2 év alatt 2 millió forinttal drágultak a használt autók

Pörög és jelentősen drágul a használt autók piaca

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Míg az új autók piaca a tavalyi évben csökkent, a használt autók piacán erősen élénkülő kereslet és nagyon jelentős áremelkedés látható.

Bár a használt autók hazai tulajdonosváltási száma a teljes tavalyi évre még éppen nincsenek meg, alighanem rekordév lesz a 2021-es esztendő az átírások száma és a piac forgalma alapján is, ugyanis a fájdalmas áremelkedés a használt autókat is erősen érintette. A Használtautó.hu elemzéséből nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy milyen átlagáron forognak a használt autók, hanem azt is, melyek a leginkább kedvelt modellek, és azok mennyibe kerülnek a drasztikus drágulás után.
  • 2021-ben 20%-kal több keresést regisztrált a Használtautó.hu
  • Az átlagárak 2021-ben éves szinten is 43%-kal emelkedtek, 2020 első negyedévéhez mérten 2021 utolsó negyedéve 83,5%-os, több mint 2 millió forintos drágulást mutat az átlagáraknál, így számos modell úgy öregedett, hogy közben drágább lett
  • A legkedveltebb modellek: Opel Astra, Suzuki Swift, Skoda Octavia, Ford Focus, Audi A4
  • A kedvenc márkák: Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz, Audi, Ford
Hirdetés
Ahogyan arról már részletesen beszámoltunk, második éve csökken az új autók piaca: a 2020-as esztendő csaknem 19 százalékos visszaesést hozott a személyautóknál, ezt 2021-ben további 4,8%-os követte a DATAHOUSE adatai szerint. Igaz, már nem elsősorban a kereslet, hanem a rendszerváltás óta első ízben a kínálat hiánya fékezi a piacot. A márkák java azt mondja: ha tudnának több autót gyártani, vevőjük lenne rá. Az autót nem, vagy nem időben kapó vásárlók pedig ugyanúgy a használt autók piacán kötnek ki, mint azok, akik semmiképpen sem tudják megfizetni az új autókat, amelyek drágulását jól jelzi, hogy míg tavaly év elején 2,899 millió forint volt a legolcsóbb új autó, ma már 3,56 millió forintra van szükség ahhoz, hogy új modellt kapjunk. Az áremelkedés mögött több tényező is szerepel, s ezek közül csak az egyik az, hogy jelenleg több a vevő, mint a legyártott autó. A koronavírus gazdasági lassulását követő nyersanyag-drágulás az autók több összetevője kapcsán is megjelent, de a legtöbbször hallott szó talán a chiphiány, amihez az árak emelkedése ugyanúgy társul. Ha ez nem lenne elég, a gyártóknak egyre szigorúbb környezetvédelmi és biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, ami szintén felveri az árakat. A forint árfolyamáról pedig nem is beszélve.

A használt autók piacán még döbbenetesebb számok és árak láthatók. A Használtautó.hu keresőjét 2021-ben több mint 527 millió alkalommal, az előző évinél 20%-kal többször használták az oldal látogatói.

A hazai tulajdonosváltások is emelkedést mutattak: november végéig a 2019-es rekordérvhez mérten 1,6%-os, 2020-hoz képest pedig 3,8%-os növekedést mutatott a piac az átírások alapján. Közben a 2020-as, 2,789 millió forintos átlagos hirdetési ár 2021-re éves szinten 3,989 millió forintra, azaz 43 százalékkal emelkedett a Használtautó.hu adatai szerint. Még drámaibb a helyzet, ha negyedéves bontásokat nézünk, ugyanis míg 2020 első negyedévében 2,551 millió forint volt a hirdetési átlagár, a tavalyi utolsó negyedévben már több mint 2 millió forinttal magasabb, 4,682 millió, ami 83,5%-os drágulást jelent. Hajszálnyit árnyalja a képet, hogy közben a meghirdetett autók átlagéletkora fél évvel, 12,5-ről 12 évre csökkent. Utóbbi oka, hogy az emelkedő árak mellett a legolcsóbb autókért akkora a versenyfutás, hogy azokat gyakorlatilag bárki, bármikor el tudja adni, akár hirdetés nélkül is.
Hirdetés
A drágulás szemléltetése érdekében a Használtautó.hu csapata összegyűjtötte, hogy mennyibe kerültek a népszerűbb használt modellek az elmúlt 3 évben. Az 5 legnépszerűbb modell aktuálisan 5 éves példányainak átlagár-emelkedése 2019-2021 között modelltől függően 7-42 százalékos volt. Miként az az alábbi ábrán is látható, míg 2019-ben átlagosan 2,32 millió forintba került egy 5 éves Opel Astra, idén már 3,02 millió forintba. Az 5 éves Suzuki Swiftek átlagára 2,55-ről 2,74 millió forintra emelkedett. A Skoda Octavia esetén 3,3-ról 3,88 millióra nőtt az átlagár. A Ford Focusnál pedig 2,46-ról 3,23 millió forintra, míg az 5 éves Audi A4-ek esetén 4,38-ról 6,2 millió forintra nőtt. Az aktuálisan 5 esztendős modellek árváltozását persze egy-egy modellfrissítés, a bővülő felszereltségek is befolyásolhatják, azonban még akkor is láthatunk abszolút áremelkedéseket, ha az adott évjáratú, azaz évről évre korosabb példányok árait nézzük vissza. A 15 éves átlagkorú piacra tekintettel az 5 legnépszerűbb modell 2007-es és 2015-ös példányainak árát is megvizsgálta a Használtautó.hu a már említett évek szerinti bontásban. A 2007-es példányoknál az öregedés ellenére alapvetően stagnálás látható, a fiatalabb használt autók iránti fokozódó keresletet pedig mutatja, hogy az 5 legnépszerűbb modell sorában az Audi A4 kivételével a 2015-ös példányok hiába öregedtek, ma a már 7 éves autókért többet kell fizetni, mint 2019-ben kellett a négyévesekért. Nemcsak városi legenda tehát, hogy az egyre feljebb pörgő használtpiacon számos tulajdonos a vásárláskori árnál magasabb összeget kapva tud kiszállni autójából. Az eladás ugyanakkor mégsem javasolt – jegyezhető meg azok számára, akik úgy gondolják, talán érdemes most kiszállni és később visszatérni egy vásárlással. Az idei évet az elemzők és az iparági szereplők egybehangzó véleménye szerint még a kínálati hiány fogja meghatározni, sőt az is látható, hogy az EU jogalkotói által sarkalt villanyautó-láz az új autók piacára még további áremelkedéseket fog hozni. Így a használt autók az elmúlt két évben látott extrém drágulása még jó eséllyel folytatódni fog. Az eladás helyett még befektetési céllal is inkább a vásárlás lehet a bölcsebb az autópiacon, aki pedig a szükség miatt gondolkozik a vásárláson, gyors döntéssel még szinte biztosan kedvezőbb árakat csíphet meg.
Azért, hogy a vásárlók az eladásra kínált autókról röviden, gyorsan és számos releváns információt tartalmazó videó segítségével tájékozódjanak, a Használtautó.hu oldalán 2021 novemberétől elérhető az okosvideó szolgáltatás, amire a részletes keresési feltételek között külön is rá lehet szűrni. Az új szolgáltatást jelenleg csak az üzleti partnerek vehetik igénybe, de a tervek szerint a későbbiek során minden felhasználó részére elérhető válik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?