Hirdetés

A Duster vételára mindent átír

Dacia Duster 1.6 4x4 Arctic teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kíváncsiak arra, milyen volt egy autó húsz évvel ezelőtt? Nullkilométeresen megtalálják a Dacia szalonokban, Duster néven.

Ennél komolyabb terepre is kizavarhatjuk az összkerekes Dustert, de a sárral már vigyázni kell. Csak a dízelhez vehető ESP, amely a fékezéses differenciálzárt is tudja

Muszáj rögtön a Dacia Duster árával kezdeni a tesztet. No, nem a pontos összeggel, hanem azzal, hogy vetélytársaihoz képest féláron adják. Rögtön más megvilágításba kerülnek a dolgok ezek után, hiszen így az ember csak legyint a helyenként slampos kidolgozásra, vagy épp a nem túl kifinomult működésre. Példa. Manapság már természetesnek vesszük, hogy a digitálisan vezérelt légkondicionálót vezérlő mesterséges intelligencia úgy irányítja a testünkre a megfelelő hőmérsékletre temperált levegőt, hogy a lehető legjobb legyen a közérzetünk. Ezzel szemben a Dacia Duster esetén egyszerűen a négy lyukon keresztül tódul befelé a jéghideg levegő. Mi magunk irányítjuk majd a megfelelő helyre a huzatot, amelynek igazából csak intenzitását, de nem a hőmérsékletét tudjuk érdemben befolyásolni. Nem szabad túlzott finomságot elvárni a Dustertől, amely egy célgép. De a feladatát tökéletesen ellátja.

Nem illik a “Shiny Barna Hangulat az autó karakteréhez, céleszköz, nem divatautó a Duster. Túl mélyen vannak a szellőzés forgókacsolói

Elvisz A-ból B-be. Mindezt nagyon profi módon végzi, feltűnés nélkül. Az 1,6 literes benzinmotort túlzás lenne dinamizmussal vádolni, nem a kapcsolható összkerékhajtás rabolja az erejét, hanem a nagy méretű karosszéria. Ha kíméletlenül tapossuk a jobb oldali pedált, érdemi haladás a jutalmunk, meg átlag feletti fogyasztás. Próbáltak rövid áttételezéssel javítani a helyzeten, aminek az lett a végeredménye, hogy autópályán már kínszenvedés a megengedett 130 km/h-s tempó tartása. Az ember önkéntelenül is visszavesz a gázból, és a kényelmesnek mondható 110-120 km/h-s sebességre áll vissza. Letudja a távolságot, de érezhetően nem itt van elemében a gépezet. Egy holland teszt során kiderült, hogy az ESP nélküli, elsőkerékhajtású Duster az ISO kikerülési manőver (jávorszarvas-teszt) során bizony majdnem felborul. A tesztről készült videóban már csak bóják borogatása látható, illetve az, hogy az ívbelső hátsó kerekét felemeli a Duster – nem szabad csodát várni egy magas építésű autótól. A kerék elemeléséért meg az összes forró ferdehátút lehetne kifogásolni, a rövid rugóutak miatt azoknál hétköznapi jelenség, hogy gyorsan vett kanyarban háromkerekeznek. Városban, sőt falun azonban a Dacia már remekel. Nincs jobb szó arra, milyen eleganciával lép át a gödrökön a lágy felfüggesztésével, a csendesen duruzsuló motor is ilyenkor pont elég erősnek érződik.

Jól látszik, hogy felfújták a karosszériát ahhoz, hogy nagy legyen. Hosszában és felfelé sikerült a mutatvány, azonban a karosszéria nem, csak a kerékjáratok szélesek

Extraként még ott az összkerékhajtás is, amellyel nem gond, ha a kiadós nyári zápor után ki kell menni a szőlőhegyre. Műszaki szempontból a legegyszerűbb, elektronikusan vezérelt tengelykapcsolót használják központi differenciálműnek, így a forgókapcsolóval akár állandó összkerékhajtást is kiválaszthatunk. Ez azért jó, mert így a dagonyába hajtás előtt már fel tudunk készülni a legrosszabbra. Ami be is fog következni, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. A benzines változathoz nem rendelhető elektronikus menetstabilizáló, ennek hiányában nincs fékezéses differenciálzár-pótlék sem. Nem egy Niva-utód így a Duster, de az esetek többségében elég lesz a tudása. Terepjáró-képességeit még a nagy tengelytávolság eredményezte alacsony rámpaszög is korlátozza. Természetesen nem szabad dízeles nyomatékot várni az 1,6 literes szívómotortól, és a rövidebb áttételezésű első fokozat se helyettesíti a felezőt, ezért terepen nagyon oda kell figyelni a kuplung kezelésre.

