FIAT DOBLO

(2001 - 2010)

Pozitív


Hatalmas, riválisainál nagyobb raktér. A többinél jobb vezethetőség és ár/érték arány. Az 1.3 MultiJet takarékos és meglepő módon elég az autó mozgatásához.

Negatív


Szűk a kínálat a használt piacon. Az alapmodellek felszereltsége fapados. A biztonsági felszereléseket is fukarul mérte a gyár.

Méret, kényelem, kidolgozás

Haszonjárműves a belső, de kékes szín kellemes hangulatot teremt. Csendes a tágas tér, lehetne több rekesz az apróságoknak, ám a hatalmas, a vetélytársaknál nagyobb csomagtér bőven kárpótol ezért. Nagyon praktikus, jó társ. Nem trendi, de nem is csúnya, és remekül használható, ha megfelelő felszereltségűt választunk.

Különleges felszereltség

Az alapfelszereltség nagyon szegényes. Az Active már tartalmazza az alapokat, a hétüléses modelleket pedig Family néven árulták.

Ajánlott motor

Az 1,2-es benzinest és az 1,9-es szívódízelt jobb elfelejteni. Az 1.3 MultiJet és az 1.9 JTD a legjobb választás, de az 1,4 és 1,6 literes benzinesek sem rosszak.

Fenntartási költség

Nem szervizigényes típus, így gazdaságos a fenntartás. Az 1.3 MultiJet biztosítása és fogyasztása is pénztárca barát.

Biztonság

Még az ABS is feláras egyes szinteken, így a vevőn múlik a biztonság. Az EuroNCAP mindössze három csillagot adott neki 2004-ben, ami nem a legjobb, de elfogadható eredmény.

Típustörténet

Dobló: új Fiat kishaszonjármű bemutatása. Kétüléses áruszállító (Cargo) és ötüléses személyautó kivitel. Két felszereltségi szint: SX és ELX. Motorok: 1,2/65 LE; 1,6/103 LE; 1,9D/103 LE;

Új, közös-nyomócsöves dízelmotor: 1,9 JTD/100 LE.

Új felszereltségi szintek: Actual, Active, Family (hét ülés) és Dynamic. A személyszállítónál az 1,2-es és 1,9D megszűnik. Új dízel: 1,3 Multijet/70 LE; JTD teljesítménye: 105 LE;

Modellfrissítés, új Dobló bevezetése. Módosított orrész és belső berendezés, javított futómű és fékrendszer, nagyobb terhelhetőség. Cargo Maxi: hosszú kivitel. Személyszállító változat elnevezése: Panorama. Motorok: 1,4/77 LE; 1,3 JTD/75 LE (Cargo) vagy 85 LE (Panorama); 1,9 JTD/105 LE (Cargo) vagy 120 LE (Panorama).

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre