Többet árthat, mint használ a sulitaxi

Veszélyes is lehet suliba hordani kocsival a gyereket

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bármennyire is meglepő, a legnagyobb jóhiszeműség is ártalmas lehet. Egy szülő akkor nyugodt, ha biztonságban tudja gyermekét. És hol van a legnagyobb biztonságban a gyermek? Természetesen vele. Ez így is van rendjén. Vagy mégsem?


Egy friss német tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerkőcök reggeli és délutáni suliba, illetve onnan hazafurikázása veszélyes is lehet.
A német ADAC autóklub és a wuppertali egyetem tanulmánya megállapította, hogy sokkal nagyobb veszélynek van kitéve az a gyerek, akit háztól iskoláig kocsival visznek a szülei, mint azok, akik ezt az utat gyalog, vagy tömegközlekedéssel teszik meg. Csak az elmúlt évben Németországban 10 363 15 év alatti gyermek sérült meg a szülei autójában, jelentősen több, mint ahány megsérült az iskolába gyalog menet. Sokkal megdöbbentőbbek az adatok, ha a tanulmány által feltárt konkrét eseteket alapján leszűrt tapasztalatokat vizsgáljuk meg. Az iskolába siető szülők ugyanis agresszíven, idegesen vezetnek és sokszor a saját gyermekük mellett más, iskolába igyekvőket veszélyeztetnek. Az iskolák környékén, illetve a szabálytalanul várakozók nagy torlódást alakítanak ki, amivel szintén veszélyes helyzeteket teremtenek. A közlekedésbiztonság mellett az ADAC tanulmánya a környezetszennyezést is kiemeli, nagyon sok esetben az iskolához közel lakók teljesen fölöslegesen viszik gyermeküket kocsival iskolába, a kényelemnek az árát az üzemanyag-fogyasztás megnövekedésével és a környezet bepiszkolásával fizetik meg. További hátrány, hogy a gyermekek elvesztik, illetve nem szerzik meg önállóságukat, amely a felnőttkorukra is negatív hatással lehet.
Hirdetés

Az átfogó vizsgálatban szülők, gyerekek és tanárok vettek részt Észak-Rajna-Vesztfália 750 általános iskolájából. Az ADAC azt ajánlja, hogy azok a szülők, akiknek gyerekei biztonságos útvonalon gyalog, vagy tömegközlekedéssel is elérik az iskolájukat, ne mindig, vagy csak néhányszor vigyék kocsival csemetéiket. Köztes, kompromisszumos megoldás, ha csak bizonyos pontig viszik el őket, ahonnan könnyen eljutnak a célig, s javallott, hogy visszaúton is csak a gyűjtőponton találkozzanak. Az ADAC azt javasolja az iskoláknak és a szülői közösségeknek, hogy a tanintézmények közelében (250 méteres, forgalomtól nem terhelt körzetében) hozzanak létre úgynevezett szülőtaxi-megállókat, ahol a gyerekek biztonságosan ki- és beszállhatnak, anélkül, hogy a szülői autók torlódást okoznának. Csak bízni tudunk benne, hogy a javaslatok itthon itthon is meghallgatásra, megfogadásra kerülnek, ugyanis valóban bőven van bennük igazság!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 22:38
    Permalink

    Én 7 éves koromtól egyedül, egy 20-25 perces sétával elértem az iskolát egyedül! Ma 20 éves fiatalokat fényes nappal megtámadnak az utcán! Még ha nem kellene a napközbeni munkámhoz a gépkocsi akkor is azzal járnék a dél amerikainál is sokkal rosszabb közbiztonság miatt!

  • 2017.10.29. at 22:38
    Permalink

    Ez sajnos teljesen helytálló eredmény. Anno mi suliba gyalog vagy BKV-val jártunk közben nagyokat csavarogtunk, megismertük a környezetünket. Ma suliba kocsival megy a gyerek, du. pláza, este számítógép. Frankó kis generáció fejlődik mostanság.

Vélemény, hozzászólás?