A szabadidőautó vesztett egy csillagot

Három modellt tesztelt az Euro NCAP

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kiválóan szerepelt az Alfa Romeo Giulietta és az új BMW 5-ös, némileg gyengébben a Mazda CX-7. Nem is kapott öt csillagot.

A június másodikán közzétett eredmények alapján a jobbkormányos Mazda CX-7 szerepelt a leggyengébben közülük. A felnőtt utasvédelemben a műszerfal miatt a combok közepesen sérülhetnek frontális ütközésnél, míg az oldalütközéses teszteredmény kiváló. A sokkal keményebb oldalsó oszlopnak ütközés már mellkasi sérüléseket okozhat. A hátulról belecsapódó másik jármű szimulációja a lehető legrosszabb eredményt hozta: az ilyen balesetnél gyakori nyaksérülést nem védi ki a Mazda fejtámlája. A két gyerek-dummy esetében kiváló értékeket mértek, ám az anyósülésre menetiránynak háttal elhelyezett gyerekülés esetében a kikapcsolhatatlan légzsák miatti veszélyre nincs eléggé feltűnő figyelmeztetés. Az új kompakt Alfa Romeo, a Giulietta majdnem százszázalékos felnőtt utasvédelemmel büszkélkedhet. Egyformán megvédi a különböző oldalon és más-más helyzetben ülőket. Szintén jó a gyermekvédelme, de az első utas helyére csatolt gyerekülésnél nincs világosan feltüntetve a légzsák ki- vagy bekapcsolt állapota. Az oszloptesztben maximális védelmet nyújt az Alfa, de a felnőtt gyalogosoknak súlyos fejsérülést okozhat egy gázoláskor. A nagy és masszív BMW 5-ös is kiválóan megvédi utasait, egyedül a has és a mellkas esetében mértek nagyobb behatást, ám az még mindig a határon belül marad. A jó gyermekvédelem mellett itt sem jelzik feltűnően a kikapcsolható utaslégzsák állapotát, de a bekapcsolva hagyott légzsák és az oda helyezett gyerekülés veszélyére megfelelő jelzések utalnak. A BMW teljesített legjobban a három autó közül az elütött gyalogos megvédésében: felemelkedő motorházteteje az elülső él kivételével jól csökkenti a sérülés veszélyét.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?