Halál a versenypályán: elhunyt Dan Wheldon, az Indy 500 bajnoka

Tömegbalesetben hunyt el a brit Indy Car bajnok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A balesetet szenvedett Dan Wheldon, nagyon nem így tervezte a hétvégi versenyt.

[kepallobal=426626]Dan Wheldon, 1978-2011[/kepallobal]
Rettenetes versenybaleset történt a hétvégi Las Vegas Indy 300 futamon, a futam tizenharmadik körében. Tizenöt autó rohant egymásba a szűk, de nagyon gyors pályán. A brit Dan Wheldon, kétszeres Indy 500 győztes, egy külön versenyben is részt vett: ötmillió dollárt nyert volna, ha az utolsó helyről felkapaszkodva sikerül megnyernie az Indy Car bajnokság 2011-es zárófutamát. Blogjában a verseny előtt ezt írta: “Csak a szórakoztatás a lényeg. Mezőnyverseny lesz, úgyhogy nem lehet előre tudni, hogyan alakulnak a dolgok. Sajnos igaza lett, nem lehetett előre látni, mi fog történni. A 13. körben Wade Cunningham megcsúszott, J.R. Hildebrand pedig nem tudta elkerülni az ütközést, előbbi a palánknak csapódott, utóbbi pedig a levegőbe repült. A baleset miatt még további tizenhárom autó ütközött egymással, de senki sem volt olyan szerencsétlen, mint a hátulról nagy tempóval érkező Wheldon, aki nem tudta elkerülni a roncsokat, a levegőbe repült, majd a pörögve, rommá tört autóval a palánknak csapódott. Helikopterrel szállították a las vegasi klinikára, de olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem tudták megmenteni életét.
Hirdetés
A pilóták, miután megtudták társuk halálhírét, öt lassú kört tettek meg a 33 évesen elhunyt pilóta emlékére: többen, köztük az idei bajnok Dario Franchitti is könnyeivel küszködve vezette le a tiszteletköröket. A pilóták közül többen is életük legszörnyűbb balesetének nevezték a tegnapit, különösképp, miután az edzések után több versenyző is aggodalmának adott hangot, mivel az edzések során nem ritkán 360 km/h-s sebességet is elértek a rövid pályán, és ezt veszélyesnek tartották.
Dan Wheldon 1978-ban, az angliai Embertonban született, és korai versenyévei alatt sokat versenyzett Jenson Buttonnal. 1999-ben anyagi okok miatt költözött az Egyesült Államokba, ahol több szériában is megfordult, mielőtt 2002-ben bekerült volna az Indy Car bajnokságba. Első teljes szezonjában, 2003-ban az év fiatal pilótája lett, egy évvel később a bajnokságban másodikként végzett, 2005-ben pedig első Indy 500 győzelme mellé a bajnoki címet is behúzta. Ezután vegyesen alakultak szezonjai, csábították tesztpilótának az F1-be is, de úgy gondolta, majd akkor megy át, ha rendes szerződést kaphat. Karrierje során összesen tizenhat Indy Car futamgyőzelmet aratott, idén is megnyerte az Indy 500-at.
Wheldon 33 éves volt, nős, két fiatal fiúgyermek édesapja. Nyugodjon békében!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?