Hazánkban az 1912-es Budapest-Konstantinápoly rali kiállítása!

Autós kultúrprogram a hétvégére: most megtudhatod, milyen volt 100 éve országokon át versenyezni

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Budapestre, a Gül Baba Kulturális Központba érkezett a „Kalandra fel” Budapest - Konstantinápoly autóverseny (1912) című kiállítás! Fotók és korabeli sajtóanyagok mutatják be a kort, amikor még a belsőégésű motor jövőjével szemben volt szkeptikus a világ.

1912-ben rendezték meg a Magyar Királyi Automobil Club egyik első hivatalos megmérettetését, a Budapest-Konstantinápoly autóversenyt. A látogatók korabeli fotók, dokumentumok, leírások és újságcikkek segítségével ismerhették meg az automobilizmus hajnalán megrendezett versenyt, amely hazánk első nagyobb nemzetközi autós rendezvénye volt. A futam emlékére a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereinek közreműködésével állították össze a kiállítást, amelynek kurátora Négyesi Pál.
Hirdetés
A verseny a Ferenciek teréről, az Automobil Club székháza elől indult az Oszmán Birodalom fővárosába, Isztambulba. 25 csapat nevezett, de végül csak 19 állt rajthoz: meglepő, de közülük mindannyian sikerrel teljesítették a közel 2000 kilométeres távot. Ne felejtsük, hogy a verseny több mint 100 éve volt: Magyarországról a Balkánon át Törökországba, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett a helyenként leginkább csak sárral és kaviccsal burkolt út. A versenyen helyezetteket nem hirdettek, a futamnak elsősorban szimbolikus jelentősége volt, továbbá a szervezők fő célja az egyes autók működőképességének, megbízhatóságának demonstrálása volt a belsőégésű motort szkeptikusan fogadó, főként gyalogosan, lovon, lovaskocsin vagy önerőből hajtott járművel közlekedő társadalom. A kiállítás először 2018-ban mutatkozott be az Isztambuli Magyar Intézetben, utána a szintén isztambuli Koç Museum-ban, majd Bukarestben, Szófiában és számos más, bulgáriai múzeumban is látható volt, logikusan a verseny egykori helyszíneit érintve. A kamaratárlatként bemutatkozó anyag Budapesten a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen keddtől vasárnapig minden nap 10 és 18 óra között, a II. kerületi Mecset utca 14. szám alatt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?