BMW 5-ös sorozat (G30)

(2016 - )

Pozitív


Már-már az aktuális 7-es tudását adja, ugyanakkor jobb vezetési élménnyel az aktuális, G30-as kóddal érkezett 5-ös BMW. Akár az alapdízellel is abszolút vállalható.

Negatív


Nem olcsó, a gyárit jelentősen túlnövő fogyasztás az alapmotornál, vaskos B-oszlop miatt korlátozott kilátás.

Méret, kényelem, kidolgozás

A kortárs 7-es sorozat alapverziójához képest hátsó lábtere még nagyobb is, széltében, hosszában és magasságban is limuzinos a kényelem. Az 5-ös nagyot nőtt a generációk során, igaz ez a minőség szintjére is. Jó tapintású műanyagok, még jobb bőr és fém felületek, vagy éppen kerámia, ha a vásárló úgy akarja. Szépek a varrások, a szövet, Alcantara huzatú sportülések dizájnban és minőségben is remekelnek, az anyagok és színek tekintetében pedig az Individual részlet végeláthatatlan lehetőségei is a vevők szolgálatára állnak.

Különleges felszereltség

Már minden új 5-ös BMW-ben online kapcsolat szerepel, mely az alapáras, élő forgalominformációs navigáció, a vészhívás funkció és a mobiltelefonos applikáció miatt fontos. Telefonunkon keresztül nyithatjuk-zárhatjuk az 5-öst, meghatározhatjuk a helyét, fűtést/szellőztetést indíthatunk róla és a hibaüzeneteket, szervizinformációkat, futásteljesítményt is figyelhetjük. Ezek mellett a telefon már digitális kulcsként is szolgálhat, melyet meg is oszthatunk, így többen is tudják használni az autót anélkül, hogy a kulcsa ott lenne. Emellett kimondottan hatékony vezetéstámogató biztonsági és kényelmi funkcióit is mindenképp meg kell említenünk.

Ajánlott motor

Mind a benzines, mind a dízelmotorok ajánlhatóak, de egyaránt igaz, hogy a hathengeresek passzolnak hozzá a leginkább az autó súlya miatt. Ezek dinamikában és járáskultúrában is sokkal jobban passzolnak a prémium hangulatú utazáshoz, és a dízel motorok fogyasztása is kellemes, menetdinamikája pedig már a 30d-nek is kiváló. Ezek mellett a plug-in hybrid verzió, az 530e és az 545e is mindenképp ajánlott helyi emisszió mentes használhatóságuk miatt, előbbiből pedig összkerekes és Touring is elérhető, míg az 545e xDrive-ban soros hathengeres benzinmotor dolgozik közel 400 lóerős összteljesítménnyel a sportosság jegyében

Fenntartási költség

A dízelmotorok korábbi problémáit a pillangószeleppel és a kipufogógáz visszavezetéssel ezeknél a verzióknál már orvosolták, így a 20d és 30d modellek is ajánlhatóak, mindenképp megjegyzendő, hogy megfelelő használat mellé, vagyis nem városi körülményekhez. A benzines motorok fogyasztása magas lehet, a nyomatékos dízelekkel, még a hathengeresekkel is közelíthető a 6 literes átlag bizonyos körülmények között.

Biztonság

A G30-as sorozat megjelenésekor, 2017-ben 5 csillagot ért el az Euro NCAP töréstesztjén. Felnőtt utasvédelmét 91%-ra, gyermek utasvédelmét 85%-ra értékelték, gyalogosvédelme81%-ot, vezetéstámogatói pedig 59%-ot értek el.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre