Jön a tél és az örök kérdés: quattro, vagy xDrive?

quattro, vagy xDrive? Esetleg egy jó Jaguar? Itt egy kiváló összehasonlítás!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Amíg a világ kerek, mindig fenn fog állni a kérdés, hogy a quattro, vagy az xDrive hajtás a hatékonyabb? Többféle teszten bizonyítottak egy Jaguar ellen, a végeredmény nem épp az, amire számítanál.

A téli tesztek özökzöld kedvenc témája a quattro vs. Xdrive kérdés. Az etalonnak számító Audi összkerékhajtás, vagy a BMW hátsó tengelyre terhelt, szükség esetén 100%-ot elöl is teljesítő hajtása a hatékonyabb? A Tyre Reviews stábja alaposan utána járt a kérdésnek, és bár alapvetően gumikat tesztelnek, tapadás szempontjából nem mindegy, mit tud maga a technika. Az egyenlő esélyek miatt ugyanolyan Nokian téligumikat szereltek egy Audi A4 quattróra, egy 3-as BMW-re és egy Jaguar XE-re. Utóbbi mintha kilógna a sorból, de a végére megértjük, mit keres a németek mellett.
Hirdetés
A tesztet valódi téli körülmények között végezték, havas gyorsulási versenyben, jégen gyorsulásban, emelkedőn elindulásban és irányíthatósági versenyben engedték össze az autókat. A videó látványos és egyben nem várt eredményeket mutat. Az azonos motorizáltságú autók között itt-ott nyilván van eltérés, de többször is bevált a papírforma, miszerint az Audi ügyesebb a két ellenfélnél, ami a sík úton való gyorsulást illeti. A quattro hajtás azonban hátul maradt a BMW-hez képest emelkedőn való elindulásban, ami talán mindenkit meglepett. Az irányíthatósági verseny zárt pályáján az Audi tűnt a leginkább unalmasnak, de főleg zavarónak, miután a menetstabilizátor kikapcsolt állapotban is folyamatosan beleszólt a veetésbe, körideje sem lett valami túl jó. A 3-as bekapcsolt elektronikával rosszabbat, kikapcsolttal viszont jobbat ment az Audinál, érdekességképpen viszont a legharmonikusabb vezethetőséget a Jaguar érdemelte ki, ami a pilótákat is teljesen meglepte. De íme a videó, érdemes az utolsó másodpercig végig nézni:
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2019.11.03. at 20:10
    Permalink

    Ezen a szinten egy átlag autósnak teljesen mindegy melyiket választja, hiszen nüansznyiak a különbségek. Ráadásul egyik tesztben ez a jobb, a másikban meg a másik.

Vélemény, hozzászólás?