Százhúsz éves a Mercedes – íme a márkanév eredete

Egy kereskedőnek köszönhetjük a Mercedes márkanevet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olyan üzleti sikert ért el egy Daimler kereskedő, hogy a gyártó még a márkanevet is megváltoztatta a kedvéért.

Az éppen még csak a szárnyát bontogató autózásban sokak meglátták a lehetőséget, számos híres márka 1900 környékétől számlálja napjait. A Mercedes gyökerei ugyan a századfordulónál kicsit régebbről erednek, de a márkanév kereken 120 éves. A női névből lett autómárka Emil Jellinek nevéhez kötődik, aki egy tavaszi napon látta meg a napvilágot 1853-ban, Lipcsében. A diplomataként dolgozó Jellinek a világ számos pontján megfordult, majd özveggyé válása után Nizzában telepedett le három gyermekével.

Több háromkerekű, majd egy Benz birtoklása után egy újságban látta meg a Daimler-féle automobilt, ami annyira megtetszett, hogy hamar fel is kereste a gyárat.

Nem sokkal később egy hat lóerős Daimler boldog tulajdonosa lett, majd két, már négyhengeres motorral szerelt modellt is vásárolt.
Hirdetés
Ezeket az autókat viszont már kereskedelmi céllal vásárolta, a következő évben pedig újabb tíz modellt rendelt, utána pedig már 29-et. Itt jön el az a pont, hogy hivatalos szerződés született Jellinek és a Daimler-Motoren-Gesellschaft között, amiben nem csak a monacói értékesítés szerepelt, hanem az is, hogy a DMG modelljei ezentúl Mercedes néven futnak, Jellinek lánya után. Az üzlet virágzott, a névváltás után 36 autót rendelt az immár hivatalos kereskedőként dolgozó Emil Jellinek, ami mai értéken számítva több millió eurós értéket képvisel, nem csoda, hogy rögtön megkapta az Osztrák-Magyar Monarchia, az Egyesült Államok, ezenkívül a francia és a belga piac kizárólagos kereskedelmi jogát. A sikeres üzletember tevékenységének hála hamarosan kapacitáshiány miatt bővítésbe kezdett a Daimler, 1903-ban pedig Jellinek felvette a Mercedes nevet. Második házasságából született lánya is bevonult az autóiparba, ha jelentéktelenebb mértékben is a Mercedesnél, de az 1906-os 24/28 PS típus Maja becenéven futott. A sikeres üzletember életében csak egy évtized jutott az autókereskedelemnek, felívelő diplomata karrierje miatt 1909-ben befejezte a Mercedes modellekkel való kereskedést, de hagyatéka mind a mai napig virágzik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2020.04.23. at 20:11
  Permalink

  Volt egy hazánkfia, aki az esküvőjén fogadást kötött, hogy egy év múlva fia lesz vagy egy Mercedesze… Lánya született, ezért elnevezte Mercédesz-nek.

   • 2020.04.25. at 07:45
    Permalink

    Hacsak nincs az embernek totál beásva a feje a földbe, akkor tudja, hogy bizony gondban vannak az elektromobilitással. Magasról teszek a múzeumukra, hidegen hagy, mint gyártó, nekem semmilyen értéket nem képvisel. Azt, amire én igényes vagyok, azt nem hozza, a parasztvakításaikat meg csak körberöhögöm…

Vélemény, hozzászólás?