A klasszikus értékek utolsó bástyája? Mazda CX-5 G194 teszt

A tökéletes SUV sallangok nélkül - Mazda CX-5 G194 Newground AWD automata

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nincs felesleges fényűzés és parasztvakítás, van viszont helyette 2,5 literes szívómotor, összkerékhajtás és igazi, régimódi autózás-élmény. Ez a CX-5 meggyőzött: ha új autót kéne vennem, a Mazdánál kopogtatnék először.

Összességében nem tartoznak a kedvenceim közé sem a japán autók, sem pedig a SUV-ok, ám újra bebizonyosodott, hogy nem szabad sem általánosítani, sem pedig előítéletekre hagyatkozni. Ez a Mazda CX-5 ugyanis olyat mutatott az új autók tengerében, aminek hiánya miatt eddig rendszerint a régebbi típusok mellett tettem le a voksom: valódi, régimódi, szívómotoros hanggal és teljesítménygörbével fűszerezett vezetési élményt. Ráadásul emellett a modern biztonsági extrákat megadja már közepes felszereltséggel is, igen jutányos áron. De akkor hol a csapda?
Hirdetés
Még mielőtt túlságosan elmerülnénk a hurráoptimizmusban, vagy épp a buktató keresésében, érdemes elhelyezni a modellt a piacon. Méreteit tekintve valahol a középkategóriás és a nagyobb SUV-ok közöttinek nevezném, valamivel kisebb mondjuk egy új Koleosnál vagy X-Trailnél, de nem számottevő a differencia. Ráadásul még a dizájn is összenyomja a lekerekített vonalaknak hála: 4,58 méteres hossza és 2,7 méteres tengelytávja is több, mint amennyinek ránézésre tűnik. Széltében 1,85 méteres, a magassága pedig 1,68 méter, ezek az adatok húzzák inkább a nagyobb kategória felé. A CX-5 szélessége bent is látványos, tágas tér fogad, amelyet a mai mércével kimondottan visszafogott műszerfal elnyújtott, széles dizájnelemei még tovább tágítanak. A neonzöld részleteket a Newground felszereltségi szint adja, megosztó választás, így nem foglalok állást az ízlésvitában: elfogadom, ha tetszik valakinek, de azt is, ha nem. A műszerfalon egyébként rengeteg olyan megoldást találhatunk, amelyet első ránézésre régimódinak, idejétmúltnak nevezhetnénk, ám ez sokszor csak a szándékos látszat.

Az elsőre hagyományos, analóg órásnak tűnő műszeregység például középen egy remek és informatív kijelzőt rejt, a krómkarika és a hagyományos számlapnak tűnő dizájn csak megtévesztés.