Nem nagyon kedveli a motor az autópályás 130 km/h-t, de városban és országúton könnyedén lehet vele tartani a forgalom ritmusát. A tank betöltőnél látszik, mennyivel szélesítették ki a kerékjáratokat. A hátul, keresztben lévő kipufogódob sérülékeny helyen van, és alulról fűti a rakteret

Ezen kívül egyébként csukott szemmel is elboldogulunk az utastérben. A túlméretezett kapcsolókkal kesztyűs kézzel is lehet bánni, odatekintés nélkül is könnyű megjegyezni a funkciókat – nincs túl sok belőlük. Egyszerűek a formák és az anyagok, de nem lehet panasz az összeszerelési minőségre. Még rossz úton se zörög semmi, az illesztési rések is egyenletesek. Négy személynek tágas az utastér, pedig nem sok hiányzik ahhoz, hogy öt teljes értékű ülőhelyet kínáljon az autó. Hiába az autó nagy szélessége, az leginkább az oldalirányban kiálló kerékjáratoknak köszönhető; maga az utastér tíz centivel lehetne szélesebb úgy, hogy közben nem nő az alapterület.

Rengeteg helyet rabol az összkerékhajtás a raktérből, amelynek padlója alatt teljes értékű pótkerék rejtőzik. A támla ledöntése egyszerű, de a visszacsukás kétkezes mutatvány a biztonsági öv miatt. A csomagtérben már nem passzolnak olyan jól a kárpitok, mint az utastérben

A csomagtér is lehetne tágasabb. A hátsó tengely megnövekedett helyigénye miatt alaphelyzetben csak 408 literes a raktér az összkerekes változatokban. Az ülések lehajtása nélkül is lehet bővíteni, a teljes értékű pótkerék mélyedésében két utazótáska is elfér. Ilyenkor vagy lemondunk a terepezésről, vagy vásárolunk egy kisebb helyigényű defektjavító-készletet. Az igazi gond a csomagtérrel azonban, hogy itt már szemmel láthatóan is találkozunk a spórolással. Össze-vissza állnak a kárpitok, a pótkerék mellé helyezett hungarocell térkitöltő könnyen morzsolódik. A hátsó üléstámla ledöntése könnyen megy, jól elérhető helyre szerelték a kart, a biztonsági övekkel azonban hadakozni kell az eredeti állapot helyreállításakor.

Látják a fényszóró-magasságállítás kapcsolóját? Nem? Nincsenek egyedül. A 16 colos acélfelni jól néz ki, sokan könnyűfémnek nézik

Vannak még bosszantó apróságok, amelyeket muszáj megemlíteni. A fényszórómagasság-állítás kapcsolóját olyan helyre rejtették, ahol nem lehet látni, ráadásul előre is kell hajolni ahhoz, hogy tekerjük. A csomagtérajtó nyitógombjával még a harcedzett férfiak ujja is majd belecsorbul, nem csak műkörömmel rendelkező hölgyeknek nem ajánlott a hátsó nyílás használata. A rádió elég haloványan szól, ehhez képest 75 000 forintot kérnek érte – sokkal jobban járunk, ha mi magunk választunk fejegységet. Az üzemanyag-szint kijelzőjét szokni kell. Több, mint 100 km telik el, mire megmozdul, fél tank és az üres jelzés között megint csak 100 km a megtehető távolság. Nem érdemes centizni, tankoljunk, ha azt látjuk a műszerfalon.

Kétállású a hátsó középső fejtámla, de széltében egyébként sincs elég hely ahhoz, hogy hárman kényelmesen utazzanak itt. Az ülések elég nagyok és kényelmesek, oldaltartásuk elméleti lehetőség

A mai szintnél ugyan lejjebb kell engedjük az ingerküszöbünket, de nem annyival, ahogy azt a vételár alapján gondolnánk. Összességében nagyon is jól teljesített az általunk próbált Duster, másutt nem kapunk összkerékhajtású autót, amelyért kevesebb, mint négymilliót kérnek. Alku előtt. Nem is kell olyan nagy tehetség ahhoz, hogy további százezreket engedjenek a vételárból, ha a forgalmazó által kínált hitelt választja az ember, rögtön háromszázezer forint kedvezményt és 5 év/100 000 km-re (89 900 Ft-ért szerepel az árlistán) kiterjesztett garanciát kapunk. A tesztautóban mindössze két extra volt – metálfény és mp3-as rádió –, amelyek nélkül 3 790 000 forint a listaár. E fölött már a széria bőrkárpitozással rendelkező Exeption felszereltséget (+230 000 Ft) találjuk, illetve dízelmotorra (1.5 dCi 110 LE 4×4) tudunk még elkölteni félmilliót. A tesztautónk lényegében a már felvállalható, összkerékhajtású Dustert jelenti, aki tényleg terepezni akar az autóval, annak muszáj dízelmotoros 4×4-est vásárolnia 80 000 forintos ESP-vel – a fékezéses differenciálzárakkal elképesztő mutatványokra képes a román szabadidő-autó.

