Mostantól a T-Mate fog vigyázni ránk a Toyotákban

Egy csomagba teszi az összes vezetéssegítő rendszert a Toyota, T-Mate lesz az összefoglaló név

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem kell az extralista hosszas böngészésével bajlódni a Toyotánál: ha az asszisztens-rendszerek teljes armadáját szeretnénk, elég lesz bepipálni a T-Mate-et.

A vezetéssegítő rendszerek tömkelege érhető már el az új autókban, ami nem is baj, hiszen minél több asszisztens vigyáz ránk, annál jobb. De ember legyen a talpán, aki több tucat tételt meg tud jegyezni, vagy legalábbis meg tud különböztetni egymástól, amikor az extrák kiválasztására kerül a sor. Különben is, a biztonsági rendszerek úgy az igaziak, ha az összes elérhető az autóban és együtt dolgozva előzik meg a lehető legtöbb balesetet. Szerencsére a Toyotánál nem kell már egyesével bajlódni az asszisztensekkel, egy csokorba szedve kínálja nekünk tálcán a gyártó a biztonságos vezetést elősegítő összes extrát.
Hirdetés
T-Mate lesz ennek a csomagnak a neve, ami egyfelől a Toyota kezdőbetűjét szimbolizálja, másfelől az angol teammate, azaz csapattárs szót idézi meg. Ezzel szeretné a gyártó a vásárlók fejében azt az érzetet kelteni, mintha lenne egy már-már személyiséggel rendelkező, személyes őrangyalunk a kocsiban, aki szinte minden eshetőségre felkészül. Sokkal barátságosabbnak hangzik ez így, mintha kimondhatatlan szóösszetételekből és külföldi kifejezések rövidítéseiből álló vezetéssegítő rendszereknek kellene egyesével utánaolvasni és kiválasztani az extralistán.
Hirdetés
Persze nyilván profitmotiváltság áll az átnevezés mögött, de ha ennek eredményeképpen többen választják ezeket a rendszereket új autó vásárlásakor, és így biztonságosabbak lesznek az utak, akkor nincs okunk panaszra. Ugyanakkor az is igaz, hogy a legtöbb esetben nem az asszisztens kimondhatatlan neve akadályozza meg a vevőt az extra kiválasztásakor, hanem a korlátozott pénzkeret - kérdés tehát, hogy így, egy csomagba szedve a T-Mate esetleg olcsóbb-e, mint amikor külön-külön kellett kiválasztani a biztonsági rendszereket. Ez majd a következő hónapokban derül ki, Európában fokozatosan vezetik be a T-Mate megjelölést, és modellenként is eltérő lesz a csomag tartalma, nyilván a hardveres lehetőségektől függően. Annyit viszont már tudhatunk, hogy a T-Mate-ben debütál a Toyota Safety Sense csomag (gyakorlatilag a T-Mate elődje, de a vezetéssegítő rendszereknek ez csak egy szűkebb csoportját tartalmazza) legújabb generációja. Újdonságként például a kereszteződésekbe érkezve jobban figyel ránk az autó, aktívan rajta tartja robotszemét a keresztirányú forgalmon. A szemberforgalmat is jobban érzékeli a rendszer, a ráfutásgátló pedig újonnan már gyorsuláscsökkenést is kínál kis sebességnél. Ezen felül a Safety Sense új generációja már vezeték nélkül, internetről frissíthető, a későbbiekben így további hasznos funkciók is elérhetővé válnak. A T-Mate persze tartalmazza a korábbi, már jól ismert biztonsági rendszereket, de a Safety Sense rendszeren felül ide sorolhatják majd például a parkolást segítő rendszereket vagy a fáradtságfigyelőt is (utóbbi egyébként nem csak egy kávét jelez a műszerblokkban, szükség esetén meg is állítja az autót vagy az út szélére kormányozza). Az új elnevezés és az egyre fejlettebb asszisztens-rendszerek persze soha nem mentesítik a sofőrt az éber és biztonságos vezetés alól, ezt a T-Mate sem változtatja meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?