Gyönyörű a képe a visszafogott méretű, 10,25 colos központi kijelzőnek, ráadásul ujjlenyomatos is csak egyszer lesz, amikor rájössz, hogy hiába taperolod, mert lentről, a váltó mögül kell vezérelni. Így egyértelmű, hogy a kétzónás digitklíma vezérlője is különálló, fizikai gombokkal és tekerőkkel rendelkező egységet kapott, ami még inkább bevonzhatja azt a közönséget, akik még nem felejtettek el az ujjbegyeikkel, tapintás útján érzékelni. Ez a gombmánia számomra ugyanis közel sem negatívum, alig egy hét alatt ráállt a kezem a tekerőre és a gombokra, így sokkal biztonságosabban lehet az útról lenézés nélkül vezérelni dolgokat, persze emiatt a gyártónak autónként pár centtel drágább az előállítás. A multikormányon is minden kézre áll és elérhető, ráadásul informatív, szélvédőre vetített kijelző is jár a csomagban, ami a néhol retro hatású beltérrel majdhogynem kontrasztos képet ad. Ha bárhol hozzányúlnál ehhez a műszerfalhoz, akkor pozitív meglepetésben lehet részed: minden remek anyagból van, mintha 20 évet repültünk volna vissza az időben, az akkori prémiumautós belterek anyagminőségét kapjuk, ezzel is kedvez az ujjaknak a Mazda.
Hirdetés
A félbőr ülések kényelmére sem lehet panasz, az anyagminőség és a tartás is kiváló, a dizájnban pedig ismét a Newground csomag zöld részletei tűnnek fel. A sofőroldalon mindezt elektromos állítási lehetőséggel is társították, a jobb oldalon viszont megmaradtak a kézi erővel meghajtandó karok. Nem csak a fotelek kaptak fűtőszálakat, a kormánykerék is gombnyomásra melegszik, harmadik, hátsó klímazóna viszont nincs, csak szellőzőnyílások a két első ülés közt. Fejtér és lábtér viszont akad bőven mindkét sorban, ráadásul ugyanolyan hosszúak az ülőlapok elöl és hátul is. A csomagtartó hatalmas, számszerűsítve 522 literes, ám 40-20-40 arányban dönthető a hátsó üléssor, így kiemelten jól variálható, ledöntve teljesen sík padlós, 1638 literes rakteret kapunk. Ha nem hátul, hanem elöl nyitjuk ki az autót, akkor a keresztbe beépített, 2,5 literes, négyhengeres Skyactiv-G benzinmotort találhatjuk meg, amely nem csak lökettérfogatával tűnik ki a tömegből, hanem technológiájával is. Nincs ugyanis rajta turbó, ami egy már-már elfeledett teljesítmény- és nyomatékgörbét eredményez, ezt bizony forgatni kell, ha igazán nagyot akarunk menni vele. Ez egyébként elsőre szokatlan lehet a turbósok tengere után, hiszen közel sem olyan fürge a váltó által preferált alacsony fordulatról, 258 newtonméteres csúcsnyomatéka ugyanis négyezres fordulaton érkezik csak meg. Ettől még egyáltalán nem érződik gyengének, sőt, amikor erősebb gázadásra magas fordulatszám-tartományba kerül, akkor igen élvezetes az akár 194 lóerő és az ehhez társuló hangélmény.
Hirdetés
A futómű is meglepően stabil, csak mellékesen kényelmes: egyáltalán nem SUV-szerű. Nyilván nem kell egy felpumpált MX-5-ként kezelni, de tényleg élményt nyújt a kanyarokban, ráadásul sokkal könnyebben kezelhető, mint a hasonló méretű, ám sokkal nehezebb konnektoros hibrid vetélytársak. A kormányzása pontos, kiszámítható és a visszajelzéssel sincs gond, ami manapság, a túlszervózott világunkban már közel sem annyira hétköznapi, mint hinnénk. Ezen a sportosságon sokat ront a hatsebességes automataváltó, ami sokszor gondolkozik többet a kelleténél, és néha araszolásnál, kisebb sebességről intenzív gyorsításnál kiszámíthatatlanul reagál. Erre jó megoldás a manuális üzemmód, ami gyors és tényleg nem nyúl bele a váltásaidba, csak ha valóban szükséges. Ezen túl sem tökéletes viszont az automata, a szívómotort nagyon alacsony fordulatszámon kínozza. Megesik, hogy már városban is felkapcsol hatodikba, akár 1300-on tartva a motort. Persze a lökettérfogat miatt ez sem katasztrófa, de egy kisebb gázadásra is váratlan váltogatásba kell kezdenie. Ezzel összhangban viszont autópályatempónál is percenként 3000 alatt marad a fordulatszám, így 130 km/órával sem éri el a 9 litert a CX-5 fogyasztása, ami a 2,5 literes motor és a nagy homlokfelület fényében remek eredmény. Sokkal meglepőbb, hogy városban is 10 liter alatt tartható, országúton pedig a 6-7 liter sem akadály. Összességében tehát egy remek csomag a CX-5, még csapda sincs, csak épp sokaknak, akik a mai ingermennyiséghez szoktak, nem lesz elég mutatós. Hiányozhat belőle a fényárban úszó beltér, a hatalmas érintőképernyők, lényegében a technológia arcba tolása, ami ma már közel sem a prémiumautók kiváltsága. Félreértés ne essék, a biztonsági funkciók ott vannak ebben is: sávtartó, fáradtságfigyelő, távolságtartós tempomat, tolató- és 360 fokos kamera, táblafelismerő-rendszer, és még sorolhatnám, jelentős része alapáras is. Mindent megad, ami tényleg fontos technika, ám közel sem olyan hivalkodó, mint a mai autók nagy része.

Ennek ellenére a minőségérzet bőséggel prémiumautós, ehhez pedig a remek anyaghasználat és a jó vezethetőség mellett a csend is hozzájárul.

