Már megint dízelbotrány, most épp a Toyota fizethet

264 ezer hibás dízelt adott át a Toyota Ausztráliában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

2 milliárd ausztrál dollár, azaz nagyjából 520 milliárd forint kártérítés megfizetésére számíthat a Toyota, több mint negyedmillió részecskeszűrő-hibás Hilux, Fortuner és Prado került az utakra 2015 és 2020 között, de nem Európában.

A bíróság első fokon már döntött, eszerint a Toyotának 520 milliárd forintnyi kártérítést kell kifizetnie az Ausztráliában rossz részecskeszűrővel kiszállított dízelmotoros Hiluxok, Fortunerek és Pradok tulajainak. A felhasználók "csak" a kipufogóból távozó világos füstöt és a kelleténél magasabb fogyasztást érzékelhettek a hiba következtében, ám a bíróság szakértői megállapították, hogy több egyéb alkatrészt is károsíthatott a rossz részecskeszűrő.
Hirdetés
A bíróság döntése értelmében ezek a hibás autók 17,5 százalékkal kevesebbet érnek annál, mint amit a tulajaik kiadtak értük, ezt az értékcsökkenést a Toyotának vissza kell fizetnie számukra. Az összes érintett járművet belekalkulálva nagyjából 520 milliárd forintnyi kártérítéssel tartoznak a 264 ezer ügyfélnek.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a Toyota még fellebbezhet a döntés ellen.

Ezzel kapcsolatban biztos információink még nincsenek, a cég szóvivője így kommentálta az eseményeket: "Minden lépésünkkel a vásárlók érdekeit és a legjobb minőséget próbáltuk elérni és továbbra is így fogunk tenni." Hozzátette: "A Toyota a szakvélemények, valamint a bírósági döntés részleteinek és következményeinek elemzése után dönt az esetleges fellebbezésről, amíg ez meg nem történik, addig nincs további hozzáfűznivalójuk a történtekhez.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?