CHEVROLET CRUZE

CHEVROLET CRUZE

(2009 - 2015)

Pozitív


Chevrolet-ktől szokatlanul igényesen kidolgozott belső tér, és a külseje is mutatós. Biztonságos menettulajdonságok, nagyon jó törésteszt-eredmény, kedvező ár.

Negatív


Gyenge benzinmotorok, lusta automata váltó, nem olyan praktikus, mint egy ferdehátú.

Méret, kényelem, kidolgozás

Modern formájú, és jó anyagokból megépített a műszerfal, amely szinte körülöleli a vezetőt és az utast. Könnyű kezelhetőség, a legtöbb kapcsoló és a kormány is az Opel-örökség része. Túl széles a középkonzol, a magasabbak lábát nyomhatja, ők a térdükkel akaratlanul is elállíthatják a klímának megadott hőmérsékletet. Az alapmodelleknél csak magasságban állítható a kormány. Kényelmesek az ülések. Elöl-hátul tágas autó a Cruze, elegendő lábtérrel, bár a kupésan lejtő tetőív miatt hátul a magasabbaknak kevés lehet a fejtér. Viszonylag keskeny az utastér, emiatt hátul három felnőttnek kényelmetlen. Átlagos a 450 literes csomagtartó, bővítése aszimmetrikusan osztott hátsó üléstámlák segítségével lehetséges. Elegendő a tárolórekeszek és pohártartók mennyisége.

Különleges felszereltség

Az alapmodell ára azért olyan kedvező, mert nincs benne légkondicionáló. Szerencsére klímával is jó az ár, főleg a felszereltség tükrében. Széria az első, elektromos ablakemelő, a távirányítós központi zár, az elektromos tükörállítás, az mp3-as cd-s rádió, és légkondi esetén a hűthető kesztyűtartó is. A drágábbakban van esőérzékelős ablaktörlő, tempomat, automatikus légkondicionáló, fedélzeti számítógép és bőrborítású kormány és váltó is. Még bőrkárpit is rendelhető.

Ajánlott motor

Kétféle benzinessel kapható, az 1,6-os 113, az 1,8-as 141 lóerős. Sajnos mindkét erőforrás sokkal gyengébbnek érződik a papíron szereplő adatnál, alul nehezen viselik a terhelést. Keményen kell pörgetni őket, hogy haladjon velük az autó, ekkor a hangjuk és a fogyasztásuk is megemelkedik. Sokkal dinamikusabb és takarékosabb a nyomatékos kétliteres dízelmotorral a Cruze. Ennek 125 lóerős változata is megfutja a 200 km/órát, felára 560 ezer forint az 1,6-os motorhoz képest. A dízelnél csak a túl hosszú áttételezésű ötfokozatú kézi váltó, vagy a lusta automata zavaró.

Fenntartási költség

Kedvező biztosítási -és szervizköltségek, kiterjedt szerizhálózat. Az alkatrészek sem túl drágák hozzá, mert sok részegysége Opelekből származik. Megnyugtató az összeszerelés színvonala, a megbízhatósággal vélhetően nem lesz gond. A garancia három év vagy 100 ezer kilométer.

Biztonság

A Cruze az egyik legbiztonságosabb autó az alsó-középkategóriában az Euro NCAP szerint. Széria a hat légzsák, a blokkolásgátló és a menetstabilizáló rendszer is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre