Több mint félmillió robogós jár biztosítás nélkül Magyarországon

A robogótulajok döntő többsége szabálytalanul közlekedik, íme a részletek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint a hazai utakon futó nagyjából 600 ezer 50 köbcenti alatti hengerűrtartalmú robogóból több mint félmillió jár biztosítás nélkül, miközben az általuk okozott balesetek kárértéke egyre nő.

Autós szemmel nézve szinte hihetetlennek tűnik, hogy a Magyarországon használt nagyjából 600 ezer robogóból mindössze 100 ezerre fizetnek kötelezőt. A közlemény szerint a robogósok jelentős része nincs tisztában azzal, hogy járművére biztosítást kéne fizetnie, ezért ilyen magas a szabálytalankodók száma.

Ez egy logikusnak tűnő magyarázat, hiszen mindössze havi néhány száz forintról van szó: ezt valószínűleg bárki ki tudná fizetni, akinek a robogóra és annak tankolására futja.

Ráadásul nem csak kötelező az említett biztosítás, de meg is éri kifizetni. Az éves 6-8 ezer forintos díj többszöröse ugyanis a bírság, ha elkapnak enélkül, a baleseteknek pedig nem csak a valószínűsége egyre magasabb évről évre, hanem a várható kárösszeg is.
A jegybank 2020-as adatait alapul véve a 12 kW alatti teljesítménykategóriában egy év alatt 420 ezer forintról 505 ezer forintra nőtt az átlagos kártérítés, amit a MABISZ be is hajt a biztosítás nélkül közlekedőkön. Ez az összeg ráadásul csak egy átlag, személyi sérülés esetén könnyedén a milliós kategóriába érhet a fizetendő kártérítés.

Éppen ezért most mi is figyelmeztetünk mindenkit, a robogókra is biztosítást kell kötni!

Ha eddig még nem tetted meg, akkor itt az idő, főleg, hogy ennél a járműkategóriánál sem a bonus-malus besorolás, sem pedig a fedezetlenségi díj miatt nem kell aggódni. Mindösszesen annyi a dolgod, hogy alvázszám és adásvételi szerződés alapján, akár online köss egy biztosítást, fizesd be az éves pár ezer forintot, és kész: máris szabályosan és jóval kevesebb kockázattal közlekedhetsz a kétkerekűddel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?