Sokan nem értékelik eléggé, ha egy autó normál használatnál csendes, pedig hatalmas kényelmi extra ez. A CX-5 sportos eleganciájához, külső és belső visszafogottságához kimondottan jól áll, hogy remek a szél- és motorzaj szigetelése. Az igazi ütőkártyája mégsem ez a CX-5-nek, hanem az ára. Ezen csendes, kényelmes, minőségérzetet sugárzó, és nem utolsó sorban praktikus modell alapváltozatáért mindösszesen 9,99 millió forintot kérnek, de csúcsfelszereltséggel, a legerősebb motorral és összkerékhajtással sem éri el a 14,5 milliót, még a legdrágább Mazda-bordó színben sem. A tesztautó is megkapta ezt a motort és az összkerékhajtást, utóbbi szerintem kihagyható extra, kivéve persze, ha könnyebb terepre is vinnéd a 20 centis hasmagasságú SUV-odat. Ekkor korrekt off-road móddal is szolgál a váltó mellett található kis kapcsoló, amivel a legtöbben valószínűleg csak a normál és a sport üzemmód között váltogatnak. Így, ahogy a képeken látjátok, valamivel 13,5 millió forint alatt vihető haza az autó, ez pedig egyenesen remek ajánlat az említett csomagért. Jogos észrevétel viszont, hogy szinte minden, amit feljebb olvashattok, már eddig is elérhető volt, csak legfeljebb kicsit máshogy csomagolva. A CX-5 ugyanis már 2017 óta velünk van, most is csak egy szolid frissítés okán került ismét a kezeink közé. Az új dizájn szokás szerint a fényszórókon és a lökhárítókon látszik leginkább, de sehol sem történtek radikális változások. Igazából még az első, 2012-ben bemutatott CX-5 vonásai is egyértelműen kivehetők a mai napig, annyira telitalálat volt már a kezdetektől ez a modell. Eladásai persze főként a tengerentúlon vannak, de ettől még itthon is megérdemli az elismerést. Hogy miért csak visszafogottan nyúltak hozzá tehát? Mert sehol nem kellett igazán belekontárkodni a képletbe, ez a gép így jó, ahogy van, főleg azon az áron, amiért kínálják.
Értékelés
Pozitív
Régimódi vezetési élmény, kiváló anyagminőség, jó dizájn, remek áron
Negatív
Néha gondolkodós automataváltó, kevés "modern kütyü" az utastérben, magas fogyasztás
Árak
Tesztmodell alapára
13 279 000 Ft (2022.05.09.)
Tesztautó ára
13 415 900 Ft (2022.05.09.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
2488 cm3
Teljesítmény:
143 kW (194 LE) 6000 1/min-nél
Nyomaték:
258 Nm 4000 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
9.30 s
Végsebesség:
195 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
8-8.1 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4575 mm
Szélesség:
1845 mm
Magasság:
1680 mm
Saját tömeg:
1701 kg
Össztömeg:
2140 kg
Tengelytáv:
2700 mm
Karosszéria-kivitel:
SUV
Csomagtér:
522 l
Belső szélesség elöl:
1465 mm
Belső szélesség hátul:
1410 mm
Belmagasság elöl:
930-1000 mm
Belmagasság hátul:
990 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
200 mm
Ülőlap hossza elöl:
500 mm
Ülőlap hossza hátul:
500 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1450 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1070 mm
Csomagtér magassága:
440-780 mm
Csomagtér hossza:
930 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1670 mm
Raktérnyílás szélessége:
1150 mm
Raktérnyílás magassága:
960 mm
Motor és váltó
Motor:
Benzin
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
2488 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
automata (6 fokozatú tiptronic) sebesség
Nyomaték:
258 Nm 4000 1/min-nél
Teljesítmény:
143 kW (194 LE) 6000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
195 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
9.30 s
CO2-kibocsátás:
182-184 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
8-8.1 l/100km
Fogyasztás a használónál:
8.6 l/100km
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2022.05.09. at 10:54
  Permalink

  Ennek az elődjét (2019-es CX-5 2,5, awd) cseréltem le egy kütyükkel jobban kitömött kocsira. Rossz döntés volt. A Mazda hiba nélkül működött, az utód fedélzeti elektronikája meg rendszeresen xaraxik.
  Meg kell becsülni a tisztességes iparosmunkát.

 • 2022.05.10. at 05:20
  Permalink

  Ez a Mazda gyönyörű.
  Ez a forma ezzel a színnel.

  Jó érzés ránézni.. egy relaxált, chill out állapotba hoz.

  Így, ebben a formában, ezzel a színnel vinném is! Az almazöld betétek, varrás nem kell.

 • 2022.05.10. at 16:57
  Permalink

  Augusztus -szeptember hónapra várom a megrendelt (2.5) CX-5-öt, szerintem kategóriájában a legjobb és legszebb autó. Persze vannak ellenvélemények, de én ezeket is elfogadom, hiszen mint sok minden ez is szubjektív. Csak azt a “fránya” félbevágott csonka könyöklőt tudták volna megoldani! Itt is látszik a képen, hogy a két ülés között a könyöklő elülső széle hátrébb van mint az ülés támla vonala. Ez így nagyon nem kényelmes sem a vezetőnek sem az utasnak, legalább csúsztatható lenne, de nem az! Azt kívánom ez legyen az autóm legnagyobb hibája és akkor megbocsátom. De már keresem a megoldást, hogyan tudom átépíttetni, hogy használható legyen.

