Július 1-től jönnek az új rendszámok!

Hamarosan leváltják a 3 betű, 3 szám formátumot a rendszámtábláknál

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Vitézy Dávid, immár közlekedési államtitkárként jelezte a Facebook-oldalán, hogy a nyár közepén már az új rendszámok is felkerülhetnek az autókra.

Mivel a jelenlegi karakterkészletből már nincs sok hátra, ezért szükséges a rendszámok átalakítása. Ez úgy történik, hogy az eddigi 3 betű, 3 szám helyett 4 betű és 3 szám szerepel majd a rendszámtáblákon. Ez természetesen a már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem érinti, azokat nem kell újakra cserélni. A hosszabb rendszámok pedig a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket. Emellett az új típusú rendszámtáblákért nem kell többet fizetni, a már tizenkét éve változatlan árak júliustól sem emelkednek. Megmaradnak a környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái is, illetve a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések is.
Hirdetés
Továbbá egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák. Az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki. A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. Ugyanakkor megmarad a lehetőség, hogy egyéni rendszámtáblát igényeljenek a tulajdonosok – állt a közlekedési államtitkár posztjában.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?