Teljesen leállt az olasz autógyártás a koronavírus miatt

A koronavírus miatt leállt a Fiat, a Lamborghini és a Ferrari gyár is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olaszország most a legveszélyeztetettebb országok közé tartozik. A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet és annak terjedésének lassulása érdekében leállt az összes autógyáruk is.

A koronavírus hatása a világ gazdaságára egyre inkább kezd alakot ölteni és a számítások alapján már az újautók piacán is minimum 9%-os visszaesés várható a 2019-es eredményekhez képest. Az ok egyszerű, a gyártók sorra kényszerülnek leállítani a termelést a járvány terjedésének lassítása és megakadályozása érdekében. Olaszország kimondottan veszélyeztetett, Európa gócpontjának számít a koronavírussal fertőzött személyek számát illetően és az ország ipara ezt már jelentően megérzi. Először csak a kínai alkatrészbeszállítók miatt akadozott a gyártás, később már az országon belüli gyártók, mint a Brembo és a Pirelli is bezárták a gyártósorokat. Most Olaszország utolsó, még épp termelő gyártója, a Ferrari is kénytelen volt bezárni a maranellói és a modenai üzemet.
Hirdetés
A Ferrari előtt az FCA is bejelentette, hogy nem csak az olasz, de a szerb és lengyel gyárait is leállítja, dolgozóit hazaküldi. Pár napja a Lamborghini is bezárta gyártósorát, állításuk szerint március 25-én újra elindítják a termelést, de ezt nem vehetjük készpénznek. A Ferrari a PSA-hoz hasonlóan március 27-ig tervezi zárva tartani az üzemet, de a koronavírus miatt napról napra változó válsághelyzet különböző, újabbnál-újabb intézkedések miatt ezek a dátumok kitolódhatnak. Olaszország jelenleg tehát egyáltalán nem gyárt autót és Európa többi gyártójánál is számíthatunk hasonló leállásokra, amíg a járvány terjedése le nem lassul, vagy sikerül megfékezni a terjedést. A magyar kormány szerint Magyarországon a vírus terjedése eddig az első, egyéni megbetegedések szakaszéban volt, ám most már következik a csoportos megbetegedések szakasza, vagyis a helyzet csak súlyosbodhat. A kormány március 16-án újabb rendeleteket tett közzé, melyek között a legfontosabb, hogy a határokon mostantól csak magyarországi tartózkodási helyű személyek, valamint áruszállítók léphetnek át, a szórakozóhelyeket, közösségi tereket bezárják, 15 óra után csak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak lehetnek nyitva, azok is korlátozottan.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?