 • 2022.05.11. at 07:27
  Permalink

  Több mint 2 éve van nálam egy MY2018-as, 2,5 benzin, automata. Egészen jól megy, nem mondom előzéskor nyomni kell a pedált, nem úgy gyorsul, mint egy turbós – szokni kell. Városban, illetve kb. 90 km/h sebességig nagyon csendes, utána jönnek a motor, karosszéria és kerék (19″) zajai. Autópályán a 130 km/h -nál már abszolút nem csendes, sőt. A kivitelezés minősége szerintem egészen jó, és a letisztult beltéri design is kellemes. A zongoralakk mondjuk 10.000 km után már karcos, akárhogy is vigyázol rá, még a porszemek is karcolják. Az összes vezetői segédrendszer meglepően jól működik, nagy néha a ráfutás figyelő hajlamos pánikszerűen befékezni az autót indokolatlanul. Méretben egy családnak is megfelel, de hátul középen kényelmetlen ülni, főleg , ha van a szélen gyerekülés. Ez idő és táv alatt semmilyen probléma nem jött elő, kb. 11-12.000 km-enként viszem olaj- és szűrők cserére. , Mivel USA variáns, így CSAK elsőkerék hajtású. Éppen most fogom a 40.000 km-t beletenni, a számítógép erre a távra 9,5 l/100 km átlagot mutat. A táv 45-45% város vagy autópálya, maradék 10% országút. Ami első hallásra nem rossz, csak a hibridek ennél sokkal jobbat tudnak. A barátom 2019-es RAV4-e ugyanilyen használattal 6,5 -7 l/100 km tud. Tavaly azzal a RAV4-gyel, idén az én kocsimmal csináltunk egy Dunaújváros-Pannonhalma-Dunaújváros távot, autópálya nincs, a Mazda fogyasztása 7,25 l/100 km, a RAV4 pedig 4,41 l/100 km —tankolás szerint !!! Nagyon hiányzik egy hibrid hajtás, de legalább +1 vagy 2 fokozat a váltóba. Mivel árban nagyjából ugyanott van a két autó, tehát jól felszerelten verik a 14M-t, fenntartásban a RAV4 sokkal jobban megéri (és tartok tőle értéktartásban is), viszont szubjektív véleményem szerint a MAZDA szebb.

 • 2022.05.11. at 08:48
  Permalink

  Szerintem is remek àr-érték arànyù autò. Nemrég vezettem egy ilyen felszereltségű példányt, kiváló összeszerelés, aki szereti a szívómotorokat, annak be fog jönni.
  Én a váltót nem találtam idegesnek, viszint ami zavaró volt: ülőlap rövid és nincs kellően megdöntve, inkább vízszintesen ül az ember.
  A klímapanel kicsi és mélyen van.
  Egy 6-os kombit vezetek és ez a két dolog a 6-oshoz képest feltűnő csak…egyebként még elfogadható.
  Nagyon jó árban is van, de én a Sport plus felszereltséget választanám.

 • 2022.05.11. at 16:22
  Permalink

  Nagyon szép autó!
  De ez a fogyasztás a leendő benzinárak mellett azonban magas.
  Szombaton hozom el az új Camry t, 13 450 000 volt Vip felszereltséggel. Ismerősömé, még nem fogyasztott soha 6 liternél többet, a szabályokat betartva a minimum 4,5 kb.
  Azt hiszem a tartósság itt sem kérdés.

 • 2022.05.12. at 08:12
  Permalink

  Milyen motorral szerelt a Camry? Ha hibrid, akkor nem érdemes összehasonlítani a CX5-el szerintem, mint ahogy a RAV4 is szívó benzinessel lenne érdekes.
  A CX5 összekerekes és magasabb is mint a Camry.
  Egyébként szerintem a 9,1 literes tesztfogyasztástól biztosan lehet sokkal jobbat kihozni.
  A 6-os kombi nekem ugyanezzel a motorral váltóval 7,2. Nem bírok vele többet etetni.😃
  De ugye a CX5 magasabb és összkerekes.
  Szerintem továbbra is zseniális, hogy ez a motor automata váltóval ilyen jó fogyasztásra képes. Spritmonitoron bőven van 7 liter alatt is.
  …és egy 2.5 szívó benzinmotorról beszélünk.
  Némelyik háromhengeres turbós nem fogyaszt ilyen jól, legalábbis rémlenek hasonló vagy magasabb értékek.

   • 2022.05.24. at 13:32
    Permalink

    Én ùgy értettem, hogy ismerőséé a Camry, ezért kérdeztem, hogy hibrid-e. De most látom, hogy új, akkor csak hibrid lehet.
    Mindegy, de a Mazda nem hibrid és úgy is jól fogyaszt.😉

  • 2022.05.23. at 21:25
   Permalink

   2,5 ös szívó benzines+hibrid természetesen. Szinte forintra ugyanennyiért. Két hét használat után 5,1 az átlag. Kevés várossal 50 /50 autópálya országút. Az ára miatt hasonlította hozzá elsősorban.

Vélemény, hozzászólás?