Íme néhány tipp, hogyan kerüljük el a hátfájást a volán mögött

Szakértő adott néhány egyszerű, de nagyszerű tanácsot az egészséges vezetéshez

Nem minden autó kínál beépített, többprogramos masszázst a sofőrnek, de szerencsére vannak lépések, melyeket bármelyikünk megtehet a hátfájás megelőzéséért.

A vezetés örömét könnyen megtörheti a hátfájás kellemetlensége, pedig megelőzhető, ha odafigyelünk néhány apróságra. Egyes luxusautók megteszik ezt helyettünk, rengeteg masszázsprogramot kínálva leveszik ezt a terhet a sofőr válláról, hátáról és combjairól. Ugyanakkor nem kell súlyos százezreket kifizetni ilyen extra felszereltségre, hiszen ingyen is elvégezhetünk néhány gyakorlatot, ami megelőzi a problémát. A brit GEM Motoring Assist nevű szervezet negyedéves magazinjának következő számában egy egészségügyi szakértő osztja meg tippjeit, melyekből szemlézünk néhányat.
Hirdetés
Hosszabb utazás során ajánlott előre megtervezni a kirándulást úgy, hogy rendszeres pihenőket iktatunk be. Ha sokáig mozdulatlanül ülünk, izmaink elgémberedhetnek, ezért a megállók során ki kell szállni sétálni, de legalábbis állni pár percig. Vezetés közben elengedhetetlen a megfelelő üléspozíció beállítása - ezt már a KRESZ-vizsga letételekor megtanuljuk, hiszen csak így lehet biztonságosan vezetni, de a fájdalmak megelőzéséhez egyaránt fontos. Például nem szabad túlságosan hátra tolni a háttámlát, hogy az már alig támaszt minket, és így helyette mi magunknak kell tartani a felső testünket. Ha előre kell hajolnunk, az növeli a terhelést a hátizmokon és a gerincen. Emellett ráadásul a lábunknak sem tesz jót, ha túl messze vagyunk a pedáloktól, a térdünknek ugyanis szüksége van egy egészséges mértékben hajlított állapotra. Továbbá egyértelműnek hangzik, de érdemes megjegyezni, hogy a farzsebben nem ajánlott telefont, pénztárcát tartani, hiszen ezek nyomást helyezhetnek a gerinc alsó részére. A GEM vezérigazgatója elmondta: "emberekként nem arra vagyunk berendezkedve, hogy kötött pozícióban üljünk, esetenként akár hosszabb ideig. Nem csoda, hogy ez gyakran vezet merevséghez és nehezebb mozgáshoz, főleg az idősebb autóvezetők körében. Gyakori panaszok közé tartozik az alsó hátfájdalom, a beállt nyak, a talp- és ujjgörcsök vagy a zsibbadt vállak. A kényelmetlenség a volán mögött komoly figyelemelvonó tényező lehet az úton, ezért alapvető fontosságú megtenni minden lehetséges lépést a hátfájdalom megelőzése vagy csökkentése érdekében, hogy a sofőr teljes mértékben a vezetésre koncentrálhasson."
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?