

      Figyu, ha valaki hosszú-hosszú éveken, akár évtizedeken át kétes minőségű termékekkel nyomul, akkor természetes, hogy az emberben kialakul egy kockázatkerülő reakció. Miért kéne megbíznom a gyártójában, amikor egy csomó tulaj életét keserítette meg? Én nem akarok beállni a sorba, nem akarok százezreket, milliókat kockára tenni azért, hogy utána járjak a mendemondák valóságtartalmának. Lehet, hogy ez felétek tök természetes dolog(úgy tűnik, Zöldikéék felé is), mert szeretitek a kemény munkával megszerzett pénzt az ablakon kidobálni, de ne akard már ezt a mentalitást ráerőltetni másokra is… Járj nyugodtan ingoványos talajon, ha jól esik, de ne kábíts már minket azzal, hogy mi is nyugodtan menjünk utánad 🙂

 • 2018.03.08. at 09:47
  Permalink

  Eddig kétszer is csináltam magamnak autós üldözéses listát, ez a film mindkettőn ezüst érmes lett, valahogy sosem éreztem úgy hogy ez a legjobb autós üldözés, pedig ott van a szeren rendesen.
  “300 kaszkadőr”? Statisztából se kevés annyi… 🙂

   • 2018.03.08. at 11:06
    Permalink

    Az első listában 10 modern film került be, így a Bullit nem játszhatott. Speciel a Bullit az amelyik ma is megállja a helyét (talán a francia kapcsolat még), de azért illúzióromboló amikor lerepülő dísztárcsával és a jelent felgyorsításával akarnak sebességérzetet varázsolni.

    http://autossagok.blog.hu/2017/04/02/a_filmtortenet_10_legemlekezetesebb_autos_uldozese

    A pódiumon dominálnak a bűnös élvezetek a 80-as évekből 🙂

    Az új listán még dolgozom, ez egy top 15 szabadfogású (annyi kötöttséggel hogy (továbbra is) franchise-onként egy film szerepelhet), és ott már bekerülhetett a Bullit és a Francia Kapcsolat (előbbi igen előkelő helyen), kiegyensúlyozottabb a felhozatal a dobogón is.

    • 2018.03.10. at 09:51
     Permalink

     Mindenkeppen nezd meg az 1974-es Gone in 60 seconds cimu filmet! Vagy 500 kocsit zuznak benne ossze, egy kozel 40 perces hajszaban. Oriasi. CGI meg sehol, minden total valosagos. Az ugratos jelenet le van lassitva, a Mustang majdnem felbe torik. Jo szivvel ajanlom, qva jo 🙂

     • 2018.03.10. at 09:53
      Permalink

      Aztan ott van a Piedone a zsaru. Egy Lambo Espadat uldoz benne Piedone egy Alfa Giulia rendorautoval. Szinten klasszikus. Huhh, mennyi jo autos jelent volt regen is.

     • 2018.03.10. at 14:49
      Permalink

      Köszi, az olasz meló mellett ez az egyik film amelynek az autós üldözését nem tudta überelni a modern remake (pedig az új film sem tragikus).

     • 2018.03.10. at 20:44
      Permalink

      Elfogult vagyok a Mustanggal kapcsolatban, mert nekem is van egy 429-es. Egy vadallat. A Cage-fele remake eleg hatasvadasz, de a hajsza az M5-os bomossel nekem is tetszett. Tudtad, hogy az eredetiben foszereplo H.B. Halicki a 2. resz forgatasa kozben halt meg? Szegeny, Isten nyugosztalja! Pedig az elso reszben rengeteg autot o maga adott a filmhez a sajat parkjabol. Igazi autobuzi volt. Mint mi 🙂

     • 2018.03.11. at 09:10
      Permalink

      540i-vel üldözték a Shelby GT500-at nem M5-tel.

 • 2018.03.12. at 09:36
  Permalink

  Hát a 429-essel alighanem az egyik leginkább benzinvérű tulaj lehetsz itt, vagyunk itt egy páran, akik a fórumon éljük ki amit nem valósítunk meg a garázsban 🙂

  Ha jól tudom Halicki eredetileg autószerelő (autómentős) volt, és pont ezért is tudott áttörőt alkotni, mert nem művészként szállt be hanem autós őrültként.

  Sokat tett bele a filmbe és sokat is áldozott érte.

  Az özvegy is érdekes történet.

Vélemény, hozzászólás?