Pontosan tíz éve “ment haza” az akkor 100 éves Opel Budapestről!

Így zajlott a százéves Opel Torpedo 5 napig tartó, 1000 kilométeres hazaútja Rüsselsheimbe

Sokan mondják: elszántság kell ahhoz, hogy valaki egy veteránautóval messzire merjen menni. Ennek ellenére tény, hogy bármi lehetséges az öreg vasakkal, ha vigyáznak rájuk. Ezt épp 10 éve bizonyították be két 100 éves Opellel.

Tíz évvel ezelőtt, 2011. június 20-án, hétfőn reggel 8 órakor, a Lánchíd budai hídfőjénél található „Nulla kilométerkőtől” indult útjára az akkor 100 éves Opel Torpedo, valamint az akkor 99 éves Opel Puppchen, hogy öt nap és több, mint ezer kilométer múlva hazaérkezzenek. A célállomás a rüsselsheimi Opel gyár volt, ahol annak idején készültek. Mindezt Keller László, a Torpedo tulajdonosa már egy évvel korábban jelezte a magyarországi Opelnek. Az elképzelés egyszerű volt:

"Mi lenne, ha a századik születésnapját ünneplő Opel Torpedo saját lábán hazamenne?"

Megcsináljuk!” – jött az azonnali válasz a cég részéről. Ehhez a vállalkozáshoz csatlakozott Kisapáti József, a veterán autók kiváló restaurátora az akkor 99 éves Opel Puppchenjével. Az ezer kilométeres utat így - a szakértő jelenlétének hála - még valamivel fel tudták dobni: az 5 napos túra során semmilyen technikai asszisztencia nem állt a két öreg Opel rendelkezésére, ha valami műszaki probléma adódott volna, azt helyben a tulaj vezényletével kellett volna orvosolni.
Hirdetés
A Torpedo és a Puppchen az első napon Sopronig jutott el, majd Ausztrián keresztül folytatták az útjukat a német célállomásig. Természetesen mindenütt vidéki országutakon, az autópályákat és a nagyvárosokat messze elkerülve haladtak, kisebb falvakon és városkákon keresztül gurultak az autók. Öröm volt látni az emberek reakcióját, a mosolygós arcokat, a gyerekek lelkesedését, amikor a szüleik ruháját rángatták mondván, hogy „nézzenek már oda!" "Az út során szinte lelassult a világ. Nem siettünk sehova, nem is igazán lehetett volna, hiszen ezek az öreg autók jó, ha lejtőn tudtak hatvannal menni. Gondtalanul lehetett gyönyörködni az elsuhanó tájban, a nyitott tetejű autókba bekiabáltak a madarak – veterán kabriózás volt a legmagasabb fokon. Esténként kiültünk a tulajokkal az éppen aktuális panzió teraszára, fogyott a sör és dőltek a jobbnál jobb veterános történetek" - írta az esetről Dános András, az Opel PR menedzsere.
Hirdetés
A két öreg Opel hibátlanul viselkedett: csupán tankolni kellett őket, illetve néha egy kis olajat pótolni, így minden a tervek szerint alakult. A veteránok az ötödik nap délutánján megérkeztek Rüsselsheim központjába a régi Opel épülethez, a cégalapító Adam Opel szobrához. Egy nagy álom teljesült azzal, hogy a 100 éves Torpedo és a 99 éves Puppchen születésnapi hazaútja sikerült. A hétvégén a Torpedo és a Puppchen a rüsselsheimi veteránautó találkozó díszvendége és sztárja volt. Több, mint kétezer oldtimer és youngtimer közt ezeket az autókat övezte messze a legnagyobb érdeklődés: nemcsak azért, mert két ritka és gyönyörű darabról van szó, hanem azért is, mert hamar elterjedt a hír, miszerint „saját lábukon” jöttek Magyarországról.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?