Nem bántóan olcsó a megjelenés – jelen pillanatban. Az alig párezer km-t futott tesztautón már megégett a hátsó dob felülete, ez szebb már nem lesz

Akinek nincs feltétlenül szüksége az összkerékhajtásra, annak az Ambiance felszereltséget tudjuk ajánlani, légkondival (150 000 Ft), modularitás csomaggal (80 000 Ft) kiegészítve. Utóbbi létfontosságú, csak ebben van állítható magasságú vezetőülés és kormány, illetve osztott hátsó üléstámla. Ez alig több, mint hárommillió forint, amiért ráadásul a leggyorsabb Duster lehet a miénk – nincs plussz tömeget jelentő összkerékhajtás a fedélzeten. A Dacia Duster egy tágas, rossz úton is lelkiismeret furdalás nélkül használható autó, amely bőven megszolgálja majd az árát. Csak ne vigyük túlságosan gyakran autópályára, mert ott nem a legjobb formáját mutatja.

Hirdetés

Hozzászólások

 • 2017.11.01. at 03:19
  Permalink

  Szeretnék olvasni egy tesztet és véleményeket az ÚJ DUSTER -ről (2013.november (2014)), annál is inkább, mert venni szeretnék egy benzines 1.6 -ost, két kerék meghajtásost.KÖSZI!

 • 2017.11.01. at 03:19
  Permalink

  Kedves cikkíró!

  Nekem egy céges 1.6 benzin+LPG-s Dusterom van. Meg fog lepődni, de van benne ESP!!! Igaz, hogy felárat kellet fizetni érte, de rendelhető vele!!!!

  El kell mondanom, hogy nagy előítéletekkel vártam az autó átvételét, mert ugye csak egy Dacia…
  Aztán pár száz km megtétele után megszerettem, sőt nagyon elégedett vagyok vele!!! Kényelmes, jó vezetni, a fogyasztása is megfelelő LPG-vel. Terepen is elboldogul, köszönet a Nissantól származó váltónak és összkerékhajtásnak. Bár a gyári gumik eléggé hamar megrakodnak sárral és onnantól már csak a csúszkálás van. Érdemes komolyabb terepre lecserélni a gumikat nagyobb bordázatúakra.

  Ja, hogy nem szereti az autópályatempót? Valóban nem szeret 130 fölött menni, de melyik az a terepjáró, amelyik szeret??? Ezeket a fajta autókat nem arra találták ki, hogy autópályázzunk velük, hanem hogy egy eső utáni napon is ki tudjunk menni oda, ahova más még gyalog sem indulna el.

 • 2017.11.01. at 03:19
  Permalink

  Kedves mariner! Nem pontosan értem, mi a gondod. Milyen írásod nincsen sehol? A kommentelés rendszere teljesen automatikus, ha írtál, és nem jelent meg az oldalon, akkor valami hiba történt. Fuss neki ismét, ha továbbra sem működik, írj mailt! A reklám-prostituálódás meg nem a mi világunk, minden komment “valódi”.

 • 2017.11.01. at 03:20
  Permalink

  Azt hiszem hanyagolom ezt az oldalt. Néhány nappal ezelött írt, nem kimondottan Daciát magasztaló írásom sehol. Én elhiszem hogy a sokan élnek a reklámokból……de ennyire prostituálódni?! A “szerintem jó kis autó ez a Dácia” tipusu beépitett-megrendelt “hozzászólás”…..már fáj. (de ugy kell nekem)

 • 2017.11.01. at 03:20
  Permalink

  Üdv!

  Nekem egy 4×4 1.5 dci 110 Le-ös Dacia Dusterem van, Kb 3 hónapja van meg. A cikkhez csak annyit tennék hozzá, hogy autópályán a dizeles model meglepően csendes 130km/h felett is, jól húz még 6. fokozatban is, bár sajnos akad némi szélzaj, bár a cd elnyomja:) Városban a nyomatékosság végett kicsit jobban kell lesni az órát mert az ember gyorsan túl lépi a megengedett sebességet. Átlagban nem bírtam többet kisajtolni 7,4-8 liternél többet ( feldélzeti szerint ) nagy tempó és padlós gyorsítások melett. Igazából komolyabb terepen még nem volt alkalmam kipróbálni, de kisebb földutakon egész jól megy. Öszességében szerintem nem rossz kis autó.

  Kory

Vélemény, hozzászólás?