Tőlük tesztpályán vették el, amit te magadtól vonsz meg. Megéri?

Videón a reakciók a vezetés közben elfehéredő szélvédőre - így csap át pánikba a magabiztosság

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

"Úgy, édesapám, ahogy az emberek a sót!" - Ez jutott eszembe a váratlanul hófehér fallá változó szélvédő láttán. A Lexus csak azért készítette el ezt az autót, hogy megtudd, mit veszel el magadtól, mikor vezetés közben írsz vissza a haveroknak.

Vannak, akik fülhöz tartva telefonálnak vezetés közben. Akadnak, akik percekig közvetítik élőben az útjukat. Nem újdonság az a csoport sem, akik menet közben babrálják a navigációt és az autó beállításait. Ezeket a rossz szokásokat mellőzni nem csak egy ajánlás, ezt mindet tilos vezetés közben, ráadásul nem véletlenül. Ám még ennek is van rosszabb változata: a menet közben pötyögés. Hogy miért rosszabb ez, mint a többi hasonló hiba? Mert ha megszokod, hogy válaszolgatsz vezetés közben, onnantól már nem te döntöd el, hogy mikor fogsz elnézni az útról, hanem valaki, aki egy távoli helyen nem látja, hogy mi vár rád az elkövetkező átlagosan közel 5 másodpercben.
Hirdetés
4,6 másodpercet töltesz ugyanis átlagosan az út figyelmen kívül hagyásával, míg megnézel egy üzenetet, és akkor a válaszolást még számításba sem vettük. Ennyi idő alatt az 50 km/órával haladó autó bő 63, a 130-cal robogó több mint 166 (!) métert tesz meg. Állíthatod, hogy neked az csak két másodperc, mondhatod azt is, hogy csak egy, hazudhatod, hogy még annyi sem, de egyrészt a számok mást mutatnak, másrészt mindegy mennyit mondasz, a bíróságon senkit sem fog érdekelni, ha egyszer megtörténik a baj. Ennek az esélye pedig igen nagy, 10-15 egymás mögött parkoló személyautó hosszának felel meg ugyanis távolságra átszámolva városi sebesség mellett ez az idő. És nem, ez alatt nem veszed észre, ha egy gyalogos kilép közülük az útra, vagy valamelyiknek kinyitják az ajtaját. Lehet, hogy már jártál is így, és te csak azért nem tudsz róla, mert a másik fél jobban figyelt. Feltennéd erre az életed? Tudom, "lerágott csont", és "minek írom ezt le, úgyis mindenki telefonozik majd tovább", de a Lexus új videója arra ébresztett rá, hogy ez pont olyan, mint a régi tanmese a sóról. Tudjátok, ahonnan ismerős volt a cikk elején az idézet. A mese arról szól, hogy az élet alapvető dolgainak túl könnyen felejtjük el a fontosságát. Erre hívja fel a figyelmet a következő videó is, csak itt az ételek íze helyett a magunk és mások élete a tét.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?