Megúszhatónak tűnik az üzemanyagárak újbóli emelkedése

A forint erősödése segíthet a hazai autósokon

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Emelkedtek ugyan az üzemanyagárak a tőzsdéken, a hazai kutakon azonban a forint erősödésének köszönhetően maradhatnak az e heti árak.

Míg az előző héten viszonylag jelentősen, kétszer 4-4, azaz összesen 8 forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj ára is, a mostanin csupán előbbi lett drágább, szerdán 4, pénteken 2 forinttal, s így lett a 95-ös átlagos töltőállomási ára 423, a gázolajé 422 forint. A héten azonban a nemzetközi árak is emelkedtek, a nyersolaj 1 százalékos drágulását a benzin 3,6 és a gázolaj 1 százalékos áremelkedése követte. Közben a forint árfolyama is erősödött 1,3 százaléknyit a dollárhoz mérten, ami a gázolaj drágulását kioltja, a benzinét pedig 2,3 százalékosra mérsékli.
Mivel a 95-ös nagykereskedelmi, és közvetetten fogyasztói árán is emelt 2 forintot a MOL pénteken, elképzelhető, hogy a következő héten a benzinesek is megúszhatják az újabb drágulást, a gázolajat tankolók pedig ezúttal aligha számíthatnak áremelkedésre. A benzin esetében persze lehetséges egy újabb, 2-3 forintos ártöbblet bejelentése, így nem kizárt, hogy a 95-ös átlagára akár 426 forintra emelkedjen a jövő hét közepén.
Hirdetés

Döntés szokás szerint hétfőn várható, ha lesz változás, az szerdától lép majd életbe, amikor is újabb, péntektől hatályos módosítást jelenthet majd be az olajtársaság. Természetesen utóbbi is kétséges, azaz elmaradhat, az egyes töltőállomások közötti jelentős áreltérés azonban biztos, a drágább helyeken akár 450 forintba is kerülhet a benzin és a gázolaj is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?